Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023
2410 67 1964
[email protected]
Pressing.gr - Ειδήσεις - Λάρισα - Ελλάδα - Κόσμος
Πατσιαούρας
  • Τελευταία Νέα
  • Λάρισα
  • Θεσσαλία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Lifestyle
  • Κορωνοϊός – Real time
No Result
View All Result
  • Τελευταία Νέα
  • Λάρισα
  • Θεσσαλία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Lifestyle
  • Κορωνοϊός – Real time
No Result
View All Result
Pressing.gr - mobile

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Προστασία της Αγίας Σοφίας, επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

11 Μαρτίου 2023
in Λάρισα
A A
Μάξιμος Χαρακόπουλος: Προστασία της Αγίας Σοφίας, επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Συγκινητικό το ενδιαφέρον του Βασιλέως Καρόλου για την Ορθόδοξη παράδοση

«Είναι ακόμη τιμή για εμάς να βρισκόμαστε εδώ, αναλογιζόμενοι το πάντοτε συγκινητικό ενδιαφέρον του Βασιλέως Καρόλου -που αποτελεί και την Κεφαλή της Αγγλικανικής Εκκλησίας- για την Ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, και ιδιαιτέρως για την Αθωνική Πολιτεία του Αγίου Όρους».

Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος στην παρουσίαση του Τόμου «Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο», που πραγματοποιήθηκε στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας του Λονδίνου, στις 28.02.23, λίγες ώρες πριν το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «η πρωτοβουλία μας για την έκδοση του Τόμου σε 12 γλώσσες και την παρουσίαση του ανά την υφήλιο εντάσσεται στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας ενημέρωσης που έχει αναλάβει η ΔΣΟ ως αντίδραση στην ανιστόρητη και προκλητική απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει τον Ναό της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε μουσουλμανικό τέμενος. Μια απόφαση που αποπειράται να χαλκεύσει την ιστορία και να επιβάλει τη δική της εκδοχή, προσβάλλοντας κάθε πολίτη που προσπαθεί να αφουγκραστεί την ιστορία της ανθρωπότητας και αλλοιώνει την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος “ξεδιπλώνει” την καμπάνια της ΔΣΟ για την Αγιά Σοφιά στον καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο

Η αναφορά στον Richard Clogg

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ υπογράμμισε «την ανάγκη της διαφύλαξης και προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Και με ιδιαίτερη συγκίνηση διάβασα ένα άρθρο στον ελληνικό τύπο με τίτλο “Μια άλλη Αγία Σοφία υπέφερε πρώτη…” του σπουδαίου Βρετανού Καθηγητή Richard Clogg -που μας τιμά με την παρουσία του- ενός ανθρώπου με σπάνια γνώση της νεότερης Ιστορίας της Ελλάδας, που αξίως τιμήθηκε το 2002 με τον Χρυσό Σταυρό του Ελληνικού Τάγματος Τιμής από τον αείμνηστο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Στο κείμενό του ο κ. Clogg περιγράφει με γλαφυρό τρόπο την εμπειρία του από τη συμμετοχή του στη συντήρηση του ναού της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα τη δεκαετία του 1960, που δυστυχώς και αυτός, όπως και η Αγία Σοφία στη Νίκαια μετετράπη επί Ερντογάν σε τζαμί». 

Αγία Σοφία και Παρθενώνας

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «η προστασία των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, είναι υπόθεση κάθε πολιτισμένου ανθρώπου. Και δράττομαι της ευκαιρίας να επισημάνω ότι και στην πατρίδα μου, την Ελλάδα, υπάρχει ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς του οποίου έχει διασπαστεί η ενότητα και η ακεραιότητα και βρίσκεται σε κατάσταση κατακερματισμού. Αναφέρομαι φυσικά στον Παρθενώνα και τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης των Αθηνών. Η ενότητα του μνημείου αποτελεί και την εγγύηση για την αποτελεσματική προστασία του. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαίωσε εμπράκτως ο Πάπας Φραγκίσκος τον περασμένο Δεκέμβριο με την ευγενική χειρονομία του να επιστρέψει στην Ελλάδα θραύσματα της ζωφόρου του Παρθενώνα που βρίσκονταν στα μουσεία του Βατικανού, “ως μαρτυρία και ένδειξη της επιθυμίας για συνέχιση της οικουμενικής πορείας αλήθειας”».

Καταλήγοντας ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ εξέφρασε τις θερμότατες ευχαριστίες του «προς τον εφημέριο, π. Θεωνά, και την επιτροπή του καθεδρικού Ναού της Αγίας Σοφίας Λονδίνου για τη φιλοξενία και τη συνδιοργάνωση της αποψινής υψηλού επιπέδου εκδήλωσης».

Εκπρόσωποι πολιτικών, θρησκευτικών και ακαδημαϊκών αρχών παρακολούθησαν την εκδήλωση της ΔΣΟ στο ελληνορθόδοξο Ι. Ναό του Λονδίνου.

Εξέχουσες παρουσίες

Εισηγήσεις έγιναν ακόμη από την Καθηγήτρια Ιωάννα Στουφή Πουλημένου, που επιμελήθηκε τον τόμο, τον Καθηγητή κ. Δενδρινό, που μετέφερε την εισήγηση της Καθηγήτριας Λέσλι Μπρουμπάκερ, και τη Λέκτορα Αγγελική Λυμπεροπούλου.

Χαιρετισμό απηύθυνε ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα, ο πρωτοσύγκελος π. Νήφων. Παρέστησαν οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης και Ιωάννης Σαρακιώτης, καθώς και του ρουμανικού κοινοβουλίου κ. Ioan Vulpesku, ο πρέσβης της Ελλάδος στο Λονδίνο κ. Ιωάννης Ραπτάκης και η γενική πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κ. Τζωρτζίνα Σουλτανοπούλου. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο διακεκριμένος νεοελληνιστής, Καθηγητής κ. Richard Clogg, στον οποίο ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά το πέρας το εκδήλωσης, προσέφερε μια εικόνα της Ανάστασης.

Ο διεθνούς φήμης Βρετανός ιστορικός Ρίτσαρντς Κλογκ χαιρέτισε την εκδήλωση της ΔΣΟ.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος προσφέρει την εικόνα της Αναστάσεως στον καταξιωμένο ιστορικό Ρίτσαρντς Κλογκ.
Στον ελληνορθόδοξο καθεδρικό Ναό του Λονδίνου παρουσιάστηκαν οι βραβευμένες φωτογραφίες για τους Ναούς της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο.
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ Μάξιμος Χαρακόπουλος προσφέρει έκδοση της Βουλής των Ελλήνων στον πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μ. Βρετανίας, π. Νήφων.
Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ με τους ομιλητές της παρουσίασης, καθώς και εκπροσώπους του εκκλησιαστικού και διπλωματικού χώρου.

ShareTweetSharePinSendSend

Παρόμοια άρθρα

Δ. Λαρισαίων: Λειτουργία λαϊκών αγορών λόγω αργίας 25ης Μαρτίου

Δ. Λαρισαίων: Λειτουργία λαϊκών αγορών λόγω αργίας 25ης Μαρτίου

20 Μαρτίου 2023
Μαθητές του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Λάρισας στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Δ. Λαρισαίων

Μαθητές του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Λάρισας στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Δ. Λαρισαίων

20 Μαρτίου 2023
Κόκκαλης: Προϋπολογισμός δύο ταχυτήτων, ευνοεί τους αριθμούς όχι την κοινωνική πλειοψηφία

Κόκκαλης σε Χατζηδάκη: Εργασιακή απαξίωση των υπαλλήλων της Τράπεζας Πειραιώς στη Λάρισα

20 Μαρτίου 2023
SOS Τροχαία Εγκλήματα: Ανακοινώστε τα ονόματα των νεκρών στα Τέμπη

SOS Τροχαία Εγκλήματα: Ανακοινώστε τα ονόματα των νεκρών στα Τέμπη

20 Μαρτίου 2023
Λάρισα: Διαβάσεις «παγίδες θανάτου» – Εγκαταλελειμμένες και χωρίς μέτρα ασφαλείας

Λάρισα: Διαβάσεις «παγίδες θανάτου» – Εγκαταλελειμμένες και χωρίς μέτρα ασφαλείας

19 Μαρτίου 2023
Σεισμός στην Ελασσόνα-Αισθητός και στη Λάρισα

Σεισμός στην Ελασσόνα-Αισθητός και στη Λάρισα

19 Μαρτίου 2023
Pressing.gr

Μέλος του eMedia. A.M.: 13861

© 2022 Pressing.gr. All rights reserved. Developed by Iris Design.

Δείτε ακόμα:

  • Σχετικά με εμάς
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακολουθήστε μας:

No Result
View All Result
  • Τελευταία Νέα
  • Ακούστε Ζωντανά
  • Λάρισα
  • Δήμοι
  • Θεσσαλία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Ταξίδια
  • Υγεία
  • Μόνιμες στήλες
    • Άστρα / Ζώδια
    • Σαν σήμερα
    • Εορτολόγιο
    • Κηδείες
    • Πρωτοσέλιδα πολιτικών εφημερίδων
    • Πρωτοσέλιδα αθλητικών εφημερίδων
    • Viral videos
  • Pressing 90.1
    • Ανακοινώσεις
    • Τα νέα του Pressing 90.1
    • Ηχητικά
    • Video
  • Διασκέδαση
    • Εκδηλώσεις
    • Σινεμά
    • Φαγητό / Ποτό
  • Απόψεις
    • Χρήστος Τσιάτας
    • Γεωργία Σβάρνα
    • Χρήστος Τσούμαρης
  • Σχόλια
    • Sports & the Larissa City
    • Tsoum box στα χρόνια του Κορωνοϊού
    • Jet Lag
  • Περισσότερα
    • Οικονομία
    • Συνεντεύξεις
    • Επιχειρήσεις
    • Τεχνολογία
    • Lifestyle
    • Πολιτισμός
    • Αυτοκίνητο
    • Ρετρό
    • Τα παιδία παίζει
    • Ο Σεφ προτείνει
    • Γεύσεις
    • Sex
    • Οι φίλοι μας τα ζώα
    • Το βήμα του πολίτη
    • Θέσεις Εργασίας
    • Media

Μέλος του eMedia. A.M.: 13861

© 2022 Pressing.gr. All rights reserved. Developed by Iris Design.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε αυτή τη σελιδα, δίνετε τη συγκατάθεσή σας. Επισκεφτείτε τη σελίδα Πολιτική Απορρήτου.