Αν ρωτήσει κάποιος τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τις επόμενες δημοσκοπήσεις, οι απαντήσεις που θα πάρει θα είναι από συγκρατημένα αισιόδοξες μέχρι σχεδόν ενθουσιώδεις: ακόμα κι αν οι αριθμοί που δουν το φως της δημοσιότητας άμεσα δεν αλλάζουν τους συσχετισμούς ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο κόμμα, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια υπάρχει διάχυτη η πεποίθηση ότι αυτό είναι θέμα χρόνου να συμβεί.
Με τον ΣΥΡΙΖΑ σε εσωκομματική περιδίνηση, οι αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν μεγαλύτερη προσοχή από την κυβέρνηση
Και, με αυτήν την προοπτική, λαμβάνονται και οι αποστάσεις προς την μεριά του ΣΥΡΙΖΑ -ώστε η τελική χάραξη της στρατηγικής απέναντι στην Κουμουνδούρου να γίνει όταν η σκόνη θα έχει καταλαγιάσει και οι επιλογές όλων των πρωταγωνιστών στο συριζαϊκό δράμα θα είναι γνωστές.
Τα όρια συνταξιοδότησης και η Θεσσαλία
Μέχρι τότε, προέχει η αντιπολιτευτική δουλειά -η οποία έχει ως τελικό στόχο την ολική επαναφορά του κόμματος. Με τον ΣΥΡΙΖΑ σε εσωκομματική περιδίνηση, αυτό σημαίνει στην πράξη πως οι αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν μεγαλύτερη προσοχή από την κυβέρνηση.
Η σκληρή αντίδραση του αρμόδιου τομεάρχη Εργασίας, Γιώργου Μουλκιώτη, για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης («Πολιτική αβελτηρία; Νεοφιλελευθερισμός; Και τα δύο; (…) Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απορρίπτει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση») έφερε το σχετικό σχόλιο του Αδωνι Γεωργιάδη, που κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «αντιμνημονιακή συριζοποίηση»:
«Το ΠΑΣΟΚ έδωσε μεγάλη μάχη και πλήρωσε μεγάλο κόστος για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Είναι κρίμα να προσπαθεί να μοιάζει στον πρώιμο αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα μάλιστα που αυτός εξαφανίσθηκε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αρμόδιος υπουργός, τονίζοντας πως οι αναφορές του Πάνου Τσακλόγλου είναι αναφορές σε νόμο της τελευταίας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και διεκρινίζοντας πως καμιά αναπροσαρμογή δεν προβλέπεται έως το 2027.
Κι αυτά ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να προγραμματίζει μια παρουσία στην Βουλή, ώστε να απαντήσει σε ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για την Θεσσαλία -γεγονός που θα φέρει και κοινοβουλευτικά τους δύο αρχηγούς σε σύγκρουση, σε ένα είδος αντίπαλου διδύμου που έκανε (πραγματικά) την εμφάνισή του στην Ολομέλεια λίγες εβδομάδες νωρίτερα, με βασικό θέμα στην ατζέντα τις υποκλοπές.
Μακριά από τους… γενίτσαρους
Σε αντιπολιτευτικό επίπεδο, η σημερινή συνεδρίαση στην Βουλή δείχνει τον τρόπο με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ θα αντιμετωπίσει όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΚΚΕ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στον Περισσό για την επιλογή της πρότασης για Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη από το 1997 και μετά, που στην ΠΑΣΟΚική ανάγνωση επιτρέπει τη συγκάλυψη των ευθυνών των αρμοδίων -το ίδιο το κόμμα κατέθεσε αίτημα για προανακριτική, βασισμένη στα ευρήματα του ευρωπαίου εισαγγελέα.
Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, η απουσία επίσημου σχολιασμού δεν σημαίνει πως στα κεντροαριστερά πηγαδάκια δεν κυκλοφορούν σκέψεις και απόψεις για τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με το κόμμα (ή τα κόμματα) εξ αριστερών του.
«Μας δεσμεύει όλους η δήλωση του προέδρου μας, και η απόφαση του συνεδρίου ότι στο ΠΑΣΟΚ δε θα επιστρέψουν γενίτσαροι. Ο κόσμος θα μας ψηφίσει για την αξιοπιστία μας. Δε θα μας ψηφίσει επειδή κάποιοι πηγαινοέρχονται στα κόμματα. Αυτό είναι ένα κόμμα σούπερ μάρκετ και το πληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα», σχολίασε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Action24).
«Το επόμενο χρονικό διάστημα, αν το ΠΑΣΟΚ δε μπορέσει να καλύψει το μεγάλο κενό που υπάρχει, θα έχουμε μια μεγαλύτερη κρίση στο χώρο της αντιπολίτευσης, το οποίο θα είναι προβληματικό για τη χώρα», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.
.in.gr