Λιακούλη: Υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο για τα κρούσματα στις προσφυγικές δομές;

Το ελλιπές σχέδιο ενεργειών πρόληψης και διαχείρισης πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού στις 28 δομές Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας, οι οποίες λειτουργούν στην ηπειρωτική χώρα,

φέρνει στη Βουλή με γραπτή της ερώτηση η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Συγκεκριμένα, η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στη δομή της Ριτσώνας, από τις αρχές του τρέχοντος μηνός, οι φόβοι για ανάλογη αύξηση κρουσμάτων στη δομή της Μαλακάσας (και αλλού π.χ. Κουτσόχερο Λάρισας), αλλά και οι καταγγελίες για την έλλειψη ιατρικών ελέγχων, μασκών και γαντιών, για την αδυναμία απομόνωσης των κρουσμάτων, όπως και για την ουσιαστική αδυναμία ιχνηλάτησης των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, δημιουργούν εύλογη ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες, που φιλοξενούν αυτού του είδους τις δομές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Λαρισαία βουλευτής ρωτά τους συναρμόδιους Υπουργούς Μετανάστευσης και Υγείας για το πρωτόκολλο ενεργειών πρόληψης και διαχείρισης πιθανών κρουσμάτων που έχουν θέσει σε εφαρμογή, όπως και για το αν προτίθενται να προβούν σε ενέργειες, για τη σύσταση σταθερών υγειονομικών μονάδων σε όλες τις δομές, τη διενέργεια καθημερινών δειγματοληπτικών ελέγχων, την παροχή προστατευτικού υλικού, την επαρκή ενημέρωση των διαβιούντων στις δομές, αλλά και τη δημιουργία έστω και προσωρινών μονάδων απομόνωσης, προκειμένου να προστατευθούν οι ίδιοι, αλλά και οι περίοικοι.