Όταν τα 'λεγε ο Pressing... "Στα χαρακώματα" για τις ράμπες ΑΜΕΑ στον Δήμο Αγιάς

Πάμπολλες φορές οι άνθρωποι του Τύπου έχουν κατγορηθεί ως "μετά Χριστόν προφήτες", για την κριτική που ασκούν απέναντι στην εκάστοτες εξουσία, όπως και για "μικροπολιτική", όπως χαρακτηρίζεται ενίοτε η στάση των κατά καιρούς και κατά τόπους αντιπολιτεύσεων.

Ωστόσο, χωρίς ποσώς να μας ενδιαφέρουν εν προκειμένου οι σχέσεις μεταξύ των παρατάξεων στον Δήμο Αγιάς, γεγονός είναι πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια αντιπαράθεση μεταξύ της δημοτικής αρχής και της "Νέας Εποχής", σχετικά με την διαχείριση της ράμπας που τοποθετήθηκε στη παραλία Σωτηρίτσας και όχι μόνο, για τα ΑΜΕΑ, στη διάρκεια της πρόσφατης σφοδρής κακοκαιρίας.

Μια αντιπαράθεση που εύκολα θα μπορούσε να αποφευχθεί αν οι έχοντες την πρωτοβουλία είχαν ασπαστεί την ειδοποίηση που έστειλε το pressing.gr μέσα από την στήλη "κους-κους", από τις 16 του μήνα, πριν δηλαδή το ξέσπασμα του "Ιανού" και μόλις έγιναν γνωστές οι διαθέσεις του καιρού.

Τώρα πλέον η κριτική μοιάζει δικαιολογημένη, η αντίδραση του Δήμου Αγιάς μάλλον καθυστερημένη και η ανταπάντηση επιβεβλημένη σ' ένα γαϊτανάκι εντυπώσεων για κάτι που ακούγεται και μοιάζει τόσο απλό.

Για να λάβετε πλήρη γνώση παραθέτουμε:

Α) Το σχετικό κείμενο της στήλης "κους-κους" της 16/09 έγραφε μεταξύ άλλων με το σκωπτικό ύφος του συντάκτη:

- Το θέμα του αφορούσε στην προ 5νθημέρου εγκατάσταση και παρουσίαση από Αγοραστό και Γκουντάρα της Κινητής Διάταξης Αυτόνομης Πρόσβασης των ΑΜΕΑ στη θάλασσα της Σωτηρίτσας κι ο αποστολέας εξέφραζε την απορία του για το timing, εκτιμώντας φυσιολογικά ο άνθρωπος ότι τέτοια έργα δεν παραδίδονται το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, αλλά στις αρχές του καλοκαιριού. Δεν έμεινε όμως εκεί...
- Με ενημέρωνε κιόλας ότι "παλιότερη εγκατάσταση αντίστοιχης χρησιμότητας αναπαύεται εις τον βυθό, εις τον βυθό της θάλασσας, καθώς όταν ήρθε το πρώτο μπουρίνι, κοσμάκης ψάρευε καρέκλες, μπαταρίες και άλλα εξαρτήματα, αλλά όχι όλα για να το ξανασυναρμολογήσει. Ό,τι προλάβαινε"!
- Μήπως λοιπόν είναι καλύτερα στην προκειμένη περίπτωση να προλάβει απ' ευθείας ο Περιφερειάρχης την κατάσταση και να φωνάξει τα μαστόρια να τα μαζεύουν, γιατί έρχονται μποφόρια; Κάτι πήρε τ' αυτί μου να λέει ο Πανάκογλου στον Τσούμαρη έως και για δεκάρια και τότε δεν θα 'χουμε "Χαβάη 5-0", αλλά "Σωτηρίτσα 10-0", συν κάτι δεκάδες χιλιάρικα με... φτερά, μιας χρήσης, σαν τις σερβιέτες.
- Πατρικά το λέω και σ' εσένα Κώστα μου κι ας είμαι μικρότερος και στον Αντώνη, που 'μαστε συνομήλικοι. Να, όπως ο Κούγιας στον Καρανίκα...

Δήμος Αγιάς: Σχετικά με την καθυστέρηση τοποθέτησης ράμπας για ΑμεΑ

Β) Η τοποθέτηση του Δήμου Αγιάς για την κριτική που δέχθηκε:

Είναι πράγματι λυπηρό σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα να ασκούμε μικροπολιτικές κριτικές αδιαφορώντας για το ανθρώπινο πρόσωπο και την αλληλεγγύη που επιβάλλεται να έχουμε και να επιδεικνύουμε στους συνανθρώπους μας.

Η ανθρώπινη αγωνία και το ανθρώπινο πρόβλημα δεν χωρά χρωματικά η προσωπικά παιχνίδια.

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να αφιερώναμε τον χρόνο που σπαταλήσαμε για να ασκήσουμε μια κακοπροαίρετη κριτική μέσα από την «ζέστη» του αυτοκινήτου με την φωτογραφική μηχανή μας , καταθέτοντας και συνθέτοντας προτάσεις για θέματα και προβλήματα ώστε να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό αύριο.

Επειδή λοιπόν κάποιοι δεν γνωρίζουν και ανησυχούν ενημερώνουμε ότι:

-Το έργο καθυστέρησε να υλοποιηθεί αρκετά (αρχικό χρονοδιάγραμμα Μάιο) όπως και πολλές άλλες ενέργειες και κινήσεις προσωπικές και δημόσιες, λόγω πανδημίας.

-Η Περιφέρεια και η Δημοτική αρχή, αποφάσισαν αν και πράγματι έχει λήξει η σεζόν, να τοποθετήσει τις 3 ράμπες ΑμεΑ για 3 πολύ σοβαρούς λόγους:

1.Γιατί ήθελε να δώσει την δυνατότητα χρήσης της ράμπας από όσους την έχουν ανάγκη έστω και για ένα μπάνιο.

2.Γιατι έπρεπε να αξιολογήσουμε τις θέσεις, την λειτουργία τους, και τα τυχόν μικροπροβλήματα που μπορεί θα προέκυπταν ώστε στην αρχή της καινούργιας σεζόν να είμαστε έτοιμοι και να έχουμε μια σωστή και ολοκληρωμένη υπηρεσία όπως άλλωστε οφείλουμε.

3.Γιατι ήταν υποχρέωση του προγράμματος η τοποθέτησή τους.

Τέλος ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΖΗΜΙΑ δεν δημιουργήθηκε ούτε στο παραμικρό !!!

Οι προδιαγραφές κατασκευής του διαδρόμου είναι για αυτές τις συνθήκες και θάλασσες, από εύκαμπτο pvc υλικό ώστε να καθαρίζεται από την άμμο, να απλώνεται και να μαζεύεται εύκολα χωρίς να υποστεί καμία φθορά. Εκτιμώντας λοιπόν την πορεία του καιρού στην περιοχή μας, μαζέψαμε τον διάδρομο στην δεύτερη ζώνη και άμεσα δείξαμε την απαραίτητη φροντίδα και ενδιαφέρον αφού από νωρίς το πρωί μαζεύτηκε ο «μπερδεμένος» διάδρομος και αποθηκεύτηκε.

Γ) Η ανταπάντηση της Νέα Εποχής:

«Ειλικρινά χαιρόμαστε επειδή, όπως ισχυρίζεται ο Δήμος Αγιάς, δεν έγινε καμία ζημιά στον μηχανισμό της 3ης κατά σειρά ράμπας ΑΜΕΑ στην Κ. Σωτηρίτσα.
Όμως οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι την επόμενη ακριβώς ημέρα, οι υπεύθυνοι του Δήμου Αγιάς, άρον-άρον μάζεψαν την εγκατάσταση από την παραλία και δεν την άφησαν για τους λόγους που αναφέρει η απάντησή τους. Αυτό μάλλον επιβεβαιώνει τις δικές μας ανησυχίες για προχειρότητα. Η απομάκρυνση της ράμπας θα έπρεπε να είχε γίνει πριν την κακοκαιρία. Μια κακοκαιρία που όλοι γνώριζαν εδώ και ημέρες ότι επρόκειτο να συμβεί. Απλά ξέχασαν. Επομένως οι αιτιάσεις της Δημοτικής αρχής περισσότερο με φθηνές δικαιολογίες μοιάζουν παρά με πραγματικούς και δίκαιους λόγους.
Κι επειδή κατηγορηθήκαμε κι εμείς, και όλοι όσοι εξέφρασαν την ανησυχία τους ή την δυσφορία τους για το γεγονός για μικροπολιτική, μικροπολιτική είναι να στήνεις ψιλοφιέστες περί τύρου και αχλαδιού. Μικροπολιτική δεν είναι το να προστατεύεις τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη. Ας μάθουν επιτέλους να δέχονται την κριτική».

Στην κατακλείδα, χαιρόμαστε αν οι εγκαταστάσεις σώθηκαν χωρίς να υποστούν ζημιά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ιθύνοντες έδρασαν έγκαιρα κι ότι δεν θα μπορούσε η ζημιά να συμβεί στο ξεκίνημα της κακοκαιρίας. Καλά μπάνια ευχόμαστε λοιπόν στους χρήστες ΑΜΕΑ, από τη νέα πια κολυμβητική σεζόν...