Οι μικρές και οι μεγάλες παραδόσεις στη μικρή μεσογειακή μας χώρα καλά κρατούν και, ενώ άλλοι αδιαφορούν παντελώς κι άλλοι πασχίζουν να τις διατηρήσουν και να πείσουν και τους υπόλοιπους να τις διατηρούν, μια οικογενειακή συνήθεια αγαπιέται απ’ όλους κι απ’ όλες, από μεγάλους και μικρούς, πανεπιστημιακούς, ανειδίκευτους εργάτες, Αθηναίους και ακρίτες, συντηρητικούς και επαναστάτες: η παράδοση του κυριακάτικου οικογενειακού τραπεζιού.
Γιατί στο κυριακάτικο τραπέζι σερβίρονται τα πιο νόστιμα φαγητά. Είτε μαγειρεύεις εσύ, είτε η μαμά σου ένα είναι βέβαιο: την Κυριακή θα σκάσεις στο φαγητό, θα χρειαστείς σόδες, θα ξεκουμπώσεις το πάνω-πάνω κουμπί στο παντελόνι σου και, μετά απ’ όλα αυτά, θα τσακίσεις κι ένα κομμάτι πορτοκαλόπιτα για το καλό.
Σήμερα θα απολαύσουμε Μια εναλλακτική πίτα με κιμά στιφάδο, που συμπληρώνεται αρμονικά από το πικάντικο γιαούρτι!
Υλικά
- 4 πίτες για σουβλάκι
- 800γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 2 φλιτζανάκια του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σαν σε σπιρτόξυλα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 νεροπότηρο κρασί λευκό
- 1 νεροπότηρο χυμό ντομάτας
- 1 κοφτή κουτ. γλυκού κανέλα
- 4-5 κόκκους μπαχάρι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το πικάντικο γιαούρτι
- 250γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
- αλάτι
Διαδικασία
Ετοιμάζετε τον κιμά: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε καλά το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Ρίχνετε μέσα τον κιμά και ανακατεύετε καλά. Σβήνετε με το κρασί και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και τα υγρά του κιμά. Προσθέτετε το χυμό ντομάτας, την κανέλα, το μπαχάρι και αλατοπιπερώνετε.
Μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι ο κιμάς να απορροφήσει τα υγρά του. Τον κρατάτε ζεστό.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα γιαουρτιού: Σε ένα μπολ αδειάζετε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τη γλυκιά πάπρικα και τον δυόσμο. Αλατίζετε ελαφρά. Ανακατεύετε καλά.
Αλείφετε τις πίτες με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τις ψήνετε στο φούρνο για 10 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Σερβίρετε βάζοντας σε κάθε πιάτο πίτα, από πάνω κιμά και δύο γεμάτες κουταλιές πικάντικο γιαούρτι.
Κάλη σας όρεξη παρέα με τους αγαπημένους σας !!!