«Αυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%» υποστηρίζει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, υπερασπιζόμενος με θέρμη το μέτρο που ξεκίνησε να κάνει τα πρώτα δειλά του βήματα στις αρχές του Μαρτίου. Όμως, την ίδια ώρα, τεράστιες ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζονται να καταγράφονται με χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Βενιζέλειο» νοσοκομείο Κρήτης που κινδυνεύει να μείνει χωρίς τακτικά χειρουργεία εξαιτίας ελλείψεων στο απαιτούμενο προσωπικό.
«Την ώρα που στην υπόλοιπη Ελλάδα ασχολούνται με την λειτουργία απογευματινών χειρουργείων, εμείς ασχολούμαστε με τα πρωινά στα οποία υπάρχει πρόβλημα. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει έλευση ούτε νέων γιατρών, ούτε υπόλοιπου προσωπικού τα αποτελέσματα θα είναι η περισσότερη αποδυνάμωση των νοσοκομείων (…)», είχε αναφέρει προ ολίγων ημερών στο Creta24 o Μανώλης Μενεγάκης, πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων «Βενιζελείου» νοσοκομείου.
Περισσότερη αποδυνάμωση των νοσοκομείων
Δύο παραιτήσεις αναισθησιολόγων στο «Βενιζέλειο»
Πρόσφατα υπέβαλλαν την παραίτησή τους δύο αναισθησιολόγοι με την ανακοίνωση της τριμελούς επιτροπής των εργαζομένων του «Βενιζέλειου» να είναι καταπέλτης.
«Τα απογευματινά χειρουργεία αυτές τις μέρες είναι στο πρώτο πλάνο αλλά πίσω από τα φώτα η υπερεργασία και η σωματική και ψυχική εξάντληση οδήγησε τελικά δύο ακόμα επιμελήτριες αναισθησιολόγους του Βενιζελείου σε παραίτηση» αναφέρουν με «το Αναισθησιολογικό τμήμα να μένει σύντομα με μία μόνο μόνιμη αναισθησιολόγο και δύο συνταξιούχους σε προσωρινή παράταση».
Με την κατάσταση να θυμίζει τον Οκτώβριο του 2023 όταν είχαν ανασταλεί τα τακτικά χειρουργεία στο «Βενιζέλειο» η επιτροπή των εργαζομένων σημειώνει πως «αντί τόσο καιρό να αναζητηθούν και να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που έχουν αναγκάσει δεκάδες γιατρούς του νοσοκομείου, αλλά και εκατοντάδες σε όλη τη χώρα στην παραίτηση, συνεχώς αυξάνεται η πίεση στο ολοένα και λιγότερο εναπομείναν προσωπικό μέχρι εξαντλήσεως του».
Δε βρίσκουμε γιατρούς
Στο υπουργείο Υγείας έχουν την απάντηση, όχι όμως και τη λύση. «Κάνουμε προσκλήσεις προσλήψεων και δεν βρίσκουμε γιατρούς και νοσηλευτές και αναισθησιολόγους. Γιατί δε βρίσκουμε; Διότι οι αμοιβές είναι χαμηλές. Διότι η υπηρεσία στο ΕΣΥ δεν είναι πια τόσο ελκυστική όσο ήταν κάποτε. Άρα, είτε κάνουμε προσλήψεις είτε δεν κάνουμε προσλήψεις, περισσότερους γιατρούς, νοσηλευτές και αναισθησιολόγους δε θα βρούμε συγκλονιστικά περισσότερους» δηλώνει (ΕΡΤ) με αρκετή δόση κυνισμού ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Υπερασπίστηκε τα απογευματινά χειρουργεία ο υπουργός Υγείας
Και κάπου εκεί μπαίνουν στην εξίσωση και τα «απογευματινά« χειρουργεία. «Πότε μπορεί να προσδοκούμε ότι θα έχουμε περισσότερους; Όταν η θέση του λειτουργού στο ΕΣΥ θα γίνει περισσότερο ελκυστική. Ένας τρόπος για να γίνει περισσότερο ελκυστική είναι και τα απογευματινά χειρουργεία. Για ποιο λόγο. Διότι τους εξασφαλίζουν ένα υψηλότερο εισόδημα. Άρα κάποιος που προχθές μπορεί να σκεφτόταν να μην πάει στο ΕΣΥ, τώρα μπορεί να το σκεφτεί» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
Αντιδράσεις στο ΠΑΓΝΗ
Την ίδια ώρα στο ΠΑΓΝΗ, εν μέσω θυελλωδών αντιδράσεων και κινητοποιήσεων, ξεκίνησαν σήμερα απογευματινά χειρουργεία. Οι εργαζόμενοι στο νοσηλευτικό ίδρυμα αφού πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση, προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσηλευτικού ιδρύματος, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην επί πληρωμή διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων.
Οι εργαζόμενοι επισήμαναν ότι από τη στιγμή που οι ασθενείς θα πληρώνουν για να χειρουργούνται, καταστρατηγείται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ.
Κινητοποίηση των εργαζομένων/cretalive.gr