Οι μικρές και οι μεγάλες παραδόσεις στη μικρή μεσογειακή μας χώρα καλά κρατούν και, ενώ άλλοι αδιαφορούν παντελώς κι άλλοι πασχίζουν να τις διατηρήσουν και να πείσουν και τους υπόλοιπους να τις διατηρούν, μια οικογενειακή συνήθεια αγαπιέται απ’ όλους κι απ’ όλες, από μεγάλους και μικρούς, πανεπιστημιακούς, ανειδίκευτους εργάτες, Αθηναίους και ακρίτες, συντηρητικούς και επαναστάτες: η παράδοση του κυριακάτικου οικογενειακού τραπεζιού.
Γιατί στο κυριακάτικο τραπέζι σερβίρονται τα πιο νόστιμα φαγητά. Είτε μαγειρεύεις εσύ, είτε η μαμά σου ένα είναι βέβαιο: την Κυριακή θα σκάσεις στο φαγητό, θα χρειαστείς σόδες, θα ξεκουμπώσεις το πάνω-πάνω κουμπί στο παντελόνι σου και, μετά απ’ όλα αυτά, θα τσακίσεις κι ένα κομμάτι πορτοκαλόπιτα για το καλό.
Σήμερα θα απολαύσουμε το αγαπημένο ψάρι που δεν λείπει από το κυριακάτικο τραπέζι αχνίζεται στον φούρνο με μυρωδικά και κρασί, ενώ σερβίρεται με μια φανταστική σκορδαλιά με παντζάρια.
Υλικά
Για το ψάρι:
- 4 ψάρια, 500-600 γρ. το καθένα (όπως φαγκρί, τσιπούρα, λαβράκι, λυθρίνι)
- 150 ml λευκό ξηρό κρασί
- 50 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 4 λεμόνια σε φέτες
- 1 φλιτζάνι φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα (θυμάρι, άνηθο, θρούμπι, μαντζουράνα)
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Για τη παντζαροσκορδαλιά:
- 100 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο, χωριάτικο ψωμί
- 200 γρ. βολβούς από παντζάρια, βρασμένους
- 3 σκελίδες σκόρδο, χωρίς το πράσινο φύτρο
- 3 κουτ. σούπας καρυδόψιχα
- 80 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κουτ.σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Καλύπτετε με λαδόκολλα τη βάση και τα πλαϊνά ενός ταψιού που να χωράει τα ψάρια (οι άκρες της λαδόκολλας να προεξέχουν από τα πλαϊνά του σκεύους). Στη συνέχεια βάζετε πάνω από την λαδόκολλα τις φέτες των λεμονιών και τα μυρωδικά και προσθέτετε το κρασί και το ελαιόλαδο.
Αλατοπιπερώνετε καλά τα ψάρια, τα μεταφέρετε στο ταψί, κλείνετε τη λαδόκολλα και ψήνετε για περίπου 25΄ στους 200οC στον αέρα ή λίγο παραπάνω ανάλογα το μέγεθός τους.
Σκορδαλιά: Στο μεταξύ στο μπλέντερ χτυπάτε όλα τα υλικά για τη σκορδαλιά, προσθέτοντας το ελαιόλαδο σε αργή συνεχόμενη ροή. Δοκιμάζετε τη γεύση και διορθώνετε με αλάτι και ξίδι αν χρειαστεί. Σερβίρετε το ψάρι ζεστό με την παντζαροσκορδαλιά.
Κάλη σας όρεξη παρέα με τους αγαπημένους σας !!!