Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023
2410 67 1964
[email protected]
Pressing.gr - Ειδήσεις - Λάρισα - Ελλάδα - Κόσμος
Πατσιαούρας
  • Τελευταία Νέα
  • Λάρισα
  • Θεσσαλία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Lifestyle
  • Κορωνοϊός – Real time
No Result
View All Result
  • Τελευταία Νέα
  • Λάρισα
  • Θεσσαλία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Lifestyle
  • Κορωνοϊός – Real time
No Result
View All Result
Pressing.gr - mobile

Το 1,2 εκατομμύρια ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά θα χάσουν… τον λογαριασμό ρεύματος με τις βαθμοημέρες του Σκυλακάκη

9 Νοεμβρίου 2023
in Οικονομία
A A
Ρεύμα: Τρία μέτρα για στήριξη ευάλωτων και περιορισμό κακοπληρωτών

Το λανθασμένο μοντέλο στήριξης των ενεργειακά ευάλωτων καταναλωτών του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ρεύμα ακόμη και το 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά διότι το μοντέλο στηρίζεται στην «πατέντα» των βαθμοημερών (Heating Degree-days του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη στην πρώτη θητεία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Ο δικαιούχος ως ενεργειακά ευάλωτος θα πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με την ΕΜΥ και λιγότερο με τις κιλοβατώρες που γράφει το ρολόι. Ωστόσο στο τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρώσει το λογαριασμό του ρεύματος που λαμβάνει από τον πάροχο που έχει επιλέξει.
Το μοντέλο του πρώην υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών με τις θερμοημέρες θα αποδίδει 60 ευρώ για κάθε μήνα επί τις βαθμοημέρες του κάθε οικισμού.
Όμως λόγω των αυξημένων ενεργειακών αναγκών σε οικισμούς με δριμύ ψύχος (συντελεστής βαθμοημερών άνω του ένα), το υπολογιζόμενο ύψος της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 25% για τους δικαιούχους που διαμένουν σε αυτούς και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 160 ευρώ ανά μήνα και αντιστοίχως τα 480 ευρώ σε τριμηνιαία βάση κατ’ ανώτατο όριο. Συνολικά θα διατεθεί το ποσό των 120 εκατ. ευρώ.
Με βάση τους υπολογισμούς του ΥΠΕΝ το εύρος της τρίμηνης ενίσχυσης κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ.


Παράδειγμα κόστους ενέργειας χωρίς τις βαθμοημέρες

Ένα ηλεκτρικό σώμα με ισχύ 2500 Watt στη μία ώρα λειτουργίας θα καταναλώσει 2,5 KWh η οποία κοστίσει 0,425 ευρώ. Η χρήση του ηλεκτρικού σώματος θα κοστίσει 4,25 ευρώ σε μία ημέρα όταν είναι σε λειτουργία για 10 ώρες. Ετσι ο δικαιούχος σε 30 ημέρες και με δεδομένο ότι θα λειτουργεί το ηλεκτρικό σώμα για 10 ώρες την ημέρα θα πληρώσει στον πάροχο 127,5 ευρώ. Στο ενδεχόμενο το νοικοκυριό κάνει χρήση ενός δεύτερου ηλεκτρικού σώματος με την ίδια ισχύ και τις μισές ώρες λειτουργίας ανά ημέρα θα πληρώσει επιπλέον 60 ευρώ. Το συνολικό κόστος θα ξεπεράσει τα 180 ευρώ για θέρμανση σε ένα μήνα.

Η προσδοκία για οικονομική ενίσχυση θα φέρει μπελάδες

Με την προσδοκία των δικαιούχων της οικονομικής ενίσχυση για θέρμανση είναι πιθανόν να χαθεί ο λογαριασμός για τους ενεργειακούς ευάλωτους με αποτέλεσμα η κατανάλωση ενέργειας να ξεπεράσει τις οικονομικές του δυνατότητες αποπληρωμής του λογαριασμού ρεύματος.
Ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας δίνει το δικαίωμα στον πάροχο να προχωρήσει σε διακοπή ρεύματος όταν η παροχή εμφανίζει δύο απλήρωτους λογαριασμούς και η οφειλή ξεπερνά τα 100 ευρώ.

Τι ξέχασε ο υπουργός ΥΠΕΝ;

Ο υπουργός ΥΠΕΝ ο κ Θόδωρος Σκυλακακης για να προστατεύσει τα νοικοκυριά από τη γραφειοκρατία θα ήταν εφικτό να διασφαλίσει ότι ο πάροχος δεν μπορεί να ζητήσει τη διακοπή της παροχής ρεύματος όσο είναι σε εκκρεμότητα η καταβολή τα επιδότησης ρεύματος του τιμολογίου.
O κ Σκυλακάκης ως υπουργός ΥΠΕΝ διαμορφώνει πολιτικές στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών που να σημειωθεί είναι αναγκαίες για να βγάλουν τον Χειμώνα αλλά ως υπουργός του ΥΠΕΝ βλέπει στρατηγικούς κακοπληρωτές ενώ αποφεύγει να προσδιορίζει με κάποιο τρόπο μήπως είναι ακριβή η προσφερόμενη υπηρεσία για να επιβιώσει ένα νοικοκυριό;

Το ΥΠΕΝ δίνει αναλυτικές οδηγίες για τους δικαιούχους με ερωτήσεις και απαντήσεις.

Πώς θα κάνω αίτηση για την έκτακτη ενίσχυση θέρμανσης για ηλεκτρική ενέργεια;

Οι αιτήσεις γίνονται μέσω της πλατφόρμας «myΘέρμανση» της ΑΑΔΕ, στην οποία θα υποβάλλονται αιτήσεις για ένταξη στο Μητρώο της έκτακτης ενίσχυσης.
Επισημαίνεται ότι κάθε νοικοκυριό μπορεί να υποβάλει μία αίτηση, καταχωρώντας τον αριθμό παροχής της κύριας κατοικίας του.
6. Τί στοιχεία θα πρέπει να αναγράφονται στην αίτηση για την έκτακτη ενίσχυση θέρμανσης;

Στην αίτηση αναγράφονται, κατά περίπτωση, τα ακόλουθα στοιχεία:

α) ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του αιτούντος προσώπου – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
β) το ονοματεπώνυμό του,
γ) ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
δ) ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
ε) η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού
ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος, 
στ) το ΑΦΜ του προσώπου στο οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός ρεύματος και το ΑΦΜ και επωνυμία του προμηθευτή που έκδωσε τον τελευταίο διαθέσιμο
λογαριασμό και
ζ) τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Αφού ελεγχθούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια από την ΑΑΔΕ, αποστέλλονται τα στοιχεία ΑΦΜ δικαιούχου, ΑΦΜ που εκδίδεται ο λογαριασμός, ΑΦΜ και επωνυμία του προμηθευτή, ο αριθμός παροχής ρεύματος κύριας κατοικίας και το ύψος της επιδότησης που δικαιούται στον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να τα κοινοποιήσει στους προμηθευτές και να εφαρμόσουν την επιδότηση στους λογαριασμούς υπό μορφή έκπτωσης.

Ποιοι/ποιες είναι οι δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης;

Οι δικαιούχοι εκτιμώνται περίπου σε 1,2 εκατ. και είναι όσοι/όσες πληρούν, σωρευτικά, τα παρακάτω εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια: 

α) οικογενειακό εισόδημα για τους άγαμους 16.000 ευρώ, τους έγγαμους 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο,
β) κύκλο εργασιών από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 80.000 ευρώ (μόνο για ελεύθερους επαγγελματίες) και γ) αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους και έως 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Πώς θα εφαρμοστεί η ενίσχυση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας;

Η έκπτωση θα εφαρμοστεί στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας (έναντι ή εκκαθαριστικό) που αφορούν στην περίοδο ενίσχυσης (1 η Ιανουαρίου – 31 Μαρτίου 2024).
Σε περίπτωση που ένας λογαριασμός περιλαμβάνει ένα διάστημα του μήνα, η μηνιαία επιδότηση επιμερίζεται αναλογικά στις μέρες του μήνα που αφορά, εντόςτης περιόδου ενίσχυσης.
Μπορώ να λάβω την έκτακτη ενίσχυση εφόσον λαμβάνουν, ήδη, το επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή άλλες μορφές θέρμανσης;
Από την έκτακτη ενίσχυση εξαιρούνται όσοι/όσες λαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλες μορφές θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2023/2024. Επιπρόσθετα, εξαιρούνται όσοι/όσες ανήκουν στα Κοινωνικά Τιμολόγια, οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδότηση μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
[email protected]
www.bankignews.gr

ShareTweetSharePinSendSend

Παρόμοια άρθρα

Αυτές είναι οι «παγίδες» των νέων τιμολογίων ρεύματος – «Προσοχή στο πράσινο τιμολόγιο»

Αυτές είναι οι «παγίδες» των νέων τιμολογίων ρεύματος – «Προσοχή στο πράσινο τιμολόγιο»

8 Δεκεμβρίου 2023
Βουλή: Στις 11 η ορκωμοσία – Οι αριθμοί, οι ανατροπές και η ανανέωση

Τα πάνω κάτω έρχονται με ν/σ στην επαγγελματική ασφάλιση – Οι αλλαγές

8 Δεκεμβρίου 2023
Οι 11 ανατροπές που φέρνει στην αγορά από 1ης Ιανουαρίου το φορολογικό νομοσχέδιο

Οι 11 ανατροπές που φέρνει στην αγορά από 1ης Ιανουαρίου το φορολογικό νομοσχέδιο

8 Δεκεμβρίου 2023
Πετρέλαιο θέρμανσης: Ακόμα και κάτω από 80 λεπτά το λίτρο στην πρεμιέρα – Τριπλό φέτος το όφελος

Επίδομα θέρμανσης: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις – Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

8 Δεκεμβρίου 2023
Πώς το φορολογικό αυξάνει τους φόρους και μειώνει τα… έσοδα – Οι 7 παρενέργειες

Πώς το φορολογικό αυξάνει τους φόρους και μειώνει τα… έσοδα – Οι 7 παρενέργειες

8 Δεκεμβρίου 2023
Μόνο οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν το φορολογικό νομοσχέδιο

Μόνο οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν το φορολογικό νομοσχέδιο

7 Δεκεμβρίου 2023
Pressing.gr

Μέλος του eMedia. A.M.: 13861

© 2022 Pressing.gr. All rights reserved. Developed by Iris Design.

Δείτε ακόμα:

  • Σχετικά με εμάς
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακολουθήστε μας:

No Result
View All Result
  • Τελευταία Νέα
  • Ακούστε Ζωντανά
  • Λάρισα
  • Δήμοι
  • Θεσσαλία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Ταξίδια
  • Υγεία
  • Μόνιμες στήλες
    • Άστρα / Ζώδια
    • Σαν σήμερα
    • Εορτολόγιο
    • Κηδείες
    • Πρωτοσέλιδα πολιτικών εφημερίδων
    • Πρωτοσέλιδα αθλητικών εφημερίδων
    • Viral videos
  • Pressing 90.1
    • Ανακοινώσεις
    • Τα νέα του Pressing 90.1
    • Ηχητικά
    • Video
  • Διασκέδαση
    • Εκδηλώσεις
    • Σινεμά
    • Φαγητό / Ποτό
  • Απόψεις
    • Χρήστος Τσιάτας
    • Γεωργία Σβάρνα
    • Χρήστος Τσούμαρης
  • Σχόλια
    • Sports & the Larissa City
    • Tsoum box στα χρόνια του Κορωνοϊού
    • Jet Lag
  • Περισσότερα
    • Οικονομία
    • Συνεντεύξεις
    • Επιχειρήσεις
    • Τεχνολογία
    • Lifestyle
    • Πολιτισμός
    • Αυτοκίνητο
    • Ρετρό
    • Τα παιδία παίζει
    • Ο Σεφ προτείνει
    • Γεύσεις
    • Sex
    • Οι φίλοι μας τα ζώα
    • Το βήμα του πολίτη
    • Θέσεις Εργασίας
    • Media

Μέλος του eMedia. A.M.: 13861

© 2022 Pressing.gr. All rights reserved. Developed by Iris Design.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε αυτή τη σελιδα, δίνετε τη συγκατάθεσή σας. Επισκεφτείτε τη σελίδα Πολιτική Απορρήτου.