Ασάφειες επισημαίνουν νέα έγγραφα που κατατέθηκαν την Πέμπτη στον εφέτη ανακριτή Λάρισας από συγγενείς θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.
Τα εν λόγω έγγραφα ως προς την ακριβή συσχέτιση των δειγμάτων DNA που βρίσκονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια με τα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας που γεννούν εύλογα ερωτηματικά για το αν είναι ακριβής ο τελικός αριθμός των θυμάτων αναφέρουν νέα έγγραφα.
Στα κατατεθέντα έγγραφα υπάρχει έκθεση του Εμμανουήλ Παπαδάκη, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Χιούστον και συνεργάτη του ειδικού πραγματογνώμονα σε θέματα πυρκαγιάς Βασίλη Κοκοτσάκη, η οποία κάνει αναφορά σε ανακρίβειες που προκύπτουν από επίσημα έγγραφα της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών (ΔΕΕ) σχετικά με τον αριθμό των δειγμάτων DNA και τον τελικό αριθμό των θυμάτων.
Η αναφορά του κ. Παπαδάκη παραθέτει επί λέξει:
«Έχει πραγματοποιηθεί εξέταση γενετικού υλικού σε 85 δείγματα καταχωρημένα με ταυτότητες PM01 έως PM085. Με το δεδομένο ότι έως και την 29η Απριλίου 2024 (έγγραφο αρ. Πρωτ. 1019/21/1σκζ Τροχαίας Λαρίσης προς ΔΕΕ) έχουμε 56 ταυτοποιημένους νεκρούς και μία αγνοούμενη εγείρεται το ερώτημα πόσα από αυτά τα 85 δείγματα είναι διαφορετικά μεταξύ τους».
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Παπαδάκης αφού μελέτησε ένα αριθμό παραρτημάτων που προέρχονται από το ΠΣ επισημαίνει:
«Εκεί γίνεται λόγος για τον αριθμό των σορών περί συνελέγησαν τις πρώτες ημέρες μετά το ατύχημα και πριν λίγο τα συντρίμμια του δυστυχήματος μετακινηθούν στη θέση Κουλούρι.
Γίνεται λόγος για περισυλλογή 109 ανθρωπίνων σορών ή τμημάτων αυτών που κατηγοριοποιούνται σε 85 διαφορετικές σορούς από την ιατροδικαστική υπηρεσία Λάρισας και λαμβάνουν τις κώδικες αυτότητες PM1 έως PM85.
Το ίδιο παράρτημα χρησιμοποιεί την αρίθμηση ΡΜχΨΑ, ΡΜχψβ προφανώς με σκοπό να υποδηλώσει ότι πρόκειται περί τμημάτων σορού που πρέπει να ανήκουν στο ίδιο άτομο.
Συνάγουμε λοιπόν το συμπέρασμα ότι καταρχήν έχουμε 85 διαφορετικές σορούς-μέλη που αντιστοιχούν σε 109 περισυλλογές ανθρωπίνων μελών από τον τόπο του ατυχήματος έως και την 4 Μαρτίου 2023. Σε κάθε μία από αυτές τις σορούς αντιστοιχεί δείγμα γενετικού υλικού.
Β-.Εάν υποθέσουμε λοιπόν ότι δεν υπάρχουν περισσότερα θύματα από 57, θα πρέπει 28 από τα δείγματα DNA PM1-PM85 να είναι διπλά. Εγείρεται λοιπόν το ερώτημα κατά πόσον έχει εξεταστεί η διαφορετικότητα αυτών των 85 δειγμάτων γενετικού υλικού μεταξύ τους;
Με το δεδομένο ότι έχουμε μόνο τμήματα του γονιδιώματος των θυμάτων θα πρέπει να υπολογιστεί η πιθανότητα ταυτότητας ανά δύο μεταξύ τους αυτών των 85 δειγμάτων, ώστε να μπορέσουμε μαθηματικά να καταλήξουμε στον πραγματικό αριθμό των νεκρών.
Το ότι διατηρείται η αρίθμηση 1-85 αποτελεί ένδειξη ή αφήνει να υπονοηθεί ότι υπάρχουν 85 διαφορετικά DNA ανθρωπίνων θυμάτων και όχι 57 όπως είναι η επίσημη θέση των αρχών.
Υπό το πρίσμα αυτών των συλλογισμών προτείνουμε να αιτηθείτε να εκτελεσθούν τα ακόλουθα:
1. Μαθηματικός προσδιορισμός με χρήση του υπάρχοντος λογισμικού της ΔΕΕ της πιθανότητας ομοιότητας ανά δύο όλων των 85 τμημάτων του DNA που έχουν περισυλλεγεί στο χώρο του ατυχήματος.
Η ίδια διαδικασία πρέπει να πραγματοποιηθεί και για τα νέα δείγματα γενετικού υλικού που περισυνελέγησαν από το οικόπεδο στα Πηγάδια.
2.Μαθηματκός προσδιορισμός με χρήση του υπάρχοντος λογισμικού της ΔΕΕ της πιθανότητας ομοιότητας των δειγμάτων του αιτήματος 2 με αυτά του αιτήματος 1.
3.Συνοπτική παρουσίαση σε πίνακα διαστάσεων τουλάχιστον 85χ85 των αποτελεσμάτων των αιτημάτων 1-3. Αυτοί οι πίνακες αναφέρονται στη βιβλιογραφία ως confusion matrices.
4.Θα πρέπει να αναθεωρηθεί από τη ΔΕΕ η αρίθμηση των ευρημάτων γενετικού υλικού για να εξαλειφθούν οι πολλαπλότητες και να γίνει η τελική αντιστοίχιση των ευρημάτων αυτών με τις σωρούς PM1-PM85.
Μετά χαράς θα βοηθήσουμε την ΔΕΕ σε κάθε ένα από τα αιτήματα 1-4 εφ’ όσον μας ζητηθεί» καταλήγει ο κ. Παπαδάκης σχετικά.
Πάλι λάθη στη δειγματοληψία
Άλλο ένα ζήτημα το οποίο θίγεται από τον τεχνικό σύμβουλο Βασίλη Κοκοτσάκη είναι η διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά τη δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε την 31 Μαΐου 2024 στην θέση Κουλούρι, τυπικά ικανοποιώντας προγενέστερο αίτημα τους. «Με την μέθοδο της απόξεσης που έγινε η δειγματοληψία δεν μπορούμε να πάρουμε καμία πληροφορία στην κατεύθυνση που αναζητούμε» αναφέρει χαρακτηριστικά σε αίτημα που έχει κατατεθεί στον εφέτη ανακριτή.
Τι λέει ο τεχνικός σύμβουλος: «Η υπόδειξη σημείων λήψης κλπ. των εργασιών αυτών έπρεπε να έχει Ειδικός επιστήμονας με γνώσεις μεταλλουργού και όχι οι δύο δικαστικοί πραγματογνώμονες που είχαν οριστεί οι οποίοι δεν έχουν γνώσεις τέτοιου είδους, άλλωστε εναντίον τους ήδη έχουν ασκηθεί ένδικα μέσα από εσάς.
Επίσης διαπιστώσαμε και σας επισημαίνουμε για πολλοστή φορά, την απουσία έρευνας για εξακρίβωση της τύχης του κοντέινερ που ήταν τοποθετημένο πάνω στο βαγόνι νο 4 της εμπορικής και το οποίο είχε τα διακριτικά OCCL.
Το κοντέινερ αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας πειστήριο, καθότι έχει πάνω του σύμφωνα με το φωτογραφικό υλικό επί του πεδίου και όχι μόνο, σημαντικά από τα σημάδια αλλά και τα αποτελέσματα της έκρηξης.
Πιθανότατα πάνω του ήταν σφηνωμένα αντικείμενα ξένα ως προς αυτό και τα οποία μαζί με τις άλλες ενδείξεις έπρεπε να εξεταστούν και μακροσκοπικά και εργαστηριακά, τα αποτελέσματα των οποίων θα μας έδιδαν πολύ σημαντικές πληροφορίες.
Ο μη χαρακτηρισμός του αντικειμένου αυτού ως πειστηρίου και κατ επέκταση η διατήρηση του και ο έλεγχος του, επέτρεψαν την ανεμπόδιστη απομάκρυνση του από την ίδια υπόλογη εταιρία Hellenic train, στερώντας από την έρευνα ένα σημαντικό στοιχείο ίσως το σημαντικότερο» καταλήγει ο κ. Κοκοτσάκης ζητώντας επανάληψη της διαδικασίας δειγματοληψίας επί των μετάλλων των βαγονιών της εμπορικής.
Τέλος, ζητούν την διερεύνηση από τις ανακριτικές αρχές την ταυτότητα των ατόμων που εικονίζονται στην έκθεση μας να συλλέγουν και να απομακρύνουν αποδεικτικά στοιχεία. Αλλά και την αυτοψία-πραγματογνωμοσύνη από ειδικό μεταλλουργό επί της επιφανείας της 2ης μηχανής της εμπορικής, διαδικασίες που έπρεπε να έχουν διαταχθεί αυτεπαγγέλτως.