Οι μικρές και οι μεγάλες παραδόσεις στη μικρή μεσογειακή μας χώρα καλά κρατούν και, ενώ άλλοι αδιαφορούν παντελώς κι άλλοι πασχίζουν να τις διατηρήσουν και να πείσουν και τους υπόλοιπους να τις διατηρούν, μια οικογενειακή συνήθεια αγαπιέται απ’ όλους κι απ’ όλες, από μεγάλους και μικρούς, πανεπιστημιακούς, ανειδίκευτους εργάτες, Αθηναίους και ακρίτες, συντηρητικούς και επαναστάτες: η παράδοση του κυριακάτικου οικογενειακού τραπεζιού.
Η Κυριακή δεν είναι όπως κάθε μέρα, είναι ιδιαίτερη, και τέτοιο πρέπει να είναι και το γεύμα μας. Το pressing.gr σε προτρέπει να τιμήσεις αυτήν την Κυριακή ετοιμάζοντας ένα λαχταριστό μενού.
Σου προτείνουμε από σαλάτες και ορεκτικά να ετοιμάσεις σπετζοφάι μανιταριών
Για κυρίως μπορείς να βγάλεις λαζάνια με σπανάκι και φέτα ενώ για επιδόρπιο τι καλύτερο από μια μελαχρινή!
Καλή όρεξη!
Σπετζοφάι μανιταριών
Υλικά συνταγής
500γρ. μανιτάρια αγάρικα
2-3 μανιτάρια portobello
1 σκελίδα σκόρδο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. πελτές ντομάτας
2 πιπεριές κόκκινες σε φέτες
2 πιπεριές πράσινες σε φέτες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ποτήρι κρασί λευκό
1 κ.γ. ρίγανη
½ κ.γ. ζάχαρη καστανή
αλάτι
πιπέρι
cooklathina
λιγότερο από 60 λεπτά
τηγάνι
Διαδικασία συνταγής
Κόβουμε τα μανιτάρια portobello σε μικρά κομμάτια και αγάρικα στα δύο με τέσσερα κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος τους.
Σε τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι (φρέσκο και ξερό) και το σκόρδο να σοταριστούν μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τις πιπεριές και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν ελαφρά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τη ζάχαρη, τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι.
Μόλις τα μανιτάρια αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, σβήνουμε με κρασί. Αφήνουμε λίγο τη σάλτσα να δέσει και να εξατμιστεί το αλκοόλ και σερβίρουμε.
Υλικά συνταγής
1 πακέτο λαζάνια
800γρ. σπανάκι
800γρ. σάλτσα ντομάτας
1 κρεμμύδι ξερό
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 φλιτζ. άνηθος ψιλοκομμένος
600-700γρ. διάφορα τριμμένα τυριά (φέτα, ανθότυρο)
200γρ. κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα για το πασπάλισμα
λίγο αλάτι (αν τα τυριά μας είναι αλμυρά δε χρησιμοποιούμε καθόλου)
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
cooklila
λιγότερο από 90 λεπτά
τηγάνι
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Ποσότητα: 6 – 8 άτομα
Διαδικασία συνταγής
Σε κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι σε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο για 1-2 λεπτά και έπειτα προσθέτουμε το σπανάκι και λίγο αλάτι. Δεν περιμένουμε να μαραθεί τελείως, το θέλουμε ελαφρώς ζωντανό. Ανακατεύουμε.
Λίγο πριν το σπανάκι μαραθεί, προσθέτουμε το κρεμμυδάκι και τον άνηθο, ανακατεύουμε καλά να γίνει όλο ένα μίγμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε κατσαρόλα, βάζουμε τη σάλτσα ντομάτας, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, προσθέτουμε πιπέρι και λίγο αλάτι και περιμένουμε ίσα-ίσα να πάρει μια βράση. Μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σ’ένα ταψάκι, βάζουμε στον πάτο 1 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγη από τη σάλτσα μας για να υπάρχει υγρασία και να βράσουν τα λαζάνια μας.
Απλώνουμε μία στρώση λαζάνια, μία στρώση σάλτσα ντομάτας, μία στρώση από τη γέμιση με το σπανάκι μας και μια στρώση από τα τυριά μας.
Η διαδικασία αυτή θα γίνει 3 φορές, θα κάνουμε δηλαδή 3 γεμίσεις, επομένως χωρίζουμε νοητά τα υλικά μας σε τρία μέρη.
Μόλις τελειώσουμε, απλώνουμε μία τελευταία στρώση λαζάνια και από πάνω προσθέτουμε λίγη σάλτσα ντομάτας και τέλος πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι ή την παρμεζάνα.
Ψήνουμε για περίπου μισή ώρα στους 180-200oC μέχρι να ροδίσει.
Τσεκάρουμε αν είναι έτοιμα, βάζοντας ένα μαχαίρι. Αν αφαιρείται εύκολα, τα λαζάνια μας είναι έτοιμα. Σερβίρουμε.
Μελαχρινή
Υλικά συνταγής
250 γρ. μαργαρίνη
2½ φλιτζ. ζάχαρη
8 κ.σ. νερό
1 κ.σ. λεμόνι
1 κ.σ. κονιάκ
5 κ.σ. κακάο
6 αυγά
2 φλιτζ. αλεύρι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
cookmik
λιγότερο από 60 λεπτά
ταψί
Διαδικασία συνταγής
Βάζουμε σε κατσαρόλα τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη, το νερό, το λεμόνι, το κονιάκ και το κακάο. Τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Από το μείγμα της κατσαρόλας κρατάμε ένα φλιτζάνι στην άκρη. Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ κοσκινισμένα. Προσθέτουμε το μείγμα της κατσαρόλας και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Βουτυρώνουμε, αλευρώνουμε το ταψί και το τινάζουμε να φύγουν τα πολλά αλεύρια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 25 με 30 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει λίγο και από πάνω περιχύνουμε με το μείγμα που κρατήσαμε στο φλιτζάνι. Το απλώνουμε να πάει παντού. Κόβουμε αφού λίγο κρυώσει. Μπορούμε να σερβίρουμε με παγωτό φουντούκι.
Κάλη σας όρεξη παρέα με τους αγαπημένους σας !!!