Το Ισραήλ συνεχίζει τον ανηλεή βομβαρδισμό της Γάζας, όπου περισσότεροι από 17.700 έχουν σκοτωθεί, εκ των οποίων το 75% είναι γυναίκες και παιδιά, ενώ σε τουλάχιστον 48.780 ανέρχονται οι τραυματίες.
Ενόσω ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διαμηνύει ότι «ο δίκαιος πόλεμος για την εξάλειψη της Χαμάς θα συνεχιστεί», η ανάλυση της έγκριτης ισραηλινής εφημερίδας Haaretz καταδεικνύει ότι το σφυροκόπημα από αέρος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχει ως συνέπεια το μεγαλύτερο ποσοστό νεκρών αμάχων των τελευταίων δεκαετιών.
Η εκστρατεία χιλιάδων αεροπορικών βομβαρδισμών του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα είναι η πιο τυφλή όσον αφορά στις απώλειες αμάχων, σύμφωνα με τη Haaretz.
Η ανάλυση της Haaretz διαπίστωσε ότι σε τρεις προηγούμενες ισραηλινές εκστρατείες στη Γάζα, την περίοδο 2012-22, η αναλογία των θανάτων αμάχων προς το σύνολο των νεκρών από αεροπορικές επιδρομές κυμαινόταν γύρω στο 40%. Η αναλογία αυτή μειώθηκε στο 33% σε μια επιχείρηση βομβαρδισμών νωρίτερα φέτος, η οποία ονομάστηκε «Επιχείρηση Ασπίδα και Βέλος».
Τις τρεις πρώτες εβδομάδες της τρέχουσας επίθεσης (από τις 7 Οκτωβρίου) με όνομα «Σιδερένια Ξίφη», η αναλογία των αμάχων επί του συνόλου των νεκρών αυξήθηκε στο 61%, με τη Haaretz να κάνει λόγω για «δολοφονίες άνευ προηγουμένου». Η αναλογία αυτή είναι σημαντικά υψηλότερη από τον απολογισμό των νεκρών αμάχων σε όλες τις συγκρούσεις παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, στις οποίες οι άμαχοι αντιπροσώπευαν περίπου τους μισούς νεκρούς.
«Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η εκτεταμένη δολοφονία αμάχων όχι μόνο δεν συμβάλλει σε τίποτα στην ασφάλεια του Ισραήλ, αλλά θέτει και τα θεμέλια για την περαιτέρω υπονόμευσή της. Οι κάτοικοι της Γάζας που θα αναδυθούν από τα ερείπια των σπιτιών τους και την απώλεια των οικογενειών τους θα αναζητήσουν εκδίκηση που καμία ρύθμιση ασφαλείας δεν θα μπορέσει να αντέξει», κατέληξε η Haaretz.
Το δημοσίευμα επιβεβαιώνει επίσης μια έρευνα που διεξήχθη πριν από 10 μέρες από δύο άλλες ισραηλινές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, το περιοδικό +972 και το Local Call, η οποία διαπίστωσε ότι το Ισραήλ στοχεύει σκόπιμα οικιστικά συγροτήματα για να προκαλέσει μαζικές απώλειες αμάχων, με την ελπίδα ότι ο παλαιστινιακός λαός θα στραφεί εναντίον των ηγετών της Χαμάς.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ολική κατάρρευση της κοινωνικής και πολιτικής τάξης στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που κυριαρχούν η απελπισία, οι ασθένειες και ο υποσιτισμός. Φυσικά, τα νοσοκομεία βρίσκονται ξανά σε καθεστώς κατάρρευσης, αδυνατώντας να παρέχουν περίθαλψη σε όσους έχουν ανάγκη. Ιδιαίτερα προβληματική είναι λοιπόν η στάση που επέλεξαν να κρατήσουν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου ήταν η μοναδική χώρα που άσκησε βέτο σε ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός.
Την υιοθέτηση του ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε ζητήσει μετ’ επιτάσεως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, επικαλούμενος για πρώτη φορά το άρθρο 99 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών – το μοναδικό ανεξάρτητο και ισχυρό διπλωματικό εργαλείο που δίνεται στον γγ του ΟΗΕ, που του επιτρέπει να επιστήσει την προσοχή σε θέμα που «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας». Σημειώνεται ότι η επίκληση του άρθρου 99 έχει συμβεί μόνο τέσσερις φορές – στο Κονγκό (1960), στο Ανατολικό Πακιστάν (1971), στο Ιράν (1979) και στο Λίβανο (1989).
tvxs.gr/