Κορονοϊός : Τρομάζει η εξέλιξη της επιδημίας

Με αμείωτη ένταση συνεχίζει να εξαπλώνεται στην χώρα ο κοροναϊός ενώ ο εντοπισμός νέας εστίας σε γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, τρομάζει καθώς εκτός των άλλων είναι πολύ πιθανό να επιβαρύνει έντονα το ΕΣΥ.

 

Ο Σεπτέμβριος αναδεικνύεται σε «μαύρο» μήνα καθώς έκλεισε με συνολικά 8.158 νέα κρούσματα κοροναϊού, με την Αττική να συγκεντρώνει περίπου τα μισά.

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων το Σεπτέμβριο είναι εξαιρετικά υψηλός καθώς αντιστοιχεί στο περίπου 45% των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί μέσα στους 7 μήνες που έχει εξαπλωθεί η επιδημία στη χώρα. Την ίδια ώρα σημειώθηκαν 125 νέοι θάνατοι σε σύνολο 391.

Οι  υγειονομικές αρχές καλούνται να διαχειριστούν εκτός από την αρνητική «πρωτιά» της Αττικής σε κρούσματα, την επιδημική εστία που «άναψε» στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Αθήνα αλλά και την έκρυθμη κατάσταση που ανέκυψε, μετά από κηδεία, σε πέντε οικισμούς στη Βοιωτία και την Εύβοια, όπου ενεργοποιήθηκε τοπικό lockdown.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί εξάλλου, ο αυξημένος αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με κοροναϊό, αλλά και οι διασωληνωμένοι. Μάλιστα, αρκετοί επιστήμονες επιμένουν πως πρέπει να ληφθούν κι άλλα μέτρα, προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση και να ανακοπεί η ξέφρενη πορεία του ιού.

Τα σενάρια για νέα μέτρα

Η κατάσταση στην Αττική, μετά και τον εντοπισμό των 32 κρουσμάτων στο ομώνυμο γηροκομείο, είναι εξαιρετικά κρίσιμη και έχει θορυβήσει την κυβέρνηση που βρίσκεται κυριολεκτικά μια «ανάσα» πριν προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων σε μια ύστατη προσπάθεια για να αποφευχθεί το lockdown.

Στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα σενάρια, όπως η καθολική χρήση μάσκας στην Αττική στο μοντέλο Τρικάλων. Το εισηγούνται πολλοί επιστήμονες, είναι το έσχατο μέτρο αν η κατάσταση ξεφύγει για τα καλά.

Η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων είναι ένα ακόμη σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι, όπως και  ο περιορισμός κυκλοφορίας ηλικιωμένων. Είναι το σενάριο για το οποίο υπάρχει μεγάλη συζήτηση καθώς στοχοποιεί ουσιαστικά τους άνω των 65 ετών οι οποίοι κατά γενική ομολογία είναι προσεκτικοί και τηρούν τα μέτρα. Ενδεχομένως να υπάρξει ωράριο για την επίσκεψή τους στα σούπερ μάρκετ ή σε άλλους χώρους και επιστροφή των SMS ή των υπογεγραμμένων δηλώσεων για την έξοδο από το σπίτι.

Ένα ακραίο σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι, η διακοπή κυκλοφορίας τη νύχτα. Κάποιοι επιστήμονες έχουν μιλήσει και για απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 20.00, προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός στις πλατείες. Υπενθυμίζεται ότι το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12 και το υποχρεωτικό λουκέτο σε περίπτερα και κάβες την ίδια ώρα, έγινε για να περιοριστεί η κίνηση τις βραδινές ώρες.

Τον ίδιο στόχο εξυπηρετεί και το σενάριο για κλείσιμο καταστημάτων από τις 10 το βράδυ. Δύο ώρες νωρίτερα δηλαδή για εστιατόρια και μπαρ, αν και είναι ένα μέτρο που θα ενίσχυε τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρηματιών ενώ ενδεχομένως να έβγαζε περισσότερους νέους στις πλατείες.