Φουντώνει το κύμα ανατιμήσεων στην αγορά προκαλώντας προβληματισμό στην κυβέρνηση καθώς εκφράζονται φόβοι για «ακρίβειας διαρκείας» με αιχμή τα τρόφιμα που θα διογκώσει τα πλήγματα στα νοικοκυριά και θα εξαϋλώσει τις αυξήσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων αλλά και στον κατώτατο μισθό.
Το άλμα του πληθωρισμού στο 3,4% τον Οκτώβριο από 1,6% τον Σεπτέμβριο θέτει σε κίνδυνο τις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού για αποκλιμάκωση του δείκτη στο 2,4% το 2024 από 4% φέτος.
Όπως όλα δείχνουν οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες θα συνεχίσουν και τον επόμενο χρόνο υποχρεώνοντας το οικονομικό επιτελείο να ανοίξει την βεντάλια των μέτρων για την προστασία των εισοδημάτων.
Ήδη αρμόδιες πηγές θεωρούν δεδομένη την χορήγηση μίας νέας επιταγής τον Δεκέμβριο σε ευάλωτους και ανέργους και υπερήλικες ανασφάλιστους ενώ το «πράσινο φως» έχει πάρει και η επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ σε τουρισμό και μεταφορές.
Πρόκειται για ένα κονδύλι 250 εκατ ευρώ το οποίο απαιτείται για την παράταση του μέτρου έως τον Ιούνιο του 2024. Ο μειωμένος ΦΠΑ δεν είχε ενταχθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, καθώς εκείνη την περίοδο υπήρχε έντονη ανησυχία για το ακριβές ύψος των δημοσιονομικών επιπτώσεων από τις φυσικές καταστροφές στον προϋπολογισμό.
Τρόφιμα
Την ίδια ώρα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η βασική εστία ακρίβειας είναι τα τρόφιμα ενώ τα μηνύματα από την αγορά δεν είναι καθόλου ευοίωνα καθώς η πλειονότητα των εταιρειών και των προμηθευτών τροφίμων κάνει λόγο για συνέχιση των αυξήσεων τους επόμενους μήνες αλλά με μικρότερη ένταση ενώ ουδείς είναι σε θέση να προβεί σε ασφαλείς προβλέψεις για τη πορεία των τιμών σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.
Ανησυχητικό είναι το γεγονός με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο δείκτης τιμών στην ομάδα διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά επιταχύνθηκε στο 9,9% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση έναντι 9,4% το Σεπτέμβριο με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στα έλαια και λίπη με 26%, στα φρούτα με 20%, στο μεταλλικό νερό, αναψυκτικά και χυμούς με 14,3%, στα λαχανικά με 12,3%, στα κρέατα με 8,3%, στη ζάχαρη, σοκολάτες και γλυκά με 8,2%, στο καφέ με 7,3%, στα γαλακτοκομικά και αυγά με 7%, στα ψάρια με 6,9% και στο ψωμί και τα δημητριακά με 3,7%
Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο κατά ομάδες αγαθών και υπηρεσιών επιτάχυνση της ακρίβειας τον Οκτώβριο σημειώθηκε στα είδη διατροφής και τα μη αλκοολούχα ποτά με το δείκτη να τρέχει με 9,9% από 9,4%, στην εκπαίδευση με ρυθμό αύξησης 3,5% έναντι 3% ενώ χαμηλότερες συγκριτικά αυξήσεις υπήρξαν στα είδη ένδυσης και υπόδησης με 3,3% από 6,2%, στα διαρκή αγαθά νοικοκυριού με 2,8% από 3,7%, ενώ αμετάβλητος ήταν ο ρυθμός αύξησης των τιμών στην υγεία με 5,6%, στην αναψυχή και τις πολιτιστικές δραστηριότητες με 3,1%, στα ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφέ με 4,8%.
Παράλληλα ανακόπηκε ο ρυθμός μείωσης στη στέγαση στο 2% από 15%, στα ίδια περίπου επίπεδα ήταν η πτώση των τιμών στις επικοινωνίες (3,% και 3,1% αντίστοιχα) ενώ στις μεταφορές οι τιμές έπεσαν κατά 0,4% έναντι αύξησης 3% .
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr