ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ - Αμάραντος Καρδίτσας: The day after tomorrow (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ)*

Είναι κάποια θέματα που συγκλονίζουν τόσο πολύ, που δεν μπορείς να μην τα αναπαράγεις. Ειδικά όταν ξέρεις ότι γράφτηκαν και αναρτήθηκαν ακριβώς για να μάθει όλος ο κόσμος τι συμβαίνει εκεί που δεν φτάνουν οι κάμερες και τα μεγάλα πολιτικά κεφάλια, γιατί ζαλίζονται στις στροφές με τ' αυτοκίνητο, όσο τουλάχιστον υπάρχει δρόμος και δεν έχουν που να προσγειωθούν τα ελικόπτερα που περνάνε απ' την αθέατη πλευρά του βουνού. Αλλά ακούγονται...

 *Διαβάστε αυτούσιο το συγκλονιστικό κείμενο του συναδέλφου Θεοδόση Κατσάρα απ' το "Νέο Αγώνα" της Καρδίτσας, όσο θα σκέφτεστε ότι σήμερα Σάββατο εκεί πάνω ρίχνει πάλι καντάρια:

"Η νύχτα της μαύρης Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου ήταν πιο σκοτεινή και τρομακτική για κάποια ορεινά χωριά του Νομού μας!

Αυτό που συνέβη στον Αμάραντο Καρδίτσας, ξεπερνάει και τα σενάρια κινηματογραφικών παραγωγών του Χόλιγουντ που αφορούν σε ταινίες με καταστροφές!

Οι “αμερικανιές” του Ρόναλντ Εμεριχ στη ταινία «Μετά την επόμενη μέρα», όπου πλημμυρίζει και καταστρέφεται όλη η γη, είναι της πλάκας μπροστά σε όσα διαδραματίστηκαν εκεί…

Η περιγραφή του Φώτη Καραγιάννη, ενός από τους ήρωες του Αμαράντου που έζησαν λεπτό προς λεπτό όλον αυτό τον εφιάλτη και παρόλα αυτά φρόντιζαν να δίνουν χέρι βοήθειας στους ανήμπορους αλλά και να ενημερώνουν τον κόσμο εκτός χωριού με όποιο τρόπο μπορούσαν, τα λέει όλα:

«Τη θεομηνία την βιώσαμε εμείς λεπτό προς λεπτό (βλέπαμε τον θάνατο με ανοιχτά τα μάτια) αλλά για κάποιο άγνωστο λόγο; Ο Θεός; Δεν γνωρίζω. Ίσως τό είχει η μοίρα μας γραμμένο να ζήσουμε.

Τέτοια ώρα τα λόγια είναι περιττά….»

Πλαγιές ολόκληρες κατέρρευσαν, άνοιξε η γη, χαράδρες καινούργιες διαμορφώθηκαν, δένδρα ξεριζώθηκαν σπίτια καταστράφηκαν δρόμοι ανοίχτηκαν και η μορφολογία του εδάφους άλλαξε!!!

Αρωγή και φροντίδα τις δύσκολες αυτές ώρες δεν υπήρξε ούτε για δείγμα από την οργανωμένη πολιτεία (εδώ γελάμε)!!!

Τα “σούπερ πούμα” βλέπετε μετέφεραν τους επίσημους για αυτοψία από… ψηλά και εμπόριο ελπίδας στους ιθαγενείς μετά την καταστροφή!!!

Οι ήρωες του χωριού που δεν το εγκατέλειψαν ποτέ στις δύσκολες ώρες του, ήταν πάντα εκεί και έσωσαν ο,τι σώζονταν!!! Ψυχές και βιός!

Τα παιδιά που πήγαν την επόμενη κιόλας μέρα μετα πόδια από τη Ραχούλα για να δώσουν φαγητό και νερό στους αποκλεισμένους!

Όλοι όσοι ενημέρωσαν συγχωριανούς τους που ζουν μακριά για την κατάσταση…

Ο ζεστός ξενώνας του Θωμά που με το μπουζούκι του το επόμενο βράδυ της οδυνηρής καταμέτρησης απωλειών, ξόρκιζε το κακό…

Ο Αμάραντος που αποτέλεσε το καταφύγιο των κυνηγημένων απο τα ναζιστικά ορκ στην κατοχή, ο Αμάραντος που αντιπροσωπεύει ένα απο τα πάμπολλα καταφύγια ελευθερίας του ορεινού όγκου της Καρδίτσας, τα κατάφερε χωρίς τη συνδρομή των “ανευθυνουπεύθυνων”.

Ο Αμάραντος χτυπήθηκε, μάτωσε πολύ, άλλαξε, αλλά όπως είπε ο αγαπητός Φώτης “το χει η μοίρα του να ζήσει”…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Oι φωτογραφίες και τα βίντεο είναι απο τους ανθρώπους που βίωσαν αυτές τις δύσκολες ώρες και είναι στη σελίδα «Αμάραντος ο Τόπος μας» στο facebook. Η πανοραμική φωτογραφία του χωριού είναι του αγαπητού Βασίλη Μητσιάκη".

amarantos tria 1 696x928

 

 

Πηγή: neosagon.gr