ΚΕΛΛΑΣ VS ΚΟΚΚΑΛΗΣ - Οι δύο βουλευτές Λάρισας απαντούν σε πέντε καίριες ερωτήσεις του Pressing.gr

Η ιδέα ήταν απλή και με χαρά την αποδέχθηκαν... Οι δύο βουλευτές Λάρισας, Χρήστος Κέλλας της ΝΔ και Βασίλης Κόκκαλης του ΣΥΡΙΖΑ, κλήθηκαν σε μια κρίσιμη στιγμή να απαντήσουν στις ίδιες πέντε καίριες ερωτήσεις που αφορούν στην διαχείριση της πανδημίας τόσο στην πόλη μας όσο και ευρύτερα στη χώρα, ώστε να μας δώσουν την δυνατότητα όχι μόνο να κρίνουμε, αλλά και να συγκρίνουμε τις απαντήσεις τους.

Συνέντευξη στον ΧΡΗΣΤΟ ΤΣΟΥΜΑΡΗ

Κι αλήθεια είναι ότι βρήκαμε εξαιρετικά εναφέρουσα την διαδικασία, όπως ελπίζουμε κι εσείς, στην ανάπτυξη των παράλληλων συνεντεύξεων που ακολουθούν...

1. Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο υγειονομικό σύστημα της χώρας και ειδικότερα της Λάρισας, κρίνεται ελεγχόμενη ή όχι;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ: Αυτή την περίοδο ολόκληρος ο πλανήτης βιώνει τη δεύτερη και πλέον επιθετική έξαρση της πανδημίας. Όταν βλέπουμε προηγμένα Συστήματα Υγείας να καταρρέουν, όταν βλέπουμε το Βέλγιο να μεταφέρει ασθενείς στη γειτονική Γερμανία, όταν σε χώρες σαν την Ελβετία, γίνονται σκέψεις να μην δέχονται αρνητές του κορονοιού στις ΜΕΘ, αντιλαμβανόμαστε όλοι την οριακή κατάσταση, που βιώνουμε.

Ασφαλώς και η Ελλάδα σε αυτό το δεύτερο κύμα δίνει την δική της μάχη, ασφαλώς και το Σύστημα Υγείας δέχεται μεγάλες πιέσεις, αλλά αντέχει. Το ίδιο και τα Νοσοκομεία της πόλης μας, που βρίσκονται στα όριά τους, όμως αντέχουν. Η αντοχή του Συστήματος Υγείας, βέβαια, μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς όλο αυτό το διάστημα  έγιναν στοχευμένες κινήσεις ενίσχυσής του.

Από τον Μάρτιο του 2020 προσελήφθησαν 7000 ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό στα Νοσοκομεία, επιπλέον 300 γιατροί στις ΜΕΘ και 2280 νοσηλευτές ΤΕ και ΠΕ, οι οποίοι εκπαιδεύονται στις ΜΕΘ, εργάζονται σε κυκλικό ωράριο και πληρώνονται κανονικά. Ακόμη  οι 557 κλίνες  ΜΕΘ που παραλάβαμε το καλοκαίρι του 2019, σήμερα έχουν γίνει 1230 και μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεπεράσουν τις 1300. Τέλος, σημαίνοντα ρόλο στη μάχη κατά του κορονοιού δώσαμε και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπου σε 182 Κέντρα Υγείας και 42 Περιφερειακά Ιατρεία, διενεργείται το 30% των τεστ ημερησίως, αποσυμφορώντας τα νοσοκομεία, ώστε να δύνανται να επιτελούν το έργο τους.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Αυτή τη στιγμή που μιλάμε η κατάσταση είναι οριακά μεταξύ εντός κι εκτός ελέγχου. Δεν είμαι ειδικός, είμαι πολιτικός και δικηγόρος στο επάγγελμα. Όμως ως ενεργός πολίτης παρακολουθώ τις εξελίξεις, φιλτράρω τις πληροφορίες και κρίνω τα γεγονότα. Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως βρισκόμαστε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας σε ότι αφορά το μείζον, δηλαδή την ικανότητα του δημοσίου συστήματος υγείας να περιθάλπει τους ασθενείς που προσβλήθηκαν από κορωνοϊό και κινδυνεύει η ζωή τους.

2. Παρότι οι κλινικάρχες σε πρώτη φάση προβάλλουν αντεπιχειρήματα, είναι μονόδρομος η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για την αντιμετώπιση της κατάστασης και στη Λάρισα;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ: Κανείς δεν αμφισβητεί ότι πυλώνας της Δημόσιας Υγείας αποτελεί το ΕΣΥ, όπως κανείς δεν αμφισβητεί και την ύπαρξη της ιδιωτικής υγείας, σε διαφορετικό, όμως, ρόλο και συμπληρωματικά. Υπήρχε και υπάρχει συνεργασία των δυο χώρων και μέχρι στιγμής βλέπουμε την ιδιωτική υγεία να συμμετέχει οικειοθελώς στην αντιμετώπιση της πανδημίας, προσφέροντας και κλίνες ΜΕΘ και κλίνες νοσηλείας.

Βεβαίως, η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει την ευθύνη για τη Δημόσια Υγεία και αν και όποτε κριθεί απαραίτητο, να προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα το πράξει χωρίς δεύτερη σκέψη.

Αντιπολιτευτικές φωνές, όμως, για επίταξη ιδιωτικών κλινικών χωρίς λόγο και αιτία, αποτελούν ωμό λαϊκισμό.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Θα επικαλεστώ τη φράση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Υγείας κ. Νίκου Ξανθού που είπε «πολύ λίγο, πολύ αργά». Έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα με την απόφαση της κυβέρνησης όχι στο παρά πέντε, αλλά στο… και πέντε να επιτάξει κλινικές. Έπρεπε να φθάσουν τα νοσοκομεία στο λειτουργικό black out, για να αντιληφθεί η κυβέρνηση πως η πρόταση που από καιρό κάναμε ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν ήταν αντιπολιτευτική κορώνα, αλλά ρεαλιστική και ουσιώδης εξέλιξη με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

3. Μόλις προχθές σε συνέντευξή του, ο καθηγητής κ.Γουργουλιάνης τόνισε πως «δεν είναι ώρα για πολιτικές κοκορομαχίες, αλλά για συναίνεση και προσφορά, καθώς δεν έγιναν ούτε όλα σωστά, ούτε όλα λάθος». Μήπως η εκατέρωθεν αναγνώριση κάποιων λαθών απ’ την πλευρά κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να ήταν μια καλή αρχή προς αυτή την κατεύθυνση;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ: Κοιτάξτε, κ. Τσούμαρη, βεβαίως και η συναίνεση, ειδικά στην αντιμετώπιση κρίσεων, είναι ευπρόσδεκτη και αυτονόητη. Όμως πώς να επιτευχθεί αυτή η συναίνεση όταν η άλλη πλευρά, είναι αρνητής των πάντων; Πώς να υπάρξει συναίνεση, όταν οι δήθεν υποστηρικτές του ΕΣΥ παρέδωσαν τα Νοσοκομεία με 550 κλίνες ΜΕΘ κι εμείς σε ένα χρόνο τις υπερδιπλασιάσαμε; Πώς να επιτύχεις συναίνεση, όταν επί πέντε ολόκληρα χρόνια δεν προσέλαβαν ούτε έναν στα Νοσοκομεία ενώ εμείς σε ενάμιση χρόνο έχουμε προχωρήσει σε χιλιάδες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού; Πώς να υπάρξει συναίνεση όταν η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει καταθέσει ούτε μια τεκμηριωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση της πανδημίας; Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί την επιτομή ασυνέπειας λόγων και έργων και θα σας αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μετά τις καταστροφές που προκάλεσε ο “Ιανός” στη Θεσσαλία και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κόπτονταν για άμεσες ενισχύσεις και αποζημιώσεις των πληγέντων, όταν το νομοσχέδιο ήρθε προς ψήφιση στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το ψήφισε! Πρόκειται για μνημείο υποκρισίας και λαϊκισμού.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Την ώρα που δίνεται εθνική μάχη, το τελευταίο που θα έκανε η αξιωματική αντιπολίτευση, θα ήταν μικροκομματική καπηλεία. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως όλα γίνονται σωστά. Οι πολίτες εξάλλου βιώνουν καθημερινά τις αρρυθμίες που προκαλεί η έλλειψη ορθής προετοιμασίας και διαχείρισης από την πολιτεία. Ας τελειώσει με το καλό το συντομότερο η περιπέτεια αυτή της πανδημίας και μετά θα τα συζητήσουμε όλα. Άμοιρος ευθυνών δεν είναι κανείς. Δε θα επιτρέψουμε ο κορωνοϊός να μετατραπεί σε πολιτική κολυμβήθρα του Σιλωάμ.

4. Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης, μπορείτε να μου ονομάσετε από ένα λάθος που διαπιστώσατε στις επιλογές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ: Λάθη, κ. Τσούμαρη, δεν κάνει αυτός που δεν κάνει τίποτα. Ούτε το αλάθητο διεκδικούμε, ούτε μετά Χριστόν προφήτες θέλουμε να είμαστε. Αν θέλετε εκ των υστέρων, να πούμε ότι θα έπρεπε να είχαμε προχωρήσει στο δεύτερο lockdown λίγες ημέρες νωρίτερα, ίσως και να συμφωνήσω μαζί σας. Έπρεπε, όμως, να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, αναζητώντας την χρυσή τομή μεταξύ Οικονομίας και  Υγείας και αυτό είναι μια πολύ δύσκολη ισορροπία.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ζητούσε δεύτερο καθολικό lockdown και την ίδια στιγμή καλούσε τους πολίτες σε συγκεντρώσεις για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Όσο για το εμετικό πρωτοσέλιδο της κομματικής τους εφημερίδας, της «ΑΥΓΗΣ», είναι λυπηρό να διαπιστώνεις ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, εύχεται περισσότερους νεκρούς!!!  μόνο και μόνο για την πολιτική της επιβίωση.

Όπως αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, η συναίνεση είναι μακριά.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Η αδυναμία ή αν θέλετε η εμμονή του πρωθυπουργού να διαχειριστεί μία τόσο σοβαρή κατάσταση μόνος του. Να αρνηθεί τη συνεργασία με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις του κοινοβουλίου. Αποφάσισε να προχωρήσει μόνος του, αναλαμβάνοντας φυσικά την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τα όσα έχουν συμβεί και λυπάμαι που το λέω, για τα όσα ακόμη τραγικά έπονται. Σε ότι αφορά τους δικούς μας χειρισμούς, θα έκανα αυτοκριτική στο γεγονός πως εμπιστευθήκαμε στην αρχή αυτής της περιπέτειας τον κ. Μητσοτάκη και επιτρέψαμε να χαθεί πολύτιμος χρόνος για την διαχείριση της κρίσης.

5. Πως αξιολογείτε τα τρέχοντα μέτρα στήριξης και πότε εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ: Ξέρουμε ότι έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο δρόμο ανόρθωσης της οικονομίας μας, όμως, η κυβέρνησή μας λαμβάνει όλα τα απαραίτητα – στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της - τόσο για τη στήριξη των θέσεων εργασίας όσο και για την ενίσχυση όλων των πληττόμενων κλάδων. Βέβαια από τη ζημιά κέρδος δεν βγαίνει, λέει ο λαός μας.

Τώρα όσον αφορά την άρση των περιοριστικών μέτρων, θεωρώ ότι αυτή θα ξεκινήσει όταν θα έχουμε μια σταθερά πτωτική πορεία των κρουσμάτων και σίγουρα θα γίνει σταδιακά. Ακριβής πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει γιατί βρισκόμαστε εν μέσω μιας δυναμικής διαδικασίας. Εάν όλοι μας, με αίσθημα ατομικής ευθύνης, τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας, θα ξεκινήσει νωρίτερα και η σταδιακή άρση των περιορισμών.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Από καιρό ζητήσαμε δυναμική διαχείριση της κατάστασης με εμπροσθοβαρή μέτρα ώστε να μην είναι αργά. Γιατί το προλαμβάνειν είναι πολύ πιο χρήσιμο και ακόμη πιο αποτελεσματικό από το θεραπεύειν και στην οικονομία. Αν χρειαζόμασταν 10 για να αντιμετωπίσουμε από την αρχή της κρίσης τις επιπτώσεις στην αγορά, θα χρειαστούμε σίγουρα 100 για να αναχαιτίσουμε την ύφεση κατόπιν εορτής. Όπως είπα και πρόσφατα, το «βλέποντας και κάνοντας» της κυβέρνησης βλάπτει σοβαρά την υγεία των πολιτών και την οικονομία.