Αντιπαράθεση on air με θέμα: «Κορονοϊός και εκκλησία» (audio)

Η στάση της ιεραρχείας απ’ τη μέρα που η πανδημία άγγιξε τη χώρα μας, οι περιοριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την λειτουργία των εκκλησιών και το βίωμα των πιστών στη διάρκεια αυτού του αλλιώτικου Πάσχα, ήταν το αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του οικοδεσπότη, Χρήστου Τσούμαρη και του φιλοξενουμένου του, επίσης δημοσιογράφου, Γιάννη Τσιάτσιου, στην σημερινή εκπομπή «Pressing στην Επικαιρότητα».

Πρόκειται για ένα θέμα σχεδόν "ταμπού" για την ελληνική κοινωνία, που συζητιέται εύκολα στα social media αλλά δεν θίγεται εύκολα στα ΜΜΕ σε όλες του τις διαστάσεις και μάλλον μέσασ απ' τη συζήτηση έγινε αντιληπτό το γιατί...

Κατά τον κ.Τσιάτσιο, «πέρα απ’ την αντισυνταγματικότητα των απαγορεύσεων, η στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην εκκλησία είναι πρωτοφανής και μοναδική σε όλο το ορθόδοξο φάσμα», ενώ ως τουλάχιστον ύποπτη χαρακτήρισε και την στάση της ιεραρχίας, πιστεύοντας ότι είχε ισχυρά επιχειρήματα να πείσει περί του αντιθέτου και να αντισταθεί στα κελεύσματα της πολιτείας, εμμένοντας σε λειτουργίες προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις των ημερών.

Συμφώνησε ωστόσο με τον οικοδεσπότη, πως «αν η ιεραρχία είχε σπεύσει εξ’ αρχής να βάλει από μόνη της τους κανόνες, ώστε να αισθάνεται ασφάλεια το σύνολο της κοινωνίας και όχι μόνο όσοι πιστεύουν πως ο ιός δεν κολλάει π.χ. απ’ την Θεία Μετάληψη (σ.σ. κάτι που διατυπώθηκε ως πεποίθηση και απ’ τον ίδιο τον καλεσμένο), ίσως να μην χρειαζόταν η ακραία κυβερνητική παρέμβαση».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ.Τσιάτσιο, οι πιστοί βιώνουν οι ίδιοι έναν διπλό συναισθηματικό γολγοθά, μη μπορώντας να μετέχουν της εκκλησίας αυτό το ιδιαίτερο χρονικό διάστημα, τονίζοντας πως «είναι ευρύτερα ανησυχητική όλη αυτή η πολιτική των απαγορεύσεων σε όλα τα επίπεδα, αλλά και η αδράνεια απέναντι σ’ αυτό μεγάλων κι ενεργών κομματιών της κοινωνίας», για να λάβει την απάντηση πως «για πρώτη φορά καλούμαστε όλοι μας να αντιμετωπίσουμε ένα ζήτημα δημόσιας υγείας τέτοιου βεληνεκούς, για το οποίο ουδείς ήταν προετοιμασμένος ως προς τις αντιδράσεις του σε όλα τα επίπεδα».

Ακούστε αναλυτικά ΕΔΩ