Ε. Παπακρίβου: «Ο ιός φαίνεται να είναι ήπιος στα παιδιά» Συνέντευξη στην ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΒΑΡΝΑ

Βρισκόμαστε στην ακμή της πρωτοφανούς πανδημίας Covid-19 που πλήττει τον πλανήτη και οι πληροφορίες που λαμβάνομαι καθημερινά, από ειδικούς και μη, από έγκυρα sites ή blogs, με fake news ή με υπεύθυνες και εμπεριστατωμένες μελέτες, είναι άπειρες.

 


Εμείς, στον pressing.gr, προσπαθούμε να σας ενημερώνουμε καθημερινά, καταρχήν διασταυρώνοντας, στο μέτρο του δυνατού, και στη συνέχεια μεταφέροντας, κάθε χρήσιμη πληροφορία, για την μάστιγα του αιώνα.

 

Συνέντευξη στην ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΒΑΡΝΑ

 

Σήμερα, συζητάμε με την κ. Ελένη Ε.Παπακρίβου, Χειρουργό Παίδων και Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προκειμένου να δημοσιοποιήσουμε χρήσιμες, σοβαρές και υπεύθυνες απαντήσεις σε θέματα εξαιρετικά σοβαρά, που αφορούν μία πραγματικά ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού, τα παιδιά.


«Ο ιός φαίνεται να είναι ήπιος στα παιδιά και σήμερα δεν υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες» μας λέει εξαρχής η κ. Παπακρίβου, αλλά, «τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς είναι πολύ σημαντικά», εξάλλου, «τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό αλλά εκδηλώνουν μια πιο ήπια εκδοχή της νόσου» , όπως τονίζει και ο Thomas Murray, ειδικός παιδιατρικών μολυσματικών νόσων από το Yale New Haven Children's Hospital.
Οι απαντήσεις της κ. Παπακρίβου σε ερωτήσεις που έχουν υποβάλλει οι ίδιοι οι γονείς σχετικά με την ασθένεια COVID-19:

 

Ποια προληπτικά μέτρα θα πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς με τα παιδιά τους;
Πλένετε τα χέρια σας. Τα δικά σας και των παιδιών. Τα παιδιά θέλουν να αγγίξουν το πρόσωπό τους. Η μύτη, το στόμα και τα μάτια είναι οι πύλες εισόδου για του ιούς στο σώμα. Το συχνό πλύσιμο των χεριών, ειδικά στα νήπια και τα παιδιά είναι σημαντικό.
Κρατήστε τα παιδιά μακριά από άτομα που είναι άρρωστα, ειδικά εάν έχουν συμπτώματα αναπνευστικού. Και αν τα παιδιά σας είναι άρρωστα, κρατήστε τα στο σπίτι τους. Για την ασθένεια COVID-19, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για τη συγκράτηση, είναι η απομόνωση των ατόμων που έχουν τον ιό.

 

Πότε πρέπει οι γονείς να κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι;
Οποιοσδήποτε πυρετός, βήχας, αναπνευστικά συμπτώματα. Αυτοί είναι λόγοι να μένουν τα παιδιά στο σπίτι. Και εάν έχετε ένα παιδί με αναπνευστική ασθένεια, που έχει συχνή επαφή με παππούδες ή φροντιστές, προσπαθήστε να τους απομακρύνετε μέχρι το παιδί να αισθάνεται καλύτερα. Τα παιδιά μπορούν να είναι δεξαμενές για αναπνευστικά νοσήματα.


Πότε πρέπει ένας γονέας να καλέσει τον γιατρό;
Καλέστε τον γιατρό εάν γνωρίζετε ότι έχετε επαφή με κάποιον που είναι θετικός στον ιό ή εάν έχετε υψηλό πυρετό, σοβαρό βήχα -όπως θα κάνατε σε κάθε περίπτωση.
Δεν χρειάζεται να καλέσετε τον παιδίατρο για ήπια ασθένεια. Ο ιός φαίνεται να είναι ήπιος στα παιδιά και σήμερα δεν υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες. Η φροντίδα για τη μόλυνση απευθύνεται στα συμπτώματα.
Οι πάροχοι υγείας παροτρύνουν τις οικογένειες να αποφύγουν την αίθουσα έκτακτων περιστατικών στα νοσοκομεία, εκτός εάν το παιδί χρειάζεται πραγματικά επείγουσα περίθαλψη.


Τα συμπτώματα της COVID-19 διαφέρουν από τα συμπτώματα της γρίπης;
Η ασθένεια COVID-19 παρουσιάζει αναπνευστικά προβλήματα με συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Τα συμπτώματα της γρίπης είναι παρόμοια και συνήθως εμφανίζονται ξαφνικά. Στην COVID-19 εμφανίζονται πιο σταδιακά.

 

Η κ. Ελένη Ε.Παπακρίβου είναι Χειρουργός Παίδων και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
• Μεταπτυχιακό στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας,Τμήμα Επιστημών Υγείας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
• Πτυχίο Ιατρικής, Σχολή Ιατρικής, Τμήμα Επιστημών Υγείας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
• Κάτοχος ATLS (Advanced Trauma Life Support)
• Κάτοχος APLS (Advanced Paediatric Life Support)
• Κάτοχος ALS (Advance Life Support)
• Κάτοχος BLS/AED PROVIDER COURSE (Basic Life Support- Automatic External Dispenter).