Νίκος Βούτσης : Απαράδεκτη η συσκότιση για το συμβάν στον Έβρο

Σε συνέντευξη του στο CNN Greece, ο Νίκος Βούτσης χαρακτηρίζει «απαράδεκτη τη συσκότιση που επιχειρείται για το αν το συμβάν στον Έβρο έγινε έπι Ελληνικού εδάφους, ενώ υπήρξαν διαβήματα προς την Τουρκική πλευρά και αναγνωρίζεται η «κινητικότητα» δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας στη συγκεκριμένη περιοχή»

 

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής εγκαλεί επίσης την κυβέρνηση «γιατί υπάρχει η τάση να αποδεχτούμε στο διηνεκές το ρόλο της «ευρωπαϊκής ασπίδας» απέναντι σε «λαθροεισβολείς»».

Για τα πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι 2», ο κ. Βούτσης υποστηρίζει ότι «κινείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των βασικών πηγών χρηματοδότησης, έχει στο επίκεντρό του τη διασφάλιση της εργασίας και των εγγυήσεων για τις εργασιακές σχέσεις, τη δημιουργία ενός πλέγματος ασφάλειας, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες και τις μικρές επιχειρήσεις.»

 

Ο Νίκος Βούτσης σημείωσε με νόημα ότι «δεν υπάρχει προφανώς δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ 3% και ΣΥΡΙΖΑ 33%, μέσα στη ζωή και την πρόσφατη ιστορία του τόπου και της Αριστεράς. Ούτε με ενδιαφέρει να ερμηνεύσω προθέσεις λίγων δημοσιολογούντων, όχι μέσα από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που κατά καιρούς έθεσαν τέτοιο ζήτημα.»

Τέλος, ο κ. Βούτσης τάχθηκε στο πλευρό του απεργού πείνας Βασίλη Δημάκη.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Νίκου Βούτση στο CNN Greece

-Κύριε πρόεδρε, ποια είναι η εκτίμησή σας για τα τελευταία γεγονότα στον Έβρο; Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση έχει χειριστεί με επάρκεια το ζήτημα;

-Υπάρχει μείζον ζήτημα πολιτικής επάρκειας στην διαχείριση αυτού του συμβάντος, αλλά και στη ρητορική που υπήρξε τις τελευταίες μέρες για τη δικαιολόγηση ενός ακόμη γεγονότος που δείχνει την έλλειψη στρατηγικής στην αντιμετώπιση προφανών επικίνδυνων καταστάσεων από την πολιτική της γείτονος Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, που εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους και σε πολλές εστίες.

Είναι απαράδεκτη η συσκότιση που επιχειρείται για το αν το συμβάν στον Έβρο έγινε έπι Ελληνικού εδάφους, ενώ υπήρξαν διαβήματα προς την Τουρκική πλευρά και αναγνωρίζεται η «κινητικότητα» δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Επισημαίνω τη διχαστική προπαγάνδα, αντί τεκμηριωμένων απαντήσεων της κυβέρνησης προς τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που κινείται στο εκκρεμές της στοχοποίησής μας είτε ως εθνομηδενιστών, είτε ως παρακολούθημα της Χρυσής Αυγής!

Η πολιτική αυτή είναι προφανές ότι δίνει και λάθος σήματα προς την Τουρκική ηγεσία για το σήμερα και το αμέσως προσεχές διάστημα.

Αντί της επιμονής στο διεθνές δίκαιο και την ενίσχυση των διεθνών συμμαχιών της χώρας, αντί να επιμένουμε στην ευρωτουρκική διάσταση σε σχέση με το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, υπάρχει η τάση να αποδεχτούμε στο διηνεκές το ρόλο της «ευρωπαϊκής ασπίδας» απέναντι σε «λαθροεισβολείς».

Όλοι βεβαίως αποδεχόμαστε το αυτονόητο της διαφύλαξης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και των ελληνικών συνόρων απέναντι στην απαράδεκτη εργαλειοποίηση του θέματος, όποτε επιχειρείται, από την Τουρκική ηγεσία με την ταυτόχρονη διασφάλιση βασικών προνοιών της Συνθήκης της Γενεύης για τους ίδιους τους πρόσφυγες.

Πηγή: cnn.gr