Το σκίτσο που εξόργισε τον Ερντογάν και προκάλεσε σύγκρουση με την Ολλανδία

Μετά την κρίση στις σχέσεις Γαλλίας και Τουρκίας με αφορμή του ανοίκειους χαρακτηρισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά το Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, κρίση προκύπτει και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ολλανδία, εξαιτίας μία ανάρτησης του ακροδεξιού Ολλανδού πολιτικού, Γκερτ Βίλντερς.

 

Ο επικεφαλής του Κόμματος Ελευθεριών (PVV), ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter ένα σκίτσο του προέδρου Ερντογάν, που παρέπεμπε στα επίμαχα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ του γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo, συνοδευόμενο από το μήνυμα: «τρομοκράτης».

 


Το σκίτσο προκάλεσε την αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε ομιλία του σε κομματική εκδήλωση στην επαρχία Μαλάτεια (Μελετίνη) της Ανατολικής Τουρκίας, επιτέθηκε κατά του Βίλτερς με οξείς χαρακτηρισμούς.

«Υπάρχει στην Ολλανδία ένα "κακέκτυπο" βουλευτή. Τολμάει να ασχοληθεί μαζί μας. Κατ' αρχάς να ξέρεις τα όρια σου. Μάθε ποια είναι τα όρια σου. Σκέφτηκες ποιον ακολουθείς; Θα μάθεις τα όρια σου. Εμείς δεν ξέρουμε τι θα πει φασισμός. Ο φασισμός είναι δικός σας. Ζήσαμε τον φασισμό στη Γερμανία, την Ιταλία. Εσείς συμπορευτήκατε με αυτούς. Εμείς το μόνο που ξέρουμε την κοινωνική δικαιοσύνη» ανέφερε.

Στο ίδιο κλίμα και ο εκπρόσωπος του, Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος επιχείρησε να συνδέσει τη σύγκρουση των Ευρωπαίων με τον Ερντογάν στο κλίμα της ισλαμοφοβίας στην Ευρώπη. «Η εχθρότητα προς τους μουσουλμάνους στην Ευρώπη και οι προσπάθειες για την καθυπόταξή τους δεν μπορεί να διαχωριστεί από τη διογκούμενη εχθρότητα απέναντι στο Ισλάμ, την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» ανέφερε.