Οι μικρές και οι μεγάλες παραδόσεις στη μικρή μεσογειακή μας χώρα καλά κρατούν και, ενώ άλλοι αδιαφορούν παντελώς κι άλλοι πασχίζουν να τις διατηρήσουν και να πείσουν και τους υπόλοιπους να τις διατηρούν, μια οικογενειακή συνήθεια αγαπιέται απ’ όλους κι απ’ όλες, από μεγάλους και μικρούς, πανεπιστημιακούς, ανειδίκευτους εργάτες, Αθηναίους και ακρίτες, συντηρητικούς και επαναστάτες: η παράδοση του κυριακάτικου οικογενειακού τραπεζιού.
Γιατί στο κυριακάτικο τραπέζι σερβίρονται τα πιο νόστιμα φαγητά. Είτε μαγειρεύεις εσύ, είτε η μαμά σου ένα είναι βέβαιο: την Κυριακή θα σκάσεις στο φαγητό, θα χρειαστείς σόδες, θα ξεκουμπώσεις το πάνω-πάνω κουμπί στο παντελόνι σου και, μετά απ’ όλα αυτά, θα τσακίσεις κι ένα κομμάτι πορτοκαλόπιτα για το καλό.
Σήμερα θα απολαύσουμε κερκυραϊκή παστιτσάδα!!! Είναι άλλο μεγαλείο!!! Χοντρό μακαρόνι για να ρουφήξει όλη τη γλύκα και από πάνω πλούσια σάλτσα ντομάτας με τα μπαχάρια και τα αρωματικά της και μελωμένο κοτόπουλο σε ένα σπέσιαλ πιάτο της χωριάτικης κουζίνας.
Υλικά
- 1 κοτόπουλο σε μερίδες
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, τριμμένα
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
- 500γρ. ντομάτα, τριμμένη
- 3 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, κοπανισμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, κοπανισμένο
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1 πακέτο μακαρόνια Νο 2
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Σε μεγάλη κατσαρόλα σοτάρετε το κοτόπουλο στο ελαιόλαδο μέχρι να ροδοκοκκινίσει και από τις δύο πλευρές. Το βγάζετε στην άκρη και ρίχνετε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Σοτάρετε για 5 λεπτά. Ξαναβάζετε στην κατσαρόλα το κοτόπουλο και ρίχνετε όλα τα μπαχαρικά, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα φύλλα της δάφνης. Ανακατεύετε και σβήνετε με το κρασί. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να μαγειρευτεί για 15 λεπτά.
Προσθέτετε την ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένο σε ένα νεροπότηρο νερό. Ανακατεύετε, αλατίζετε και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 45 λεπτά, μέχρι να αρχίζει να πήζει η σάλτσα του.
Στο μεταξύ βράζετε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό και σουρώνετε. Βγάζετε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και ρίχνετε τα στη σάλτσα του. Ανακατεύετε καλά. Σερβίρετε πασπαλίζοντας με τριμμένο τυρί.
Κάλη σας όρεξη παρέα με τους αγαπημένους σας !!!