Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος φέρνει η ανοδική τροχιά που ακολουθεί το φυσικό αέριο.
Από τα χαμηλά τριετίας που έπιασε η τιμή TTF στο ολλανδικό Hub τον περασμένο Φεβρουάριο έχει κάνει άλμα μέσα σε τρεις μήνες σχεδόν 56%.
Ειδικότερα η τιμή του στις 22 Φεβρουαρίου που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο της τριετίας ήταν στα 23 ευρώ/MWh και τώρα διαμορφώνεται πλέον στα 36,5 ευρώ/MWh ενώ πολλοί είναι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί και δεν αποκλείεται να πιάσει και τα 50 ευρώ/MWh.
Η ανοδική τροχιά αποτυπώνεται με σαφή τρόπο και από την πορεία των προθεσμιακών συμβολαίων του TTF για τους επόμενους μήνες.Unmute
Ξεκινώντας από τα 36,37 ευρώ/MWh για το συμβόλαιο του Αυγούστου, η τιμή ανεβαίνει στα 39,77 ευρώ/MWh για τον Νοέμβριο και παραμένει πάνω από τα 40 ευρώ/MWh από τον Δεκέμβριο του 2024 έως και τον Φεβρουάριο του 2025.
Ανάλογη είναι, σύμφωνα με το ienergeia, και η εικόνα στις χονδρικές αγορές ηλεκτρισμού όλης της Ευρώπης και φυσικά της Ελλάδας που παραμένει μια από τις ακριβότερες αγορές.
Είναι ενδεικτικό ότι η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας τις πρώτες 14 ημέρες του Ιουνίου διαμορφώθηκε στα 94,25 ευρώ/MWh έναντι 81,8 ευρώ/MWh τον Μάιο και 60 ευρώ/MWh τον Απρίλιο.
Με αυτά τα δεδομένα σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και την αυξημένη ζήτηση οι καλοκαιρινοί μήνες αναμένεται να είναι «θερμοί» για τα νοικοκυριά που θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας.
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι αν συνεχιστεί η άνοδος του φυσικού αέριου και οι τάσεις που παρατηρούνται σήμερα οι τελικές χρεώσεις για τους καταναλωτές στα τιμολόγια Ιουλίου θα είναι σημαντικές εφόσον δεν απορροφηθεί μέρος του αυξημένου κόστους όπως έγινε τον περασμένο μήνα από τη ΔΕΗ.
Οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού με τα σημερινά δεδομένα είναι αυξημένες κατά 15% και παρά τον ρόλο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι σε μια από τις ζώνες υψηλής ζήτησης, αυτής του μεσημεριού, σημαντικό πυλώνα του συστήματος αποτελεί το εκτεταμένο πλέον δίκτυο των φωτοβολταϊκών.
Έτσι με ενέργεια από τον ήλιο περιορίζεται η ανάγκη έγχυσης στο δίκτυο ενέργειας από θερμικές μονάδες ή άλλες πηγές.
Ο ρόλος των θερμικών μονάδων, πάντως, αποκτά σημαντικό ρόλο τις βραδινές ώρες, από τις 20.00 και μετά, οπότε τα φωτοβολταϊκά ατονούν ως προς την παραγωγή, αλλά η ζήτηση παραμένει ενεργή λόγω της χρήσης κλιματιστικών με δεδομένες τις υψηλές θερμοκρασίες.