Προχώρησε στις «αναγκαίες επιχειρήσεις» του με το πρόσχημα ότι κάτω από αυτά η Χαμάς έχει κέντρα διοίκησης, αποθήκες όπλων και εισόδους για τα τούνελ
Επιμέλεια: Χρήστος Στασινόπουλος
Πρόωρα λιποβαρή νεογνά αργοπεθαίνουν μέσα στους ιατρικούς θαλάμους του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας, του Αλ Σίφα, γιατί οι θερμοκοιτίδες δεν λειτουργούν χωρίς ηλεκτρικό. Παιδιά και άμαχοι κείτονται νεκροί από ισραηλινά πυρά και βολές από άρματα μάχης σε χώρους νοσοκομείων στα οποία είχαν αναζητήσει καταφύγιο. Μαζικές εκκενώσεις νοσοκομείων από εκτοπισθέντες που κρατούν λευκές σημαίες υπό τις ριπές των ισραηλινών τανκς και των ελεύθερων σκοπευτών. Βομβαρδισμοί ασθενοφόρων. Γιατροί και νοσηλευτές σε ρόλο διαπραγματευτών, χωρίς ηλεκτρικό, φάρμακα και άλλο υλικό. Ασθενείς και γιατροί ανακρίνονται από Ισραηλινούς στρατιώτες μετά την εκκένωση των νοσοκομείων, σε εξευτελιστικές συνθήκες.
Αυτά είναι μόνο κάποια από τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ημέρες στο νοσοκομείο Αλ Σίφα αλλά και σε άλλα νοσοκομεία στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπως το Αλ Ραντίσι, το Αλ Κουντς, το Αλ Αχλι, το Αλ Νασρ, το Ινδονησιακό Νοσοκομείο και το Αλ Σουέιντι, καθώς σύμφωνα και με διεθνή Μέσα το Ισραήλ προχωρά σε συστηματικό πόλεμο εναντίον όλων των δομών και υποδομών υγείας στη Γάζα. Συνολικά, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, οι βομβαρδισμοί και οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ έχουν θέσει εκτός λειτουργίας τα 25 από τα 35 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη Λωρίδα, ενώ το Αλ Αχλι, το οποίο είχε βομβαρδιστεί νωρίτερα στον πόλεμο, είναι το μοναδικό νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα που ακόμη μπορεί να δέχεται ασθενείς.
Η ισραηλινή προπαγάνδα υποστηρίζει ότι αυτές είναι αναγκαίες επιχειρήσεις καθώς όπως ισχυρίζεται μέσα στα νοσοκομεία και κάτω από αυτά η Χαμάς έχει στήσει κέντρα διοίκησης, διατηρεί αποθήκες πυρομαχικών ή όπλων και έχει εισόδους για το δίκτυο των τούνελ που χρησιμοποιεί για να κρύβονται οι μαχητές της, αλλά και οι… όμηροι. Μάλιστα οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ συχνά ανεβάζουν βίντεο προπαγάνδας που υποτίθεται πως προέρχονται από τις επιχειρήσεις των στρατιωτών στα νοσοκομεία στα οποία παρουσιάζουν στο φιλοθεάμον κοινό τα ευρήματά τους, δηλαδή όπλα ή άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις, όπως πυροσβεστήρες. Παράλληλα χρησιμοποιούν αυτά τα βίντεο, αλλά και ευρήματα όπως μπιμπερό και άλλα, για να υποστηρίξουν ότι η Χαμάς κρατούσε τους ομήρους σε προστατευμένα μέρη μέσα σε νοσοκομεία, όπως στο Αλ Ραντίσι, και άρα η στόχευση νοσοκομείων είναι δικαιολογημένη. Φυσικά όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί δεν μπορούν να διασταυρωθούν από κανέναν.
Η συντονισμένη, ευθεία και συστηματική στοχοποίηση και εν συνεχεία επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον των υπηρεσιών υγείας της Γάζας, κάτι που θεωρείται έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, έχει βρεθεί στο στόχαστρο τόσο του ΟΗΕ όσο και άλλων οργανώσεων που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) έχει ήδη ξεκινήσει να συλλέγει στοιχεία και να διερευνά τις επιθέσεις εναντίον πέντε υποδομών υγείας στη Γάζα που συνέβησαν από τις 7 Οκτωβρίου έως και τις 7 Νοεμβρίου. Σίγουρα η επιχείρηση στο Αλ Σίφα που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα θα τους απασχολήσει στο μέλλον. Σύμφωνα με το HRW: «Παρά τους ισχυρισμούς του ισραηλινού στρατού στις 5 Νοεμβρίου 2023 για “την κυνική χρήση των νοσοκομείων από τη Χαμάς”, κανένα στοιχείο που παρουσιάστηκε δεν δικαιολογεί την άρνηση προστασίας των νοσοκομείων και των ασθενοφόρων με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».
Αλ Σίφα
Οι στρατιώτες πυροβολούσαν όποιον έβρισκαν μπροστά τους
Στη διάρκεια των επιχειρήσεων των ισραηλινών δυνάμεων στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας αυτό αποκόπηκε πλήρως από τον υπόλοιπο κόσμο. Σύμφωνα με τις λίγες μαρτυρίες που μεταδίδονταν, οι στρατιώτες εισέβαλαν το πρωί της Τετάρτης και άρχισαν να βγάζουν στο προαύλιο γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και ασθενείς για να τους περάσουν από ανάκριση. Ενώ τα άρματα μάχης είχαν σχηματίσει κλοιό περιμετρικά, δυνάμεις εισέβαλαν σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου, συμπεριλαμβανομένων των κλινικών επειγόντων και της μαιευτικής πτέρυγας. Την ώρα της εισβολής περισσότερα από 2.500 άτομα ήταν στους χώρους του. Είχαν προηγηθεί ημέρες έντονων μαχών στους δρόμους γύρω από το Αλ Σίφα.
Μάλιστα οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν πλήξει αμάχους στο προαύλιο. Οι γιατροί είχαν αναγκαστεί να ανοίξουν ομαδικό τάφο για να θάψουν τα πτώματα, που λέγεται ότι ξεπερνούν τα 100. Στο Αλ Σίφα υποτίθεται ότι οι Ισραηλινοί μετέφεραν και θερμοκοιτίδες για να βοηθήσουν στη μεταφορά νεογέννητων που είχαν ανάγκη. Οσων δεν πέθαναν. Η επιχείρηση δέχτηκε σφοδρή κριτική από τον επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσιους, ενώ δηλώσεις για αυτοσυγκράτηση έκαναν και πολλοί ηγέτες. Ο διοικητής του νοσοκομείου Μουχαμάντ Αμπού Σαλμίγια ανέφερε πως η παροχή νερού, ηλεκτρικού και οξυγόνου στο νοσοκομείο διακόπηκε και ότι οι στρατιώτες πυροβολούσαν όποιον κινούνται.
Αλ Κουντς
Εκκένωση με ίδια μέσα κάτω από συνεχείς βομβαρδισμούς
Το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας εκκενώθηκε μέσα στην εβδομάδα μετά τον πλήρη αποκλεισμό του και την πολιορκία του από τις ισραηλινές δυνάμεις. Υπεύθυνη για τη λειτουργία του ήταν η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση κατάφερε να απομακρύνει με ίδια μέσα τους ασθενείς, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και όσους είχαν βρει καταφύγιο εκεί με μεγάλη δυσκολία. Ο αριθμός για το σύνολο των αμάχων που κατέφυγαν σε αυτά, εκτιμάται ότι ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες. Σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο, οι βομβαρδισμοί γύρω από το νοσοκομείο ήταν συνεχείς ενώ οι Ισραηλινοί πυροβολούσαν απέξω. Η φυγή ήταν επεισοδιακή καθώς το κομβόι που κατευθυνόταν προς το νοσοκομείο από την υποτίθεται ασφαλή οδό που είχαν εξασφαλίσει οι Ισραηλινοί αναγκάστηκε να σταματήσει μέχρι να παύσει το πυρ.
Αλ Ραντίσι
Οι ασθενείς βγήκαν με λευκές σημαίες και με τα χέρια ψηλά
Το μικρό αυτό εξειδικευμένο παιδιατρικό νοσοκομείο που βρίσκεται κοντά στο Αλ Σίφα εκκενώθηκε τη Δευτέρα. Εντός του υποτίθεται ότι οι Ισραηλινοί βρήκαν στοιχεία για παρουσία της Χαμάς και για χρησιμοποίηση μέρους του ως κρατητηρίου ομήρων. Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής όλων των νοσοκομείων της Γάζας Μοχάμεντ Ζακούτ, μιλώντας για την εκκένωση αυτού του νοσοκομείου και του παρακείμενου (επίσης παιδιατρικού νοσοκομείου) Αλ Νασρ, υποστήριξε ότι πρόκειται για «υποχρεωτικές εκκενώσεις» και κατηγόρησε την ισραηλινή πλευρά ότι όχι μόνο δεν μετέφερε τους ασθενείς σε ασφαλέστερο νοσοκομείο όπως υποστήριξε ότι έκανε, αλλά τους άφησε στη μέση του δρόμου χωρίς καμία περίθαλψη. Από το νοσοκομείο απομακρύνθηκαν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί εκεί όσες μέρες το νοσοκομείο παρέμενε αποκλεισμένο από τον στρατό, χωρίς φυσικά ηλεκτρικό ή άλλα εφόδια. Από εκεί βγήκαν οι ασθενείς με λευκές σημαίες και τα χέρια ψηλά, όπως ζήτησε ο επικεφαλής της επιχείρησης των Ισραηλινών στο σημείο από τον διευθυντή του νοσοκομείου σε συνομιλία που καταγράφηκε.
Αλ Σουέιντι
Πλήρης καταστροφή από αεροπορικό χτύπημα
Η κλινική Αλ Σουέιντι (σουηδική) στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι έγινε επίσης στόχος των Ισραηλινών και κατά τα φαινόμενα ισοπεδώθηκε πλήρως. Σύμφωνα με υπηρεσία του ΟΗΕ, η μικρή αυτή κλινική καταστράφηκε πλήρως από αεροπορικό χτύπημα. Τουλάχιστον 500 άτομα είχαν βρει εκεί καταφύγιο. Κανείς δεν ξέρει τον ακριβή απολογισμό και τι πραγματικά έχει συμβεί. Μαρτυρίες που δημοσίευσε το BBC υποστηρίζουν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες μπήκαν στο νοσοκομείο και μέχρι το πρωί της Δευτέρας έβγαλαν από μέσα όλους όσοι βρίσκονταν στο κτίριο. Στη συνέχεια, πάντα σύμφωνα με τις μαρτυρίες, στο σημείο έφτασε μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού και το κατεδάφισε. Μετά τα σχετικά δημοσιεύματα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι εξετάζουν τις αναφορές και διερευνούν το περιστατικό.
Αλ Αχλι
Τουλάχιστον 200 νεκροί και πάνω από 500 τραυματίες
Το Αλ Αχλι έγινε γνωστό στην αρχή του πολέμου για την επίθεση που σημειώθηκε εκεί και κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 200 άτομα. Για την επίθεση το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς με βίντεο, τα οποία όμως αποδείχθηκαν όλα κατασκευασμένα. Ο πύραυλος δεν είχε χτυπήσει το κεντρικό κτίριο. Ετσι το Αλ Αχλι συνέχισε να λειτουργεί και μέχρι πριν από λίγες μέρες ήταν το μοναδικό νοσοκομείο που λειτουργούσε στη βόρεια Γάζα. Φυσικά οι ελλείψεις είναι τεράστιες, ενώ σύμφωνα με τις μαρτυρίες των γιατρών και του προσωπικού τα ασθενοφόρα με τραυματίες και νεκρούς φτάνουν στο νοσοκομείο κάθε δέκα λεπτά. Το νοσοκομείο λειτουργούσε στα μέσα της εβδομάδας πέραν των δυνατοτήτων του, αφού οι νοσηλευόμενοι είχαν ξεπεράσει τα 500 άτομα. Οι επεμβάσεις γίνονταν χωρίς αναλγητικά ή αναισθησία, ενώ δεν υπήρχε αίμα για μετάγγιση. Το κτίριο όπου στεγάζεται η τράπεζα αίματος του νοσοκομείου είχε περικυκλωθεί σύμφωνα με τους γιατρούς από ισραηλινά τανκς.
documentonews.gr/