Καλό το ερώτημα: Τι κάνει ένα τουρκικό πλοίο στο Καστελόριζο και ψάχνει για αέριο που δεν υπάρχει;

«Υπάρχει ένα νησί, στα ανατολικά σύνορα του Αιγαίου, γύρω από το οποίο, σε αυτές τις ώρες, περιστρέφεται η προσοχή ενός μεγάλου μέρους της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Ονομάζεται Καστελόριζο και το να γράφεις γι αυτό είναι σαν να ταξιδεύεις σε χιλιάδες αντιφάσεις”.

Τα παραπάνω γράφει η ιστοσελίδα il foglio (άρθρο της Luciana Grosso). Τίτλος του άρθρου: Che ci fa una nave turca a Kastellorizo a cercare il gas che lì non c’è? (Τι κάνει ένα τουρκικό πλοίο στο Καστελόριζο και ψάχνει για αέριο που δεν υπάρχει;)

Προσθέτει και τα εξής:

“Ξεκινώντας από το όνομα, το Καστελόριζο, το οποίο στην πραγματικότητα δεν είναι το επίσημο: το επίσημο είναι το Μεγίστη, το οποίο στα ελληνικά σημαίνει “το μεγάλο”. Που είναι άλλη μία αντίφαση για ένα νησί εννέα τετραγωνικών χιλιομέτρων στην επιφάνεια και με πληθυσμό 400 κατοίκων.

Ωστόσο, δεδομένου ότι άλλα νησιά του Αρχιπελάγους της, αυτά των Δωδεκανήσων, είναι ακόμη μικρότερα, δικαιούται τον τίτλο του μεγάλου. Μια άλλη αντίφαση αφορά το γεγονός ότι είναι ένα νησί του οποίου το όνομα λέει λίγα ή τίποτα στη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων, αλλά το οποίο ο καθένας έχει δει, τουλάχιστον μία φορά, τουλάχιστον εν μέρει, στην ταινία “Mediterraneo” που γυρίστηκε εκεί (με μια καλή δόση φαντασίας, αφού στην πραγματικότητα οι Ιταλοί εγκατέλειψαν το νησί τον Σεπτέμβριο του 1943).

Μια αντίφαση, λοιπόν, είναι επίσης το γεγονός ότι, στην ταινία, το νησί ορίζεται ως “μηδενικής στρατηγικής σημασίας”, αλλά η σημασία αυτού του νησιού απέχει πολύ από το μηδέν και για μήνες πλοία κάθε είδους διασχίζουν στα νερά του».

ΠΗΓΗ: il foglio Άρθρο της Luciana Grosso, Che ci fa una nave turca a Kastellorizo a cercare il gas che lì non c’è?]