Άλυτα παραμένουν τα περισσότερα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης μετά την κακοκαιρία Daniel τον περασμένο Σεπτέμβριο σύμφωνα με την Επιτροπή Πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σήμερα το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.
Εκ μέρους της Επιτροπής τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας και επίσης πλημμυροπαθής κάτοικος των Εργατικών της Γιάννουλης κ. Τάσος Τσιαπλές, ο οποίος τόνισε αρχικά ότι δύο μήνες μετά την καταστροφή «τα περισσότερα προβλήματα που όφειλαν να επιλύσουν κυβέρνηση, δήμος, περιφέρεια, ΟΑΕΔ, υγειονομικές υπηρεσίες δεν έχουν επιλυθεί».
Στη συνέχεια ο κ. Τσιαπλές ανέλυσε κάποια από αυτά τα προβλήματα που ταλανίζουν τους κατοίκους όπως το ότι δεν προβλέπεται κάποια αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες των υπογείων-αποθηκών, την μη προνόηση από μεριάς Δήμου Λαρισαίων να συμπεριλάβει στους δικαιούχους απαλλαγής δημοτικών τελών και όσους δεν κατοικούν στα ισόγεια κατοικιών των πλημμυρισμένων περιοχών αλλά και για την μη ενημέρωση από τον Δήμο σχετικά με το λογαριασμό που ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει για την ενίσχυση των πλημμυροπαθών.
Επίσης ο κ. Τσιαπλές τόνισε ότι Περιφέρεια και Δήμος δεν έχουν προχωρήσει σε οργανωμένες απολυμάνσεις και δεν έχει λυθεί το πρόβλημα στέγασης των πλημμυροπαθών που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Η Επιτροπή τέλος εκφράζει την ανησυχία της για την αντιπλημμυρική θωράκιση των Εργατικών Κατοικιών και ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Κυριακή(19/11) θα πραγματοποιηθεί νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στην Πλατεία των παλιών Εργατικών Κατοικιών.
Επίσης η Επιτροπή ενημερώνει τους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης (παλιών και νέων), ότι το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, θα δώσει 1 δοχείο 10 λίτρων πλαστικού χρώματος σε κάθε διαμέρισμα, με χρήματα που συγκεντρώθηκαν απο προσφορές φορέων και προσώπων.
Για το σκοπό αυτό μέλη της Επιτροπής θα βρίσκονται στο ισόγειο του Εργατικού
Κέντρου Λάρισας, τις παρακάτω ημέρες και ώρες, προκειμένου όσοι πλημμυροπαθείς απο
τις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης θέλουν να καταγραφούν σε κατάλογο με βάση τον
οποίο θα γίνει η διανομή.
Δευτέρα 13 Νοέμβρη – 5 έως 8 το απόγευμα.
Τρίτη 14 Νοεμβρίου – 10 έως 12 το πρωί και 6 έως 8 το απόγευμα.
Τετάρτη 15 Νοέμβρη – 10 έως 12 το πρωί και 6 έως 8 το απόγευμα.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Τσιαπλέ:
Πέρασαν 2 μήνες απο την καταστροφική πλημμύρα που έπληξε και τις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης, αρχικά μέσα απο την επιστροφή νερού απο τα ανοιχτά κλαπέτα των αγωγών των ομβρίων και στη συνέχεια απο το σπάσιμο του αναχώματος του Πηνειού, πίσω απο τις Εργατικές Κατοικίες.
Ωστόσο τα περισσότερα προβλήματα που όφειλαν να επιλύσουν κυβέρνηση, δήμος, περιφέρεια, ΟΑΕΔ, υγειονομικές υπηρεσίες, δεν έχουν επιλυθεί.
Γι’ αυτό, ας σταματήσουν να μας προκαλούν, λέγοντας ότι είναι δήθεν κοντά μας, ενώ είναι πολύ μακριά μας, απεναντί μας.

Κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμος, δεν συνέδραμαν καθόλου για να γίνουν η απομάκρυνση της καταστραμένης οικοσκευής απο τα ισόγεια και τα υπόγειά μας, ούτε για τον καθαρισμό και την απολύμανση των υπογείων και κοινόχρηστων χώρων, που επιβάρυναν τους πλημμυροπαθείς, που στην πλειοψηφία τους είναι χαμηλόμισθοι, συνταξιούχοι και άνεργοι.
Εμείς διεκδικούσαμε απο την αρχή, 100% αποζημίωση απο την κυβέρνηση για την καταστραμένη οικοσκευή κάθε οικογένειας, είτε βρίσκονταν στο ισόγειο διαμέρισμα, είτε στο υπόγειο-αποθήκη. Το ίδιο και για την επισκευή των διαμερισμάτων, υπογείων και κοινόχρηστων χώρων, με την συνδρομή και του ΟΑΕΔ.
Εκτακτο βοήθημα 1.500 ευρώ σε κάθε πλημμυροπαθή οικογένεια, προσαυξημένο +300 ευρώ για κάθε παιδί, για κάλυψη των άμεσων αναγκών.
Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Αναστολή πληρωμής λογαριασμών ρεύματος, οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικό ταμείο για 1 χρόνο. Αναστολή πληρωμής για 1 χρόνο, δίχως προσαύξηση του υπολοίπου της οφειλής μας για τα διαμερίσματα.
Αυτά τα αιτήματα δεν έχουν ικανοποιηθεί. Ούτε δέχθηκε να συναντηθεί με την επιτροπή μας ο υφυπουργός κλιματικής αλλαγής κ. Τριαντόπουλος.
Η κυβέρνηση εδώ και λίγες ημέρες, άρχισε να πιστώνει σε ένα αριθμό πλημμυροπαθών κατοίκων ισογείων διαμερισμάτων και όχι στο σύνολό τους, απο 1.200 έως 6.600 ευρώ, ενώ οι ζημιές είναι πενταπλάσιες και εξαπλάσιες, αφού στην πλειοψηφία των ισογείων διαμερισμάτων, καταστράφηκε και πετάχθηκε, το σύνολο της επίπλωσης, του εξοπλισμού, του ρουχισμού, ενώ προκλήθηκαν και ζημιές σε τοίχους, πατώματα, κουφώματα, πόρτες, ηλεκτρική εγκατάσταση, ντουλάπες, ντουλάπια κουζίνας, κλπ.
Απέκλεισε με το έτσι θέλω, απ’ αυτές τις αποζημιώσεις – ψίχουλα, όλους τους ιδιοκτήτες των υπογείων-αποθηκών (930), τα οποία πλημμύρισαν μέχρι το ταβάνι, προκαλώντας καθολική καταστροφή κάθε είδους επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών, χαλιά, κλινοσκεπάσματα, είδη ένδυσης, υπόδησης, εργαλεία δουλειάς και τόσα άλλα χρήσιμα αντικείμενα, αξίας πολλών χιλάδων ευρώ που είχαμε σ’ αυτά.
Απαλλαγή απο τον ΕΝΦΙΑ, δεν θα δικαιούται κανείς στις Εργατικές Κατοικίες, αφού όπως απάντησε το υπουργείο οικονομικών, στον βουλευτή του ΚΚΕ, κ. Λαμπρούλη, που κατέθεσε το ψήφισμα της συγκέντρωσης μας στη Βουλή, ότι δύναται να απαλλαγούν για μια 3ετία απο τον ΕΝΦΙΑ, με βάση το άρθρο 3 του ν.4223/2013, αν τα πλημμυρισμένα σπίτια βρίσκονται σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχουν αποδεδειγμένα κατασταρφεί ολοσχερώς ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικίσιμα. Ούτε αναστολή πληρωμής λογαριασμών ρεύματος, χρεών σε τράπεζες και ασφαλιστικό ταμείο για 1 χρόνο, που ζητάμε, θα υπάρξει.
Στις 9/11, συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο, για να αποφασίσει την απαλλαγή των πλημμυροπαθών απο δημοτικά τέλη, λογαριασμούς ΔΕΥΑΛ, τροφεία παιδικών σταθμών και πρόσβαση στο κοινωνικό παντοπωλείο απο 1/9/23, που είχε εξαγγείλει ο απερχόμενος δήμαρχος.
Η απόφαση που πάρθηκε είναι εμπαιγμός προς τους πλημμυροπαθείς των Εργατικών Κατοικιών, αφού αφορά ουσιαστικά μόνο τα ισόγεια. Κάναμε παρέμβαση ζητώντας να ισχύσει για όλους όσους πλημμύρισε το σπίτι και το υπόγειο, αλλά αυτό δεν έγινε ουσιαστικά δεκτό.
Επίσης η δημοτική αρχή δεν έχει ενημερώσει για το τι γίνεται με τον λογαριασμό που ανακοίνωσε ότι άνοιξε ο δήμος και που θα πάνε τα χρήματα.
Περιφέρεια και δήμος, δεν προχώρησαν σε οργανωμένες απολυμάνσεις, ψεκασμούς, στους οικισμούς των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης (παλιές και νέες). Ούτε έγιναν οργανωμένα οι εμβολιασμοί για τέτανο και έλεγχος αντισωμάτων για ηπατίτιδα Α. Ο δήμος δεν έχει κάνει ακόμα το πλύσιμο των δρόμων και κοινόκτητων χώρων των δυο οικισμών.
Δεν έγινε έλεγχος για να διαπιστωθεί η στατική επάρκεια των εργατικών πολυκατοικιών, γεγονός που μας γεμίζει ανησυχία.
Δεν έχουν λύσει ακόμα το πρόβλημα της στέγασης των πλημμυροπαθών, που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα διαμερίσματά τους, αφού δεν έχουν να αγοράσουν νέα οικοσκευή, να αλλάξουν τις καταστραμμένες πόρτες, ντουλάπες, κλπ, εξακολουθώντας να μένουν σε ξενοδοχεία ή σε συγγενικά σπίτια.
Το δημοτικό σχολείο αποκαταστάθηκε και λειτουργεί, όμως ο εξωτερικός χώρος δεν έχει καθαρισθεί. Ο παιδικός σταθμός και η ΤΟΜΥ δεν έχουν αποκατασταθεί.
Τέλος η ανησυχία όλων μας αφορά την αντιπλλημυρική θωράκιση των Εργατικών Κατοικιών, μιας και ο κίνδυνος δεν εξέλειπε απο μια νέα πλημμύρα. Εκλεισαν προσωρινά το ανάχωμα που έσπασε, αλλά πρέπει να γίνει ολολοκληρωμένη παρέμβαση και να εξετασθεί η κατάσταση των κλαπέτων των αγωγών των ομβρίων απο τα οποία ξεκίνησε η πλημμύρα στις Εργατικές Κατοικίες.
Οι πλημμυροπαθείς των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε:
1. Χορήγηση ειδικού βοηθήματος 1.500 ευρώ σε κάθε πλημμυροπαθή οικογένεια, αυξημένο +300 ευρώ για κάθε παιδί, για επείγουσες ανάγκες.
2. Να δοθεί άμεσα 100% αποζημίωση για την καταστραμένη οικοσκευή κάθε οικογένειας, είτε αυτή βρίσκονταν στο ισόγειο διαμέρισμα, είτε στο υπόγειο-αποθήκη. Το ίδιο και για την επισκευή των διαμερισμάτων, υπογείων και κοινόχρηστων χώρων των οικοδομών. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
3. Αναστολή για 1 χρόνο των οφειλών για τις εργατικές κατοικίες στον ΟΑΕΔ, δίχως προσαύξηση.
4. Να αλλάξει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας και να απαλλαγούν όλοι οι πλημμυροπαθείς των Εργατικών Κατοικιών απο τα ανταποδοτικά τέλη, τους λογαρισμούς της ΔΕΥΑΛ, τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και πρόσβαση στο κοινωνικό παντοπωλείο.
5. Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της στέγασης όσων δεν μπορούν να επιστρέψουν στα διαμερίσματα, γιατί δεν έχουν οικοσκευή, με ενοικίαση διαμερισμάτων, με αποκλειστική επιβάρυνση κυβέρνησης, δήμου, περιφέρειας.
6. Να γίνουν ψεκασμοί, απολυμάνσεις εσωτερικά των οικοδομών και των εξωτερικών χώρων απο δήμο, περιφέρεια, κυβέρνηση. Να υπάρξει άμεσος καθαρισμός των εξωτερικών χώρων των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης.
7. Να γίνουν με οργανωμένο τρόπο εμβολιασμοί για τέτανο και τέστ αντισωμάτων για ηπατίτιδα Α, σε όσους ήρθαν σε επαφή με τα μολυσμένα νερά.
8. Να ολοκληρωθεί άμεσα η αποκατάσταση της ΤΟΜΥ στις νέες Εργατικές Κατοικίες και να λειτουργήσει με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό. Επίσης του παιδικού σταθμού, της εκκλησίας και των καταστημάτων στις Εργατικές Κατοικίες.
9. Να γίνουν έλεγχοι για την στατικότητα των Εργατικών Πολυκατοικιών Γιάννουλης.
10. Να προχωρήσει άμεσα η ενίσχυση των αναχωμάτων στην κοίτη του Πηνειού στο ύψος των Εργατικών Κατοικιών. Να καθαριστούν όλα τα φρεάτια ομβρίων και να αποκατασταθεί η λειτουργία των θυροφραγμάτων των αγωγών των ομβρίων.
11. Αποκατάσταση των χώρων πρασίνου των πολυκατοικιών με ευθύνη του δήμου.
Γι’ αυτό καλούμε όλους τους κατοίκους των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης (παλιών και νέων) σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 19 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί στην Πλατεία των παλιών Εργατικών Κατοικιών.
Θα συνεχίσουμε να επιζητάμε την συνάντηση της επιτροπής με τον υφυπουργό κλιματικής αλλαγής κ. Τριαντόπουλο, που μας αποφεύγει.
ΠΗΓΗ: larissanet.gr