Αναλυτικά το πρόγραμμα μέτρων οικονομικής στήριξης των πληγέντων – Το μέγεθος της καταστροφής, η αρωγή του Δήμου, οι σκέψεις για θωράκιση της Λάρισας και τα “πυρά” της Αντιπολίτευσης
Του Λάμπρου Αναγνωστόπουλου
Η κακοκαιρία «Daniel», ισοπέδωσε κυριολεκτικά ένα πολύ μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας αλλά και της Λάρισας και αφήνει πίσω της καταστροφή που όμοιά της δεν έχει καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες. Οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πλημμυροπαθών πολιτών είναι ορατές από την πρώτη στιγμή της πτώσης της στάθμης του νερού, ενώ η κακοκαιρία προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές σε καλλιέργειες και σε κτηνοτροφικές μονάδες σε όλη τη Θεσσαλία. Στους καταναλωτές υπάρχει μεγάλος φόβος για ελλείψεις προϊόντων και ανατιμήσεις σε βασικά είδη, οι επιχειρηματίες αγωνιούν για το μέλλον των επιχειρήσεων και των καταστημάτων τους και οι πληγέντες κάτοικοι αντίστοιχα για την επόμενη μέρα των σπιτιών τους και των οικονoμικών τους.
ADVERTISING
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου μεσοβδόμαδα, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, από τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη, κατά την οποία έγινε αναλυτική ενημέρωση για το ιστορικό αλλά και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε σχέση με τις καταστροφές από τις πλημμύρες ο Δήμος Λαρισαίων. Παράλληλα, ο κ. Καλογιάννης, έκανε λόγο για ένα ισχυρό πακέτο μέτρων οικονομικής στήριξης προς τους πλημμυροπαθείς του Δήμου.
Πιο συγκεκριμένα, το ύψος των παροχών θα ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει:
– Άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού για βοήθεια σε πλημμυροπαθείς.
– Μηδενικά τιμολόγια της ΔΕΥΑΛ για δύο χρόνια, με έναρξη ισχύος από 1η Σεπτεμβρίου 2023 (ύψος δαπάνης 1,6 εκατ. Ευρώ).
– Απαλλαγή από δημοτικά ανταποδοτικά τέλη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις για 2 χρόνια (ύψος δαπάνης 3 εκατ. Ευρώ).
– Αναστολή είσπραξης για δύο χρόνια μισθωμάτων από δημοτικά καταστήματα και δημοτικές αγροτικές εκτάσεις (εκτιμώμενο ύψος δαπάνης 500.000 ευρώ).
– Αξιοποίηση “Τράπεζας Γης” του Δήμου Λαρισαίων με κάθε τρόπο για στήριξη πλημμυροπαθών (παραχώρηση οικοπέδων κ.ά.).
– Οργανωμένη μετεγκατάσταση, με τη μορφή κτηνοτροφικού πάρκου, των κτηνοτροφικών μονάδων που βρίσκονταν παραποτάμια και καταστράφηκαν ολοσχερώς.
– Απαλλαγή από τροφεία σε Παιδικούς Σταθμούς και ΚΔΑΠ του Δήμου Λαρισαίων.
– Κατά προτεραιότητα πρόσβαση στο Κοινωνικό Φροντιστήριο για παιδιά πλημμυροπαθών οικογενειών.
– Παροχή γραφικής ύλης και σχολικών ειδών για μαθητές.
– Απαλλαγή από δίδακτρα στις δομές Πολιτισμού (Δημοτικό Ωδείο, Σχολή Χορού, Εργαστήρι Δημοτικής Πινακοθήκης).
– Στήριξη από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων.
– Δωρεάν είσοδο σε παραστάσεις “Θεσσαλικού Θεάτρου”.
– Δωρεάν χρήση του ανοιχτού Κολυμβητηρίου της Νέας Πολιτείας.
– Κατά προτεραιότητα, συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες στους αθλητικούς χώρους του Δήμου σε συνεννόηση με αθλητικούς συλλόγους.
Πάνω από 2.000 πλημμυροπαθείς – 200 άτομα σε ξενοδοχεία
Σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη και σύμφωνα πάντα με τις πρώτες εκτιμήσεις από τις καταγραφές των κλιμακίων της ΔΑΕΦΚ, έχουν υποστεί ζημιές 2.000 – 2.500 κάτοικοι στον Δήμο Λαρισαίων. “Πρώτο μας μέλημα ήταν να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές και τα καταφέραμε. Τέτοιο φαινόμενο δεν υπήρξε ποτέ ξανά στην ιστορία της Λάρισας”, τόνισε ο Δήμαρχος. Στη συνέχεια, έκανε αναλυτική αναφορά στο ιστορικό του φαινομένου και στην άμεση αντιμετώπισή του από τον Δήμο Λαρισαίων. “Ιδιαίτερα υψηλός υπήρξε ο κίνδυνος για την περιοχή του Ιπποκράτη και για τις συνοικίες περιμετρικά της εσωτερικής κοίτης και συνολικά για μεγάλο τμήμα της πόλης. Το νερό στο ποτάμι έφτασε στα 10,80”, ανέφερε. Στο μεταξύ, περισσότεροι από 200 άνθρωποι φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία υπό τον Δήμο Λαρισαίων, έξι στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών, δέκα σε κέντρο αποκατάστασης, δύο στο Γηροκομείο Λάρισας και κάποιοι άλλοι άνθρωποι σε σπίτια που νοικιάστηκαν από τον Δήμο.
Επίσης, φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία εκατοντάδες μέλη διασωστικών συνεργείων, του Ερυθρού Σταυρού και της Πυροσβεστικής. Καθημερινά διανέμονται περίπου 2.000 μερίδες γευμάτων σε πληγέντες, ενώ συνολικά έχουν διατεθεί περισσότερες από 25.000 μερίδες φαγητού σε συνανθρώπους μας. Στις πληγείσες συνοικίες έχουν, επίσης, διατεθεί νερά, απορρυπαντικά, γαλότσες, στολές, γάντια και μάσκες.
Περί προανακριτικής Εισαγγελίας Αρείου Πάγου
Για την προανακριτική της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, ο Δήμαρχος Λαρισαίων τόνισε ότι “εκτίμησή μας είναι ότι η διαχείριση της κατάστασης στο Δήμο Λαρισαίων και τα συγκεκριμένα αποτελέσματα δηλαδή η μη απώλεια ανθρώπινης ζωής, η διαφύλαξη του δικτύου ύδρευσης και η αποφυγή της ολικής καταστροφής των υποδομών στη Λάρισα ήταν στοιχεία που έθεσαν το Δήμο Λαρισαίων, εκτός κάδρου ευθυνών στο πλαίσιο της άσκησης προανακριτικής επιτροπής από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Σε ότι αφορά από εδώ και πέρα και συνολικά για το θέμα της διαχείρισης των υδάτων στη Θεσσαλία, πιστεύουμε ότι απαιτείται ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτων της Θεσσαλίας, που θα προσεγγίζει με ολιστικό τρόπο την λεκάνη της Θεσσαλίας και το σύστημα του Πηνειού και των παραποτάμων του από τις πηγές έως τις εκβολές. Απαιτείται ταχύτατος σχεδιασμός και υλοποίηση έργων”. Το καμπανάκι πάντως για την περιοχή της Θεσσαλίας είχε χτυπήσει από το 2020 και τον Ιανό, αλλά λίγοι φαίνεται πως το άκουσαν.
Το νερό και η διακίνηση fake news
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, πολλά “fake news” είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό και τα οποία έχουν αποπροσανατολίσει τον κόσμο. Ο κ. Καλογιάννης τόνισε χαρακτηριστικά ότι: “Η πρώτη προσπάθεια διοχέτευσης fake news ήταν για το δίκτυο ύδρευσης της Λάρισας. Παρά τις συνεχείς και έντονες διαβεβαιώσεις Δήμου και ΔΕΥΑΛ για την ασφάλεια του νερού, στο διαδίκτυο και κυρίως στα social media κυκλοφορούσαν ανυπόστατες φήμες και fake news για το νερό της ΔΕΥΑΛ, προκαλώντας πανικό στους πολίτες, οι οποίοι με τη σειρά τους κατέκλυσαν τα super market για να προμηθευτούν νερό. Χρειάστηκε να περάσουν μερικά 24ωρα και να συνεχιστούν οι δημόσιες τοποθετήσεις μας για την καταλληλότητα του νερού και την αρτιότητα του δικτύου, προκειμένου να ηρεμήσει η κατάσταση.
Φυσικά, η καταλληλότητα του νερού επιβεβαιώθηκε και από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, κα Αγαπηδάκη, μετά από ανάλυση των αποτελεσμάτων και από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μία ακόμα είδηση ψευδής είναι ότι η ΔΕΥΑΛ ή ο Δήμος επέλεξε κατά κάποιον τρόπο να πλημμυρίσουν κάποιες παραπήνειες περιοχές για να σωθούν δήθεν άλλες περιοχές και το κέντρο. Είναι απολύτως ψευδές και παρακαλώ και τους υποψήφιους της Αντιπολίτευσης να είναι πολύ προσεκτικοί σε όσα λένε στις επαφές τους με τους ανθρώπους στις πληγείσες περιοχές”.
Το φράγμα της Γυρτώνης
Πολύς ντόρος σημειώθηκε γύρω από το φράγμα της Γυρτώνης. Ο Δήμαρχος Λαρισαίων ξεκαθάρισε πως ό,τι ακούστηκε εντάσσεται στα “fake news” που έχουν διαδοθεί τις τελευταίες μέρες. Όμως το συγκεκριμένο θέμα έφτασε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ πριν από αυτό ο κ. Καλογιάννης δέχτηκε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης, λέγοντας ότι “ο Δήμος Λάρισας δεν έχει καμία δικαιοδοσία στο φράγμα Γυρτώνης.
Αυτά που ακούγονται είναι αστειότητες”. Το απόγευμα της Τετάρτης και αφού το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμος Λαρισαίων έβγαλε σχετική ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει τα εξής: “Η δήθεν «είδηση» περί «εντολών» ή αποφάσεων» του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη για ενέργειες που στόχευαν στο σπάσιμο του Φράγματος της Γυρτώνης είναι εκτός πραγματικότητας. Πρόκειται για απόλυτα ψεύδη και συκοφαντίες που στοχεύουν στην σύγχυση, την παραπληροφόρηση και τη δημιουργία εντυπώσεων. Το Φράγμα είναι στη θέση του, είναι κατασκευασμένο από μπετόν και μόνο με ανατίναξη θα μπορούσε να διασπαστεί. Η απόφαση που ελήφθη εις γνώση όλων των παρισταμένων στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων Θεσσαλίας, αφορούσε σε παρέμβαση σε αγροτικό δρόμο επί αναχώματος στην ζώνη πλημμυρών του Πηνειού, που οδηγεί στο φράγμα σε απόσταση από αυτό και στην αριστερή πλευρά κατά τον ρου του ποταμού. Δηλώνουμε απολύτως κατηγορηματικά ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση, η οποία έγινε παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη διάρρηξη του αναχώματος της πλημμυρικής κοίτης του Πηνειού που συνέβη στη δεξιά πλευρά κατά τον ρου του ποταμού και οδήγησε πλημμυρικά νερά προς την Κάρλα και τα κοντινά χωριά.
Η παρέμβαση η οποία κρίθηκε αναγκαία από τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Φαλάνης και τα παριστάμενα μέλη του Συντονιστικού, λειτούργησε θετικά και σωτήρια για ανθρώπινες ζωές και εκτιμάται ότι εκτόνωσε σημαντικές ποσότητες που θα απειλούσαν με βίαιο τρόπο την Φαλάνη, το Δασοχώρι και τη Λάρισα. Τα νερά αυτά μέσω της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού όδευσαν προς την θάλασσα. Όλα τα παραπάνω μπορούν να επιβεβαιωθούν”.
Ο Βιολογικός Καθαρισμός
Για την κατάσταση που επικρατεί στον Βιολογικό Καθαρισμό, ο κ. Καλογιάννης επισήμανε τα εξής: “Οι εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού πλημμύρισαν πλήρως την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου. Σταδιακά τα τμήματα του Βιολογικού τέθηκαν εκτός λειτουργίας, ενώ δόθηκε εντολή και στο προσωπικό να αποχωρήσει για λόγους ασφαλείας. Για το γεγονός ενημερώθηκε εγγράφως η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας την Κυριακή 10 Οκτωβρίου. Σήμερα έχει τεθεί σε επαναλειτουργία το 70% των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού”.
Ανοίγουν τα σχολεία – Επαναξιολόγηση για δυο
Για τα σχολεία που παρέμειναν κλειστά σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας τις τελευταίες 2 εβδομάδες, αυτό που γνωρίζουμε μέσω του Δημάρχου, που απάντησε σε σχετική ερώτηση της larissanet, είναι ότι τέσσερα σχολικά κτίρια βρέθηκαν με πρόβλημα αρχικά και στη συνέχεια τα δύο αποκαταστάθηκαν και είναι πλέον λειτουργικά. Επί της ουσίας το πρόβλημα παραμένει σ΄ ένα σχολείο της Φαλάνης και σε ένα ακόμη στις Εργατικές Κατοικίες της Γιάννουλης. Θα γίνει μια επαναξιολόγηση των δυο σχολείων και αν συνεχίσει να υπάρχει πρόβλημα, τότε οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί από τη Φαλάνη θα μεταφερθούν στον Αμπελώνα και της Γιάννουλης σε κάποιο άλλο σχολείο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο και τα “πυρά” της Αντιπολίτευσης
Με την παρουσία συντονιστικών επιτροπών από τις πληγείσες περιοχές της Λάρισας από Άγιο Θωμά, Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης, Νέας Σμύρνης και ΑΤΑ, συνεδρίασε την Τρίτη το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας με κεντρικό θέμα ασφαλώς τις πλημμύρες στην πόλη και το πακέτο μέτρων στήριξης προς τους πλημμυροπαθείς που εισηγείται η Δημοτική Αρχή. Εκπρόσωποι των πλημμυροπαθών και των πληγεισών περιοχών ανέπτυξαν τις θέσεις τους και μοιράστηκαν προβληματισμούς και απορίες. Αναφέρθηκαν κυρίως στην ανάγκη κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων, καθαρισμού του ποταμού και επεμβάσεων σε συνοικίες που βρίσκονται δίπλα στον Πηνειό. Δεν έλειψαν οι εντάσεις, όταν μια κάτοικος από την περιοχή του ΑΤΑ, εξέφρασε τα παράπονά της για την συγκεκριμένη περιοχή λέγοντας ότι η “περιοχή μας βάζει 70 πόντους νερού σε απλές πλημμύρες πόσο μάλλον σε κακοκαιρίες όπως αυτή που πέρασε”. Ο Δήμαρχος τόνισε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα είναι ευθύνη της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Στη συνέχεια, η Δημοτική αρχή δέχτηκε δριμεία κριτική από την Αντιπολίτευση του κ. Θανάση Μαμάκου από τη “Λάρισα που μας αξίζει” αλλά και από τον κ. Πέτρο Κρίκη της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Οι δυο επικεφαλής κατηγόρησαν τον Δήμαρχο για αλαζονεία, έλλειψη συντονισμού και πολιτικές που δεν έχουν σκοπό να στηρίξουν τους πληγέντες. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΠΡΑΞΙ, κ. Παναγιώτης Γούλας, πρότεινε να συνταχθεί ένα σοβαρό σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο κ. Αχιλλέας Λώλος, της “Ορμής Ανανέωσης” ζήτησε να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες, ενώ έκανε λόγο για κακή ενημέρωση των πολιτών και κακό συντονισμό κατά τις εκκενώσεις των περιοχών. Ο κ. Δημήτρης Τσιάρας τέλος, από τη “Λαρισαίων Κοινόν”, απαίτησε από τη Δημοτική Αρχή να σταματήσει τα επικοινωνιακά κόλπα σε βάρος των πληγέντων, ενώ πρότεινε να δίνονται οι μισές αντιμισθίες του Δημάρχου για έναν χρόνο στον λογαριασμό αλληλεγγύης του Δήμου. Το ίδιο πρότεινε να πράξουν και στην Περιφέρεια.
Το μέλλον προβλέπει θωράκιση της πόλης
Μεσοβδόμαδα επίσης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των Δημάρχων της Θεσσαλίας με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Λιβάνιο και συμφώνησαν ότι πρέπει όλοι, με πρώτη την Πολιτεία, να κινηθούν αστραπιαία για να γίνουν έργα και να θωρακιστεί η περιοχή μας καθώς έρχεται δύσκολος χειμώνας. “Η Πολιτεία έχει διαθέσει στον Δήμο Λαρισαίων σε πρώτη φάση 500.000 ευρώ για ορισμένα έξοδα, 300.000 για την αποκατάσταση του Βιολογικού καθαρισμού και είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τους Υπουργούς για την όποια περαιτέρω ενίσχυση χρειαζόμαστε”, υποστήριξε ο κ. Καλογιάννης. Σύμφωνα με επιστήμονες, οι επιπτώσεις από τις φωτιές του Έβρου είχαν σημαντικό οικολογικό αποτύπωμα αλλά μικρότερο οικονομικό από ό,τι θα έχει η καταστροφή της Θεσσαλίας.
Αν σκεφτούμε ότι ήδη ο περισσότερος κόσμος δυσκολεύεται να ανταποκριθεί οικονομικά, τότε η κατάσταση δεν μπορεί να είναι αισιόδοξη. Όμως, τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα, ;o,τι έγινε δεν μπορεί να αλλάξει και καλούμαστε όλοι να μείνουμε όρθιοι σε μια ακόμη δύσκολη συγκυρία. Θα αντέξουμε; Mόνοι μας σίγουρα όχι. Η Πολιτεία οφείλει να σταθεί δίπλα στους Θεσσαλούς, μέχρι τέλους.
ΠΗΓΗ: larissanet.gr