Σχεδόν 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία, ενώ πάνω από 2 εκατομμύρια ασφαλισμένοι έχουν συσσωρεύσει χρέη στον ΕΦΚΑ. Οι οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων μόνο προς το Δημόσιο αγγίζουν τα 155 δισ. ευρώ, ενώ αν προστεθούν και τα «κόκκινα» χρέη σε τράπεζες και servicers το συνολικό ιδιωτικό χρέος εκτοξεύεται στα 235 δισ. ευρώ. Μήνα με τον μήνα, χρόνο με τον χρόνο, τα ληξιπρόθεσμα χρέη «φουσκώνουν» και αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που έρχονται αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα και ειδικά με «κλείδωμα» των τραπεζικών τους λογαριασμών.
Advertisement: 0:14
Με το ιδιωτικό χρέος να συνιστά ένα μεγάλο μέτωπο για την κυβέρνηση, σε «τροχιά» εφαρμογής εισέρχεται η Εθνική Στρατηγική για τη Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους που στοχεύει στη διαχείριση της τεράστιας δεξαμενής οφειλών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αλλά και στην εφαρμογή προληπτικών μηχανισμών προκειμένου να αποφευχθεί η μελλοντική συσσώρευση ιδιωτικού χρέους.
Η Εθνική Στρατηγική όπως αποτυπώνεται στη διακήρυξη ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού περιλαμβάνει 33 έργα και 11 μελέτες.
Τα 33 έργα «πατάνε» πάνω σε τρεις άξονες παρεμβάσεων, που στοχεύουν στη βελτίωση της διαδικασίας αφερεγγυότητας για επιχειρήσεις-ιδιώτες, στην ανάπτυξη μηχανισμών για την αποφυγή συσσώρευσης νέων κόκκινων δανείων, στη βελτίωση του πλαισίου που διέπει την αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στον πυρήνα της Στρατηγικής βρίσκεται η εκπόνηση 11 μελετών, από τις οποίες ξεχωρίζουν αυτές που έχουν ως στόχο να διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις πιστωτών-οφειλετών, τη στήριξη των πιο ευάλωτων, καθώς και τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Τι προβλέπεται
Τα νέα έργα και δράσεις, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:
- Βέλτιστες πρακτικές για πολυμερείς διαπραγματεύσεις και βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ οφειλετών και πιστωτών.
- Ελεγκτικό μηχανισμό για τον εντοπισμό στρατηγικών κακοπληρωτών μέσω τυχαίων δειγματοληπτικών ελέγχων. Καθορισμό κριτηρίων για τη δημιουργία δειγμάτων για οφειλέτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) που βρίσκονται ήδη ή υποβάλλουν αίτηση για να τεθούν σε καθεστώς προστασίας και αναδιάρθρωσης, αλλά είναι δυνητικά ικανοί να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και / ή έχουν παράσχει ελλιπείς ή ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την ικανότητα αποπληρωμής των οφειλών τους.
- Μηχανισμό καθοδήγησης οφειλετών σε πρώιμα στάδια οικονομικής δυσπραγίας σε εθελοντική βάση, αξιοποιώντας τα προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
- Επανασχεδιασμό πλαισίου προστασίας στέγασης.
- Νέου τύπου προεγκεκριμένες και αυτοματοποιημένες διαδικασίες αναδιάρθρωσης και διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
- Μηχανισμό Εγκαιρης Προειδοποίησης για το Ιδιωτικό Χρέος, για κάθε οφειλέτη.
- Νέα νομοθεσία για την εξάλειψη των φορολογικών αντικινήτρων κατά της ανάκτησης και αναδιάρθρωσης χρεών.
- Ειδικές πλατφόρμες για την υποστήριξη του νέου πλαισίου αφερεγγυότητας.
- Βελτίωση πλαισίου ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για την αντιμετώπιση εμποδίων.
- Αλλαγές στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για να καταστεί πιο φιλική προς τον χρήστη και για τον εμπλουτισμό του περιεχομένου των πληροφοριών για το ακίνητο.
- Πρόβλεψη για συμβουλευτική στήριξη και εργασιακή επανένταξη πτωχευσάντων.