Η.Γερογιώκας: Η θέση του Λαρισαίου συντονιστή γραμματείας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της ΝΔ - "Δεν ακυρώνεται η συμφωνία των Πρεσπών"

Αναφορικά με το πάντα ανοιχτό για συζητήσεις ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών, ο Λαρισαίος συντονιστής γραμματείας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης της ΝΔ, Ηρακλής Γερογιώκας, πήρε θέση αναρτώντας χθες αργά το βράδυ την ακόλουθη δήλωση:

"Όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, η Ν.Δ. ήταν κατηγορηματικά αντίθετη στην ψήφισή της. Είχε δώσει μάχη να μην υπογραφεί και στη συνέχεια να μην κυρωθεί. Είχε προειδοποιήσει, όμως, ότι από τη στιγμή που η συμφωνία θα κυρωθεί δεν μπορεί να αλλάξει, αφού η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες. Μία διεθνής συμφωνία που κυρώνεται στο εθνικό κοινοβούλιο υπερισχύει από κάθε άλλη διάταξη νόμου. Αυτό σημαίνει ότι κανένα μελλοντικό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να αναθεωρήσει ή να καταργήσει την συμφωνία. Τροποποίηση ή κατάργηση γίνεται μόνο με αμοιβαία συμφωνία των μερών ή με συνταγματική αναθεώρηση. Αυτό ακριβώς είχε πει στη Βουλή στη συζήτηση για την κύρωση ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο σημερινός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Είχε τονίσει ρητά και κατηγορηματικά ότι αν κυρωθεί η συμφωνία δεν θα είναι δυνατή η κατάργηση της και θα πρέπει να γίνει σεβαστή από τις μελλοντικές κυβερνήσεις. Συνεπώς αυτό που κάνουμε σήμερα είναι το αυτονόητο, Σεβόμαστε τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας. Η Ελλαδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και αυτό το ρόλο θα τον ενισχύσει με κινήσεις σε κάθε κατεύθυνση, σε πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό επίπεδο. Και βέβαια θα ενισχύσει με κάθε τρόπο το brand της Μακεδονίας μας".

gerogiokas sxolio