Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023
2410 67 1964
[email protected]
Pressing.gr - Ειδήσεις - Λάρισα - Ελλάδα - Κόσμος
Πατσιαούρας
  • Τελευταία Νέα
  • Λάρισα
  • Θεσσαλία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Lifestyle
  • Κορωνοϊός – Real time
No Result
View All Result
  • Τελευταία Νέα
  • Λάρισα
  • Θεσσαλία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Lifestyle
  • Κορωνοϊός – Real time
No Result
View All Result
Pressing.gr - mobile

Το τριπλό θεραπευτικό σχήμα με χλωροκίνη, κολχικίνη και μια φορά την ημέρα αζιθρομυκίνη

4 Απριλίου 2020
in Υγεία
A A
ΠΟΥ: Άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιλογή ασθενών από νοσοκομεία της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης – Ο Γεράσιμος Σιάσος, Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας, Αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιστημονικής ομάδας, 

Στη μελέτη GRECCO-19 για την προστασία της καρδιάς από τον κορωνοϊό έχουν ενταχθεί ήδη περισσότεροι από 10 ασθενείς από νοσοκομεία της Αθήνας. Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιλογή ασθενών από νοσοκομεία της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης.

Όπως είναι ήδη γνωστό, με έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η μελέτη GRECCO-19 (The Greek study in the Effects of Colchicine in COVID-19 complications prevention) είναι η ελληνική ερευνητική πρόταση στην παγκόσμια προσπάθεια για αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου COVID-19.

 

Σε ότι αφορά τη μελέτη, ο κ. Γεράσιμος Σιάσος, Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας, Αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιστημονικής ομάδας, εξηγεί ότι τόσο οι ασθενείς που έχουν ήδη ενταχθεί στο δείγμα όσο και οι υπόλοιποι που συμπεριληφθούν «είναι άτομα που νοσηλεύονται με νόσο COVID-19, με ήπια σχετικά συμπτωματολογία, αλλά που χρήζουν νοσηλείας και λαμβάνουν ήδη χλωροκίνη και αζιθρομυκίνη. Τώρα λοιπόν θα λάβουν και κολχικίνη, όσοι έχουν ήδη γνωστή καρδιαγγειακή νόσο ή όσοι έχουν αρχίσει να έχουν ενδείξεις ότι επηρεάζεται ο καρδιακός μυς. Κατά κανόνα οι τελευταίοι είναι όσοι έχουν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακό νόσημα, όπως υπέρταση, ή σακχαρώδη διαβήτη».

Το τριπλό θεραπευτικό σχήμα έχει προβλεφθεί να δίδεται ως εξής: δύο φορές την ημέρα χλωροκίνη και κολχικίνη και μια φορά την ημέρα αζιθρομυκίνη.

 

Οι γιατροί, ανάλογα με την κλινική εικόνα κάθε ασθενούς θα πραγματοποιούν καθημερινά ή κάθε δεύτερη ημέρα βιοχημικό εργαστηριακό έλεγχο ώστε να έχουν πλήρη εικόνα της αποτελεσματικότητας ή μη της θεραπείας. «Βασικές παράμετροι αξιολόγησης είναι αν υποχωρεί η φλεγμονή, πως επηρεάζεται η λειτουργία του μυοκαρδίου και ο κορεσμός του οξυγόνου», σημειώνει ο κ. Σιάσος ελπίζοντας το νέο τριπλό θεραπευτικό σχήμα να συμβάλει σε ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών, μείωση του χρόνου παραμονής στο νοσοκομείο και στις σοβαρότερες περιπτώσεις στην αποτροπή της διασωλήνωσης και νοσηλείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η κολχικίνη είναι ένα γνωστό εδώ και πολλά χρόνια φάρμακο, με αντιφλεγμονώδεις και άλλες ιδιότητες, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών παθήσεων, όπως η ουρική αρθρίτιδα, ο μεσογειακός πυρετός, οι περικαρδίτιδες και η νόσος Αδαμαντιάδη-Behcet.

 

Η προσθήκη της κολχικίνης στο θεραπευτικό σχήμα για τη νόσο COVID-19, συνδυαστικά με τον συνδυασμό χλωροκίνης και αζιθρομυκίνης, έγινε από πολυπληθή ομάδα γιατρών πολλών ειδικοτήτων (Καρδιολόγοι, Λοιμωξιολόγοι, Πνευμονολόγοι, Παθολόγοι και Επιδημιολόγοι), υπό τον καθηγητή Καρδιολογίας Σπύρο Δευτεραίο.

Η έρευνα έχει στόχο να διερευνήσει την πιθανότητα αντιμετώπισης ή/και πρόληψης των δυσμενών επιπλοκών της COVID-19 σε ότι αφορά στην καρδιά. Μία από τις γνωστές ιδιότητες της κολχικίνης είναι να αναστέλλει τη δημιουργία του φλεγμονοσώματος. Η γνώση αυτή, σε συνδυασμό με πρώιμα ερευνητικά δεδομένα για άλλα μόρια που είχαν παρόμοιο μηχανισμό δράσης και έδειξαν κάποια θετικά αποτελέσματα σε μελέτες του εξωτερικού (όπως η τοσιλιζουμάμπη), οδήγησε στην ερευνητική ιδέα της χρήσης της κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19.

Η σοβαρότητα της επιστημονικής αυτής υπόθεσης εργασίας τεκμηριώνεται και από το γεγονός ότι άλλες τρεις μελέτες για την κολχικίνη διενεργούνται εκτός Ελλάδας.

 

Στον Καναδά η μελέτη COLCORONA (Colchicine Coronavirus SARS-CoV2 Trial) όπου θα δοθεί κολχικίνη σε 6.000 διαγνωσμένους με COVID -19 ασθενείς κατ’ οικον. Στην Ιταλία η μελέτη Colchicine Efficacy in COVID-19 Pneumonia όπου θα δοθεί η κολχικίνη σε νοσηλευόμενους ασθενείς με διεγνωσμένη πνευμονία από COVID-19 και στη Λατινική Αμερική η COLCOVID (ECLA PHRI COLCOVID Trial) όπου θα δοθεί η κολχικίνη επιπλέον της αντιιϊκής θεραπείας σε 2.500 νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19.

 

ΠΗΓΗ : protothema.gr

ShareTweetSharePinSendSend

Παρόμοια άρθρα

Κορωνοϊός: 75 θάνατοι και 71 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: 75 θάνατοι και 71 διασωληνωμένοι

23 Μαρτίου 2023
Ο ΕΟΦ ανακαλεί άμεσα ψυχοφάρμακο – Δείτε ποιο είναι

ΕΟΦ: Ανακαλεί συμπλήρωμα διατροφής και διάλυμα για έγχυση

20 Μαρτίου 2023
ΕΟΦ: Κίνδυνος υγείας από συμπλήρωμα διατροφής για απώλεια βάρους

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα φαρμάκου για την καρδιά – Δείτε ποιο είναι

20 Μαρτίου 2023
Στο φως κρίσιμα δεδομένα που απέκρυψε η Κίνα για την προέλευση της πανδημίας – Οργή στον ΠΟΥ

Στο φως κρίσιμα δεδομένα που απέκρυψε η Κίνα για την προέλευση της πανδημίας – Οργή στον ΠΟΥ

18 Μαρτίου 2023
Ενημέρωση για τον σακχαρώδη διαβήτη και δωρεάν οφθαλμιατρικοί έλεγχοι και μετρήσεις σακχάρου το Σάββατο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ενημέρωση για τον σακχαρώδη διαβήτη και δωρεάν οφθαλμιατρικοί έλεγχοι και μετρήσεις σακχάρου το Σάββατο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

16 Μαρτίου 2023
Άσχημα μαντάτα: Η σοβαρή παρενέργεια του εμβολίου RSV της Pfizer – Ξαφνικός συναγερμός από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων

Άσχημα μαντάτα: Η σοβαρή παρενέργεια του εμβολίου RSV της Pfizer – Ξαφνικός συναγερμός από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων

28 Φεβρουαρίου 2023
Pressing.gr

Μέλος του eMedia. A.M.: 13861

© 2022 Pressing.gr. All rights reserved. Developed by Iris Design.

Δείτε ακόμα:

  • Σχετικά με εμάς
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακολουθήστε μας:

No Result
View All Result
  • Τελευταία Νέα
  • Ακούστε Ζωντανά
  • Λάρισα
  • Δήμοι
  • Θεσσαλία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Ταξίδια
  • Υγεία
  • Μόνιμες στήλες
    • Άστρα / Ζώδια
    • Σαν σήμερα
    • Εορτολόγιο
    • Κηδείες
    • Πρωτοσέλιδα πολιτικών εφημερίδων
    • Πρωτοσέλιδα αθλητικών εφημερίδων
    • Viral videos
  • Pressing 90.1
    • Ανακοινώσεις
    • Τα νέα του Pressing 90.1
    • Ηχητικά
    • Video
  • Διασκέδαση
    • Εκδηλώσεις
    • Σινεμά
    • Φαγητό / Ποτό
  • Απόψεις
    • Χρήστος Τσιάτας
    • Γεωργία Σβάρνα
    • Χρήστος Τσούμαρης
  • Σχόλια
    • Sports & the Larissa City
    • Tsoum box στα χρόνια του Κορωνοϊού
    • Jet Lag
  • Περισσότερα
    • Οικονομία
    • Συνεντεύξεις
    • Επιχειρήσεις
    • Τεχνολογία
    • Lifestyle
    • Πολιτισμός
    • Αυτοκίνητο
    • Ρετρό
    • Τα παιδία παίζει
    • Ο Σεφ προτείνει
    • Γεύσεις
    • Sex
    • Οι φίλοι μας τα ζώα
    • Το βήμα του πολίτη
    • Θέσεις Εργασίας
    • Media

Μέλος του eMedia. A.M.: 13861

© 2022 Pressing.gr. All rights reserved. Developed by Iris Design.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε αυτή τη σελιδα, δίνετε τη συγκατάθεσή σας. Επισκεφτείτε τη σελίδα Πολιτική Απορρήτου.