Σήμερα θα πετάξουμε στο 1990 και στις Φιλιππίνες και θα δούμε πως ένα λάθος σε μια διαφημιστική προώθηση αναψηκτικού, προκάλεσε διαταραχές σε όλη τη χώρα.
Ας ξεκινήσουμε…
Στις αρχές του 1990, η Pepsi βλέποντας ότι ήταν πίσω στις πωλήσεις της σε σχέση με την ανταγωνίστρια Coca Cola, αποφάσισε να δημιουργήσει μια διαφημιστική καμπάνια, έναν διαγωνισμό όπου θα έκανε κάποιον εκατομμυριούχο. Ονόμασε την καμπάνια της “Number Fever”.
Τύπωσε λοιπόν τριψήφιους αριθμούς στα καπάκια των προϊόντων της και κάποιος από αυτούς θα κέρδιζε 1.000.000 πέσος, περίπου 68.000 αμερικανικά δολάρια σήμερα. Αυτό αντιστοιχούσε σε 611 φορές τον μηνιαίο μισθο εκείνη την εποχή στις Φιλιππίνες. Σε όλα τα 7.107 νησιά, διαφημιστικές αφίσες υπόσχονταν στους κατοίκους: “You could be a millionaire” (Μπορείς να γίνεις εκατομμυριούχος). Η καμπάνια απογείωσε τις πωλήσεις (ανέβηκαν 40%) των προϊόντων της Pepsi αφού περισσότεροι από 60.000.000 κάτοικοι αγόρασαν τα προϊόντα της για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Τα στελέχη της εταιρείας βλέποντας την αύξηση των πωλήσεων, υποσχέθηκαν περισσότερους από έναν νικητή και τελικά ανακοίνωσαν ότι οι νικητές και μελλοντικοί εκατομμυριούχοι θα ήταν 1.500 και επέκτειναν την καμπάνια για ακόμη 5 εβδομάδες.
Η μεγάλη στιγμή έφτανε…
25 Μαΐου 1992. Είναι 6 το απόγευμα, και το 70% των κατοίκων παρακολουθούν στο Κανάλι 2 τις ειδήσεις. Η Pepsi είναι έτοιμη να ανακοινώσει τον τυχερό αριθμό που βρίσκεται τυπωμένος κάτω από το καπάκι του προϊόντος της. Η αγωνία για τους περίπου 60.000.000 ανθρώπους που έχουν λάβει μέρος στο διαγωνισμό είχε φτάσει στην κορυφή. Όλα κυλούσαν ήρεμα και το μόνο που έλειπε ήταν η Pepsi να διαλέξει το νικητήριο αριθμό, που θα έκανε 1.500 άτομα εκατομμυριούχους.
Και ναι, η κλήρωση έγινε και ο τυχερός αριθμός είναι το 349!
Οι νικητές πετάγονταν από τα σπίτια τους μέσα στην τρελή χαρά, κόρνες στους δρόμους, χαμός! Γιατί τέτοιος χαμός όμως; Πως γίνεται να υπάρχουν τόσοι νικητές σε κάθε γειτονιά; Πολύ απλό… Ο αριθμός 349 ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ να κληρωθεί, σύμφωνα με τις οδηγίες της Pepsi, αλλά η εταιρεία που ήταν υπεύθυνη να τρέξει το διαγωνισμό προφανώς δεν το κατάλαβε. Ο συγκεκριμένος αριθμός δεν ήταν τυπωμένος σε 1.500 καπάκια, αλλά σε 600.000!
Η Pepsi προσπάθησε να σώσει την κατάσταση λέγοντας ότι τα νικητήρια καπάκια δεν είχαν τους σωστούς κωδικούς ασφαλείας, άρα δεν ήταν έγκυρα. Φυσικά, οι εκατοντάδες χιλιάδες παραλίγο πλούσιοι αντέδρασαν έντονα. Χιλιάδες μηνύσεις, επιθέσεις με πέτρες και μολότωφ στα γραφεία της εταιρείας και τουλάχιστον 37 φορτηγά της εταιρείας κάηκαν συμπεριλαμβανομένης μιας έκρηξης χειροβομβίδας που κόστισε τη ζωή σε τρία άτομα, στη νότια πόλη Νταβάο.
Την επόμενη μέρα η εφημερίδες έγραψαν ότι ο τυχερός αριθμός ήταν το 134. Και τι, με αυτό θα καθησύχαζαν το εξαγριωμένο πλήθος; Οι “νικητές” εξακολούθησαν να παραμένουν έξω από τα γραφεία της Pepsi και την επόμενη μέρα. Με συνθήματα και πετώντας πέτρες και μολότωφ σε μπουκάλια 7UP συνέχισαν τη διαμαρτυρία τους. Κατά τις 3 τα ξημερώματα η Pepsi αποφάσισε να δώσει, στα πλαίσια “καλής θέλησης”, στους διαμάρτυρώμενους από 500 πέσος στον καθένα. Οι υπεύθυνοι υπολόγισαν ότι αν πλήρωναν με αυτό το ποσό τους μισούς από τους 600.000 νικητές θα τους κόστιζε 6.000.000.

Κάποιοι δέχτηκαν τα 500 πεσος ως αποζημίωση, άλλοι ζήτησαν 1000 αλλά οι περισσότεροι συνέχιζαν τις διαμαρτυρίες. ΧΑΜΟΣ! Διαδηλωτές στη Κεζόν έκαιγαν λάστιχα και φώναζαν έξαλοι. Το χάος συνεχίστηκε για αρκετές μέρες, βδομάδες, χρόνια. Η χώρα επηρεάστηκε αρκετά, ακόμα και οι εθνικές εκλογές. Πολλά δικαστήρια έγιναν άλλα κερδίθηκαν άλλα όχι. Μέχρι και η ομάδα μπάσκετ The Pepsi-Cola Hotshots άλλαξε το όνομά της σε 7-Up Uncolas. Οι υπεύθυνοι της Pepsi κυκλοφορούσαν πλέον με σωματοφύλακες και η εταιρεία έβγαλε από τη χώρα τους αμερικανούς υπαλήλους της.
Το κακό είναι ότι αυτό το λάθος δεν γινόταν για πρώτη φορά. Σε παρόμοια κατάσταση, στην Χιλή, η Pepsi είχε ανακοινώσει λάθος νικητήριο αριθμό. Τα αποτελέσματα ήταν περίπου τα ίδια αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό.
Μετά από 14 χρόνια, το Ανώτατο Δικαστήριο των Φιλιππίνων απάλλαξε την PepsiCo από οποιαδήποτε ευθύνη για το διαφημιστικό φιάσκο που οδήγησε σε αγωγές και ταραχές. Στην εκστρατεία πώλησης “Number Fever” του 1992, Η Pepsi είπε ότι ένα σφάλμα υπολογιστή επέλεξε κατά λάθος τον αριθμό. Η απόφαση του δικαστηρίου δεν βρήκε καμία απόδειξη αμέλειας από την Pepsi και είπε ότι η εταιρεία δεν πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη για ζημιές.
Άλλη μια περίεργη ιστορία που σημάδεψε την ιστορία μιας ολόκληρης χώρας!
Ας σπάσουμε λίγο τη σοβαρότητα αυτού του θέματος. Δείτε παρακάτω κάποιες φωτογραφίες που θα μπορούσαν να έχουν τον τίτλο: “Προσέξτε που βάζετε τις… διαφημίσεις σας”.
Προσγειωνόμαστε στο παρόν, θα τα πούμε σύντομα. Στέι σέιφ.
Ν.Ν.