Νέα μέρα ξημέρωσε σήμερα για την Κουμουνδούρου μετά την οριστική αποχώρηση της «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Ωστόσο, αυτή η καινούργια κατάσταση δεν είναι παρά προσωρινή, καθώς στον κοντινό ορίζοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μαζεύονται νέα σύννεφα που προμηνύουν απόμενες καταιγίδες αποχωρήσεων.
Σήμερα η ανεξαρτητοποίηση Τσακαλώτου και Πέρκα
Σε ότι αφορά την αποχώρηση της «Ομπρέλας», τελικά μαζί της έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ 46 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (στα 300), γεγονός που αποτελεί, προφανώς, μια όχι αμελητέα διάσπαση του κόμματος. Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο αναμένεται να ανεξαρτητοποιηθούν σήμερα μόνο οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και η βουλευτής Φλώρινας, Πέτη Πέρκα.
Ωστόσο, αν και η δύναμη της «Ομπρέλας» είναι σχετικά μικρή σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, είναι πολύ μεγαλύτερη σε επίπεδο ενεργών οργανωμένων μελών, η έλλειψη των οποίων αναμένεται να γίνει εμφανής στην καθημερινή λειτουργία των τοπικών οργανώσεων και άλλων κομματικών δομών.
Με την εξαίρεση των εμφανίσεων στελεχών της τάσης στα κανάλια από σήμερα το πρωί, το επόμενο μεγάλο γεγονός αναμένεται να είναι μια συνέντευξη Τύπου, ίσως προς το τέλος της εβδομάδας, στην οποία θα αιτιολογηθεί η έξοδος από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα περιγραφούν οι στόχοι και τα επόμενα βήματα τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις συσκέψεις των στελεχών της «Ομπρέλας», έχει επισημανθεί ότι ο δημόσιος λόγος των προβεβλημένων προσώπων της επιδιώκεται να έχει αναλογία 80%-20% υπέρ της ρητορικής για το μέλλον σε σχέση με το παρελθόν. Επίσης, έχει τονιστεί πως στόχος τους δεν είναι η δημιουργία ενός νέου «αντισύριζα» πολιτικού χώρου, αλλά η έκφραση της Αριστεράς. Αντιθέτως, σημειώνουν ότι θα πρέπει να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας που υπάρχουν και έχουν εδραιωθεί το τελευταίο διάστημα με πολλούς εναπομείναντες στον ΣΥΡΙΖΑ «πρώην» συντρόφους, οι οποίοι δυσφορούν με την ηγεσία Κασσελάκη.
Ενδείξεις επικείμενης αποχώρησης «6+6» και Τεμπονέρα
Και αυτοί είναι καταρχάς οι σαρραντάρηδες «6+6», Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης και Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά και ο κόσμος που συσπειρώνεται γύρω από τον Διονύση Τεμπονέρα. Τα μέλη αυτών των δύο ομάδων παραμένουν, προς το παρόν, στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εσωτερικό των «6+6» η συζήτηση για την παραμονή ή αποχώρηση από την Κουμουνδούρου έχει γείρει πολύ υπέρ της εξόδου. Η τάση αυτή φέρεται να ενισχύθηκε περαιτέρω μετά την πρόταση Κασσελάκη για δημοψήφισμα για διαγραφές, την πολωτική εναρκτήρια ομιλία του το Σάββατο στην ΚΕ και τον τρόπο με τον οποίο η λειτουργία της ΚΕ ακυρώθηκε αμέσως μετά, όταν δεν επιτράπηκε να γίνει ψηφοφορία για την πρόταση δημοψηφίσματος.
Στην «ανάγνωση» των παραπάνω γεγονότων συμφωνεί πλήρως και η πλευρά Τεμπονέρα, με τον ίδιο να έχει στοχοποιηθεί ιδιαίτερα από προεδρικούς στο facebook τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Πάντως, ο ίδιος δηλώνει ότι παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ και θα δώσει τη μάχη για την επιτάχυνση των διαδικασιών του Έκτακτου Συνεδρίου προκειμένου να βρεθούν πολιτικές λύσεις στον διχασμό του κόμματος.
Ωστόσο, δεδομένου ότι αυτές διαφορές μοιάζουν αγεφύρωτες, πολλοί εκτιμούν ότι και οι δύο παραπάνω ομάδες έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κερδίζουν χρόνο προκειμένου να μην θεωρηθούν «ουρά» της «Ομπρέλας», αλλά και για να οργανώσουν τις επόμενες εβδομάδες καλύτερα την πολιτική πλατφόρμα της αποχώρησης και να πείσουν περισσότερο κόσμο να τους ακολουθήσει, καθώς προχωρά παράλληλα η πτώση των δημοσκοπικών δεδομένων του κόμματος και φαίνεται να βαθαίνει η κρίση στην οποία βρίσκεται.
Παρόλα αυτά, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί έκπληξη η αποχώρηση μεμονωμένων κορυφαίων στελεχών ακόμη και τις επόμενες μέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι 7 από τα πρόσωπα που υπέγραψαν το χθεσινό κριτικό κείμενο προς την ηγεσία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι «6+6», είναι βουλευτές και αν αθροιστούν με τους 2 της Ομπρέλας, τους λείπει μόνο ένας για να φτάσουν τους 10, που είναι και το κατώφλι συγκρότησης ανεξάρτητης Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Λέγεται, δε, ότι υπάρχουν και άλλοι βουλευτές με τους οποίους βρίσκονται σε στενή επαφή. Επιπλέον, η ομάδα αυτή αθροιστικά με εκείνη του Διονύση Τεμπονέρα περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο των προβεβλημένων στελεχών της νέας γενιάς, γεγονός που έχε ιδιαίτερη σημασία αν συγκροτήσουν ξεχωριστό πολιτικό χώρο εκτός ΣΥΡΙΖΑ.
Στην αντιπολίτευση μοιάζει να περνά η φρουρά του Αλ. Τσίπρα
Στην πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ενδεχομένως να πρέπει να ενταχθούν, πλέον και τα στελέχη του κόμματος που συσπειρώνονται γύρω από τα 6 πρόσωπα της παλιάς φρουράς του Αλέξη Τσίπρα, Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Γιάννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Κώστας Ζαχαριάδης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τα οποία κατέθεσαν χθες τροπολογία στο κείμενο της πολιτικής απόφασης.
Τελικά, ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε να ενσωματωθούν οι δύο παράγραφοι της τροπολογίας, ελαφρώς τροποποιημένες όμως, κάτι που οδήγησε στο να υπερψηφιστεί ομόφωνα το σύνολο του κειμένου, με την εξαίρεση των δύο λευκών. Για να γίνει αυτός ο συμβιβασμός χρειάστηκε να γίνει από μία υποχώρηση των δύο πλευρών. Από τη δική του, ο Στέφανος Κασσελάκης υποχώρησε στο θέμα των δημοψηφισμάτων για τις διαγραφές αποδεχόμενος το σημείο που αποσαφηνίζει ότι για την επιβολή πειθαρχικών ποινών αρμόδια είναι μόνο η Επιτροπή Δεοντολογίας.
Σε ότι αφορά τις 4 διαγραφές, των Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτης, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανου Τζουμάκα, που συζητούνταν το προηγούμενο διάστημα, το ζήτημα έπαψε να υφίσταται καθώς και τα 4 έχουν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά της παλιάς προεδρικής φρουράς, υπήρξε υποχώρηση στο να περιληφθούν και οι θεσμικοί εκπρόσωποι του κόμματος στα πρόσωπα τα οποία καταδικάζονται για εμπρηστικές δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν έθεσαν θέμα ανασκευής ή αποδοκιμασίας των προχθεσινών δηλώσεων του Στέφανου Κασσελάκη, για τα περί «πέμπτης φάλαγγας Μητσοτάκη» στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως διατείνονταν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες.
Παρόλο τον χθεσινό συμβιβασμό, όμως, το γυαλί φαίνεται να έχει ραγίσει μεταξύ των δύο πλευρών και κάποιοι εκτιμούν ότι τα 6 αυτά στελέχη και όσοι βρίσκονται κοντά τους, έχουν μετατραπεί από «κυανόκρανοι» ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα στη «νέα εσωκομματική αντιπολίτευση», η οποία θα έρθει μοιραία σταδιακά σε πιο σκληρή σύγκρουση με τον πρόεδρο, ιδίως αν αποχωρήσουν οι «6+6» και η ομάδα Τεμπονέρα. Επιπλέον, η φρουρά του Αλέξη Τσίπρα φέρεται να ενθαρρύνεται και από τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό να κινηθεί πιο ανασταλτικά σε ορισμένες επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη, με τις οποίες διαφωνεί ο προκάτοχος του.
Στόχος η αντιπολίτευση χωρίς εσωκομματικές προστριβές για Κασσελάκη
Τέλος, σε ότι αφορά τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τα σχέδια του δεν είναι ακόμη καθαρά. Όπως είπε ο ίδιος, θέλοντας να δείξει πως επιδιώκει να επικεντρωθεί στα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα, αυτή ήταν η τελευταία ΚΕ κατά την οποία ασχολήθηκε με τα εσωκομματικά προβλήματα. Πράγματι, σήμερα το μεσημέρι, στις 12:30, έχει προγραμματιστεί επίσκεψη Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να ασκηθεί κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα της ακρίβειας και για ασυλία στα καρτέλ.
Ωστόσο, το σκηνικό που καταγράφεται στο εσωτερικό του κόμματος του, παρά την αποχώρηση της Ομπρέλας, δεν φαίνεται να του επιτρέπει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον κατά αποκλειστικότητα. Επιπλέον, πέρα από την αυξανόμενη δυναμική των αποχωρήσεων στελεχών που έχουν κάθετη διαφωνία, προέκυψε, με την πρόταση του για διαγραφές και η πρώτη απόρριψη, μιας επιλογής του. Μολονότι αυτό δεν καταγράφηκε ποτέ σε ψηφοφορία, αυτή φαίνονταν να ήταν η διάθεση της πλειοψηφίας της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο το μεσημέρι, πριν την αποχώρηση «Ομπρέλας», «6+6» και ομάδας Τεμπονέρα από τη διαδικασία.
Από την άλλη πλευρά, ιδίως αν συνεχιστεί η διαδικασία αποχωρήσεων, προϊόντος του χρόνου, το πιθανότερο είναι ότι ο κύριος Κασσελάκης θα παίρνει στα χέρια του όλο και περισσότερα από τα κλειδιά της Κουμουνδούρου επιβάλλοντας σταδιακά την ηγεσία του.
Dnews