Στη δέσμη των παρεμβάσεων που δρομολογούνται για την κάλυψη των πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας με φάρμακα, αλλά και στον τιτάνιο αγώνα που έδωσαν οι κατά τόπους Σύλλογοι Φαρμακοποιών στους τέσσερις νομούς που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία και τις πλημμύρες αναφέρθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου από τη Λάρισα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απ. Βαλτάς.
Ο κ. Βαλτάς εξήρε τις προσπάθειες των συναδέλφων του στη Θεσσαλία που έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται για να καλυφθούν οι ανάγκες σε φάρμακα, ενώ εξήγησε ότι 10 φαρμακεία στην Περιφέρεια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και άλλα 40 έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από τις πλημμύρες. Γιαυτό και ζήτησε από την Πολιτεία να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς όλες τις διαδικασίες για την ανακούφιση και των πολιτών, αλλά και των ζητημάτων που έχουν σχέση με τις αποζημιώσεις.
Οι ζημιές είναι τεράστιες όχι μόνο στα σπίτια και στα φαρμακεία, αλλά και σε αποθήκες, ξεκαθάρισε ο κ. Βαλτάς, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δόθηκε η δυνατότητα από τον ΕΟΠΥΥ και όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, μέσω της ΗΔΙΚΑ να μπορούν να συνταγογραφούν ξανά τα φάρμακα, πολιτών που τα έχασαν λόγω των πλημμυρών. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αναφέρθηκε και στην σημερινή κατάθεση στη Βουλή της διάταξης για μηδενική συμμετοχή των πληγέντων της Θεσσαλίας στα φάρμακα, καθώς και στην αύξηση των ποσοτήτων των φαρμάκων, που θα διανεμηθούν στις πληγείσες περιοχές της Περιφέρειας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών.
Όσον αφορά την δημόσια υγεία ο κ. Βαλτάς ανακοίνωσε ότι σήμερα, Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023, στις 18:00 διοργανώνεται διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Υδατογενείς λοιμώξεις & Δημόσια Υγεία», με στόχο την ενίσχυση των γνώσεων όλων των φαρμακοποιών της Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των απειλών κατά της Δημόσιας Υγείας. Το σεμινάριο πραγματοποιείται με την επιστημονική ευθύνη του Εργαστηρίου Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Στο σεμινάριο θα αναπτυχθούν οι επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία λόγω Φυσικών Καταστροφών, τα νοσήματα υδατογενούς προέλευσης που μπορούν να εμφανιστούν, μέτρα προφύλαξης που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση πιθανών υδατογενών λοιμώξεων καθώς και η συνεισφορά του φαρμακοποιού στις φυσικές αυτές καταστροφές.
Για τις ελλείψεις φαρμάκων τέλος ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου τόνισε, ότι επικροτεί και στηρίζει την προσπάθεια του υπουργού Υγείας να βρει λύσεις σ’ αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο, που αφορά στην υγεία χιλιάδων πολιτών, λαμβάνοντας μέτρα που μεταξύ των άλλων είναι και η απαγόρευση των εξαγωγών για φάρμακα τα οποία στερείται ο Έλληνας ασθενής. “Ζητάμε από τον υπουργό Υγείας να συνεχίσει αταλάντευτα και χωρίς συμβιβασμούς την προσπάθεια εξυγίανσης της απαράδεκτης αυτής κατάστασης, εφαρμόζοντας και το σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου, όπως έχει πρόσφατα αποφασίσει. Ταυτόχρονα θα πρέπει ο ΕΟΦ να προβεί σε ελέγχους όλων αυτών, που παρά την απαγόρευση των εξαγωγών δεν διαθέτουν τα φαρμακευτικά σκευάσματα στον Έλληνα ασθενή, επενδύοντας στην αποτυχία των μέτρων και των προσπαθειών της Πολιτείας”.
Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν ακόμη ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Σ. Ζήκας και οι πρόεδροι των Συλλόγων Φαρμακοποιών Λάρισας Θ. Κουτσούκη, Βόλου Κ. Ματσιόλη, Τρικάλων Γ. Χαρίση και Καρδίτσας Δ. Γκαγκάτση.
Πηγή: ertnews.gr