Δ. Μαρούδας σε Pressing 90.1: Τι εστί απολύμανση, πως γίνεται και πως πιστοποιείται... (audio)

Επειδή η λέξη «απολύμανση» έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας κι όλοι λίγο πολύ προσπαθούμε να κάνουμε την ελάχιστη στους χώρους που μένουμε και δρούμε, για να νιώθουμε όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς απ’ την πανδημία,

ο Χρήστος Τσούμαρης επέλεξε να συνομιλήσει στην σημερινή εκπομπή «Pressing στην Επικαιρότητα», με έναν ειδικό, τον εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας «Ανατολή ΕΠΕ», αντιπροσώπου της Hygiene Service για την Θεσσαλία, κ.Δημήτρη Μαρούδα.

Το πρώτο λοιπόν που προέκυψε απ’ τα λεγόμενα του κ.Μαρούδα, είναι πως «η απολύμναση έχει στιγμιαία επί της ουσίας δράση και καλό είναι στο σπίτι ή στο γραφείο όπου που λαμβάνει χώρα μια ευρύτερη διαδικασία απολύμνασης, να έχουμε ένα ψεκαστηράκι με το κατάλληλο απολυμαντικό διάλυμα, ώστε ανά τακτά διαστήματα να ψεκάζουμε τις επιφάνειες, απλώνοντας στη συνέχεια τα σταγονίδια μ’ ένα πανί, ή σπογγοπετσέτα και όχι με χαρτί, το οποίο είναι άκρως απορροφητικό».

Το δεύτερο που επισημάνθηκε, είναι πως «η απολύμναση πιστοποιείται από την ποιότητα του απολυμαντικού, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να είναι εγκεκριμένο απ’ τον ΕΟΦ και δεν έχει καμιά σχέση με την απεντόμωση, που είναι και η εξειδίκευση της εταιρείας μας. Γιατί στην απεντόμωση πρέπει η εταιρεία να έχει την πιστοποίηση, καθώς χρειάζονται ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά. Ενώ την απολύμναση μπορεί να την κάνει ο καθένας, αρκεί να έχει επαναλαμβάνω το κατάλληλο απολυμαντικό, το οποίο πρέπει να το αξιολογεί με σχολαστικότητα, για να πιάνει τόπο».

Αναφορικά τέλος με τις υπαίθριες απολυμάνσεις που λαμβάνουν χώρα, ο κ.Μαρούδας είπε πως καλώς γίνονται, κυρίως όμως για να εμπεδώσουν το αίσθημα ασφάλειας στον κόσμο κι όχι γιατί υπάρχει ουσιαστικό αντίκρυσμα, όπως μπορεί να υπάρξει σ’ έναν κλειστό χώρο, που αξίζει να γίνει αρχικά ένας ευρύτερος ψεκασμός από κάποιον επαγγελματία που έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό και στη συνέχεια ο καθένας να λάβει όπως προείπαμε τα κατάλληλα μέτρα για να έχει την μέγιστη δυνατή απόδοση».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ.Μαρούδας κατέληξε λέγοντας πως «αυτό το διάστημα λόγω του εξοπλισμού η εταιρεία έχει κληθεί και σε απολυμάνσεις διαφόρων φορέων, αλλά και σε αρκετούς επαγγελματικούς κυρίως χώρους, όπου δεν παύουμε να εφιστούμε την προσοχή στην ποιότητα και τις προδιαγραφές του απολυμαντικού φαρμάκου, γιατί εκεί, στην πιοστοποίηση του ΕΟΦ, βρίσκεται η ουσία».

Ακούστε αναλυτικά ΕΔΩ