Οι μικρές και οι μεγάλες παραδόσεις στη μικρή μεσογειακή μας χώρα καλά κρατούν και, ενώ άλλοι αδιαφορούν παντελώς κι άλλοι πασχίζουν να τις διατηρήσουν και να πείσουν και τους υπόλοιπους να τις διατηρούν, μια οικογενειακή συνήθεια αγαπιέται απ’ όλους κι απ’ όλες, από μεγάλους και μικρούς, πανεπιστημιακούς, ανειδίκευτους εργάτες, Αθηναίους και ακρίτες, συντηρητικούς και επαναστάτες: η παράδοση του κυριακάτικου οικογενειακού τραπεζιού.
Γιατί στο κυριακάτικο τραπέζι σερβίρονται τα πιο νόστιμα φαγητά. Είτε μαγειρεύεις εσύ, είτε η μαμά σου ένα είναι βέβαιο: την Κυριακή θα σκάσεις στο φαγητό, θα χρειαστείς σόδες, θα ξεκουμπώσεις το πάνω-πάνω κουμπί στο παντελόνι σου και, μετά απ’ όλα αυτά, θα τσακίσεις κι ένα κομμάτι πορτοκαλόπιτα για το καλό.
Σήμερα θα απολαύσουμε Αργοψημένο μοσχαράκι με άγρια μανιτάρια
Μπορεί το μαγείρεμα του να απαιτεί πολλές ώρες, αλλά αυτό είναι που σε συνδυασμό με την πλούσια σάλτσα θα δώσει στο μοσχαράκι τέλεια γεύση.
Υλικά
- 40ml ελαιόλαδο
- 1 κιλό μανιτάρια φρέσκα διάφορα (λευκά, πορτομπέλο, βασιλομανίταρα κ.λπ.), σε χοντρά κομμάτια
- 6 σπαλομπριζόλες μοσχαρίσιες πάχους 4-5 εκ. (2 κιλά περίπου συνολικά)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
- 40γρ. αλεύρι
- 1 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο ή 1 κουτ. γλυκού ξερό
- 1½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 300ml ζωμό κρέατος σπιτικό ή ψυγείου
- 50ml σέρι* ή κονιάκ
- 80ml κρέμα γάλακτος
- μαϊντανό ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 150οC στον αέρα. Ζεσταίνετε καλά το μισό ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ρίχνετε τα μανιτάρια και σοτάρετε για 6-8 λεπτά. Αδειάζετε τα μανιτάρια σε μια βαθιά γάστρα.
Επαναφέρετε το τηγάνι στη φωτιά και ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνετε τις σπαλομπριζόλες και τις ψήνετε δυο-δυο στο τηγάνι για να θωρακιστούν και από τις δύο πλευρές. Τις μεταφέρετε στη γάστρα πάνω από τα μανιτάρια.
Επαναφέρετε το τηγάνι στη φωτιά με όσο λίπος έχει απομείνει από τις μπριζόλες και σοτάρετε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά. Πασπαλίζετε με το αλεύρι, το θυμάρι και την πάπρικα. Ανακατεύετε καλά με σπάτουλα και προσθέτετε τον ζωμό, το σέρι ή το κονιάκ, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε ξύνοντας τον πάτο του τηγανιού για να ξεκολλήσουν τα υπολείμματα από το σοτάρισμα του κρέατος.
Αδειάζετε το μίγμα του τηγανιού στη γάστρα, σκεπάζετε με καπάκι και ψήνετε στο φούρνο για 3 ώρες.
Ξεσκεπάζετε τη γάστρα, περιχύνετε με την κρέμα γάλακτος, ανακινείτε και κλείνετε ξανά με το καπάκι. Συνεχίζετε το ψήσιμο για 1 ώρα ακόμη.
Σερβίρετε το φαγητό ζεστό, πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Φωτογραφία: Studiom.com – Food styling: Μάκης Γεωργιάδης – Styling: Κατερίνα Λυκουρέση
Tips
Το σέρι (sherry) είναι παλαιωμένο ισπανικό κρασί, που θα βρείτε σε ενημερωμένες κάβες αλλά και online.
Κάλη σας όρεξη παρέα με τους αγαπημένους σας !!!