Πέμπτη,13 Αυγούστου, γιορτάζει… Και περιμένει τις ευχές σου!

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 13 Αυγούστου ; Το εορτολόγιο του pressing.gr σου τους θυμίζει. Μην ξεχάσεις να τους δώσεις τις καλύτερες ευχές σου!

Τσεκάρετε την ατζέντα σας......

Σήμερα 13 Αυγούστου γιορτάζουν οι: αριστερόχειρες, καθώς είναι Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων

 
Ορθόδοξος Συναξαριστής: Απόδοση της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, Ανακομιδή και Μετάθεση Ιερού Λειψάνου του Οσίου Μαξίμου του Ομολογητή, Αγία Ευδοκία η βασίλισσα, Όσιος Δωρόθεος, Όσιος Δοσίθεος ο υποτακτικός του Οσίου Δωροθέου, Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα, Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγίου και αγγελικού σχήματος μετονομασθείσης Ξένης Mοναχής, Άγιος Κορωνάτος, Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μάξιμου της Μόσχας, Άγιος Τύχων Επίσκοπος Ζαντόνσκ
 
 🌅  Ανατολή ήλιου: 06:38 - Δύση ήλιου: 20:21 - Διάρκεια ημέρας: 13 ώρες 43 λεπτά
🌔  Σελήνη 12.8 ημερών

Παγκόσμιες ημέρες

Αριστεροχειρία ονομάζεται η χρήση του αριστερού χεριού αντί του δεξιού σε καθημερινές δραστηριότητες. Οι αριστερόχειρες αποτελούν μειοψηφία, αφού το 90 ως 93% των ενηλίκων είναι δεξιόχειρες. Επιπλέον, οι περισσότεροι αριστερόχειρες εμφανίζουν σε κάποιο, έστω και ελάχιστο, βαθμό χρήση του δεξιού χεριού, είναι δηλαδή αμφιδέξιοι. Μέχρι πριν μερικά χρόνια, η αριστεροχειρία θεωρούνταν ελάττωμα, με τους αριστερόχειρες να εξαναγκάζονται να χρησιμοποιούν το δεξί τους χέρι και να ακούνε συχνά, είτε από γονείς είτε δασκάλους, τη φράση «με το καλό το χεράκι».
 
Γενικά, η έννοια «δεξιά» είχε και εν μέρει έχει θετική σημασιολογική απόχρωση, σε αντίθεση με το «αριστερά». Η χειραψία με το αριστερό χέρι είναι σημείο ελλείψεως σεβασμού. Η φράση-ευχή «όλα δεξιά» σημαίνει «όλα καλά». Το σημείο του σταυρού πρέπει να γίνεται με το δεξί χέρι. Σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες, η λέξη «δεξιά» είναι συνώνυμη με την ορθότητα αλλά και τη δικαιοσύνη. Για παράδειγμα, η λέξη «δικαίωμα» είναι Recht στα γερμανικά, droit στα γαλλικά, derecho στα ισπανικά, λέξεις που σημαίνουν παράλληλα και «δεξιά».
Το δεξί χέρι έχει ιστορικά συνδεθεί με την επι-δεξιότητα: και η αγγλική λέξη dexterity = επιδεξιότητα προέρχεται από τη λατινική λέξη dexter = δεξιόχειρας, ενώ η ισπανική diestro και η ιταλική destro σημαίνουν ταυτόχρονα «δεξιόχειρας» και «επιδέξιος». Στα ιρλανδικά, «deas» σημαίνει «δεξιά πλευρά» και «όμορφος». Στη γαλλική, «gauche» σημαίνει «αριστερά» και «αδέξια». Στα πορτογαλικά η συνηθέστερη λέξη για τον αριστερόχειρα, canhoto, παλαιότερα σήμαινε τον διάβολο. Επιπλέον, στα αγγλικά, η έκφραση «To have two left feet» (= «έχω δύο αριστερά πόδια») χρησιμοποιείται για να δηλώσει αδεξιότητα στο ποδόσφαιρο ή στον χορό. Σε μουσουλμανικές κοινωνίες, είναι συνήθεια ο καθαρισμός των οπισθίων με το αριστερό χέρι μετά την αφόδευση, ακόμα και από τους δεξιόχειρες, ώστε να μη «μιανθεί» το «καλό χέρι». Αντίθετο παράδειγμα: Οι πρόσκοποι των ΗΠΑ χρησιμοποιούν το αριστερό τους χέρι για την «προσκοπική χειραψία» τους, επειδή είναι το χέρι που βρίσκεται πιο κοντά στην καρδιά.
 
 
 
Δεξιά κι αριστερά, από τη Στέλλα Γεωργιάδου