Οι μικρές και οι μεγάλες παραδόσεις στη μικρή μεσογειακή μας χώρα καλά κρατούν και, ενώ άλλοι αδιαφορούν παντελώς κι άλλοι πασχίζουν να τις διατηρήσουν και να πείσουν και τους υπόλοιπους να τις διατηρούν, μια οικογενειακή συνήθεια αγαπιέται απ’ όλους κι απ’ όλες, από μεγάλους και μικρούς, πανεπιστημιακούς, ανειδίκευτους εργάτες, Αθηναίους και ακρίτες, συντηρητικούς και επαναστάτες: η παράδοση του κυριακάτικου οικογενειακού τραπεζιού.
Γιατί στο κυριακάτικο τραπέζι σερβίρονται τα πιο νόστιμα φαγητά. Είτε μαγειρεύεις εσύ, είτε η μαμά σου ένα είναι βέβαιο: την Κυριακή θα σκάσεις στο φαγητό, θα χρειαστείς σόδες, θα ξεκουμπώσεις το πάνω-πάνω κουμπί στο παντελόνι σου και, μετά απ’ όλα αυτά, θα τσακίσεις κι ένα κομμάτι πορτοκαλόπιτα για το καλό.
Σήμερα θα απολαύσουμε πεντανόστημες πέννες με κοτόπουλο! Τα ζυμαρικά φούρνου είναι μία εύκολη και νόστιμη επιλογή για το τραπέζι. Εδώ, οι πέννες συνδυάζονται με κοτόπουλο.
Υλικά
- 700γρ. στήθος κοτόπουλου ψημένο, σε κύβους
- 150γρ. πέννες μίνι (μικρές) βρασμένες, λαδωμένες με 1 κουτ. σούπας
- 75γρ. βούτυρο
- 50γρ. αλεύρι
- 800ml ζωμό κότας
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1 φύλλο δάφνης
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- 300ml κρέμα γάλακτος
- 50γρ. αμύγδαλα φιλέ
- ελαιόλαδο
- 150γρ. γραβιέρα Άργους
- 100γρ. παρμεζάνα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι. Μαγειρεύετε για 2-3 λεπτά και προσθέτετε τον ζωμό.
Φέρνετε τη σάλτσα σε βρασμό και προσθέτετε το μοσχοκάρυδο και τη δάφνη. Βράζετε για 5-6 λεπτά ακόμη. Απομακρύνετε από τη φωτιά και προσθέτετε την κρέμα και το ξύσμα λεμόνι. Πετάτε το φύλλο δάφνης.
Αναμιγνύετε τη σάλτσα με το κοτόπουλο και τις πέννες και αλατοπιπερώνετε ανάλογα. Τοποθετείτε το μίγμα σε ένα ταψί και από πάνω πασπαλίζετε με τη γραβιέρα και τη παρμεζάνα.
Ψήνετε στο φούρνο, στους 180οC για 25-30 λεπτά. Αφήνετε το φαγητό 5 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς πριν σερβίρετε.