Σήμερα το JET LAG πετάει, όχι πολύ μακριά, πίσω στο 2005 και στην Αγγλία. Θα μιλήσουμε για μιά ιστοσελίδα που είχε σκοπό να γράψει ιντερνετική ιστορία και τα κατάφερε!
Μια ωραία μέρα του Αυγούστου του 2005, ένας πιτσιρικάς φοιτητής από το Wiltshire της Αγγλίας, ο Alex Tew, σηκώθηκε από το κρεββάτι του και λέει στον εαυτό του: “Δεν βγάζω ένα εκατομμύριο δολλάρια”;
Ετσι δημιούργησε την ιστοσελίδα “Μillion Dollar Homepage”, ώστε να συγκεντρώσει χρήματα για την πανεπιστημιακή του εκπαίδευση. Σκέφτηκε λοιπόν: “Θα φτιάξω μια αρχική σελίδα που θα περιέχει ένα πλέγμα 1.000×1.000 pixel, συνολο δηλαδή 1.000.000 pixel και θα πουλάω το κάθε pixel 1 δολλάριο. Γιατί κάποιος να αγοράσει τα pixel μου; Μα για να διαφημίσει με μια είκόνα (banner) την επιχείρισή του ή το λογότυπό της! Βέβαια τι να φανεί σε ένα μόνο pixel; Αρα θα τα πουλάω ανά 100 (μπλόκ 10×10). Ο στόχος μου είναι να πουλήσω όλα τα pixel και έτσι να τσεπώσω 1.000.000 δολλάρια. Νόμιμα κι Απλά”!
Τι είχε να χάσει ο Tew; Μόνο τα περίπου 50 ευρώ που δαπάνησε για να κατοχυρώσει το όνομα milliondollarhomepage.com και να πληρώσει τη φιλοξενία της ιστοσελίδας του. Στις 26 Αυγούστου του 2005 η σελίδα “βγήκε στον αέρα” και ήταν έτοιμη να δεχθεί τους υποψήφιους αγοραστές / διαφημιζόμενους. Το σλόγκαν του επίσης πιασιάρικο: “Own a piece of internet history”! Έξυπνη και η κίνησή του να πουλάει τα pixel σε δολλάρια και όχι σε Αγγλικές λύρες, αφού το δολλάριο ήταν πιο φτηνό όπως επίσης και η αγορά της Αμερικής μεγαλύτερη αυτής της Αγγλίας.
Η αρχική σελίδα λοιπόν, αποτελούνταν από το όνομα της σελίδας, έναν μετρητή όπου εμφάνιζε τα pixel που έχουν ήδη πωληθεί, το σλόγκαν και ένα άδειο πλέγμα 1.000.000 pixel χωρισμένο σε 10.000 τετραγωνάκια των 100 pixel. O Tew υπόσχονταν στους πελάτες του ότι η ιστοσελίδα θα παρέμεινε στον αέρα για τα επόμενα 5 χρόνια, μεχρι τον Αυγουστο του 2010.
Η πρώτη του πώληση έγινε μετά από 3 μέρες από ένα μουσικό website ενός φίλου του Tew. Αγόρασε 400 pixel και έβαλε το λογότυπό του σε ένα 20×20 μπλοκ. Τα πρώτα 400 δολλάρια ήταν γεγονός! Μετά από 2 εβδομάδες η οικογένεια και οι φίλοι του Tew αγόρασαν pixel αξίας 4.700 δολλαρίων. Η ιστοσελίδα διαφημίζονταν μόνο από στόμα σε στόμα αλλά μετά τα πρώτα 1.000 δολλάρια ένα άρθρο στάλθηκε στο BBC όπου και δημοσιεύτηκε. Η ιστοσελίδα τεχνολογίας “The Register” φιλοξένισε 2 άρθρα του Million Dollar Homepage το Σεπτέμβριο. Μέχρι το τέλος του μήνα, η ιστοσελίδα του Tew είχε πουλήσει 250.000 pixel και ανέβηκε στην 3η θέση στην κατηγορία των ανερχόμενων ιστοσελίδων στο site μετρήσεων “Alexa”, πίσω από τις σελίδες της Britney Spears και της Photo District News. Στις 6 Οκτωβρίου, Ο Tew δήλωσε ότι η σελίδα του είχει 65.000 μοναδικούς επισκέπτες. 11 μέρες αργότερα, οι μοναδικοί χρήστες που επισκέπτονταν την ιστοσελίδα του έφταναν τις 100.000 ημερησίως. Μέχρι την 26 Οκτωβρίου περισσότερα από 500.900 pixel είχαν πουληθεί σε 1.400 πελάτες. Στο τέλος της χρονιάς την ιστοσελίδα επισκέπτονταν 25.000 χρήστες ανά ώρα και 999.000 από τα 1.000.000 pixel είχαν πουληθεί!
Την 1η Ιανουαρίου, λόγω της υψηλής ζήτησης των τελευταίων 1.000 pixel, Ο Tew θεώρησε δίκαιο να τα βγάλει σε δημοπρασία στο Ebay. Η δημοπρασία κράτησε 10 ημέρες και έκλεισε στα 38.100 δολλάρια, προσφορά του χρήστη MillionDollarWeightLoss.com, μιας εταιρείας πωλησης προϊόντων διατροφής.
Η ιστοσελίδα του Tew είχε φτάσει αισίως το 1.037.100 δολλάρια μέσα σε 5 μήνες. Βγάζοντας τους φόρους, τα έξοδα και τις δωρρεές που έκανε ο Tew, έβαλε στην τσέπη του περίπου 700.000 δολλάρια!
Η ιστοσελίδα milliondollarhomepage.com προβλήθηκε από όλα τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανά τον κόσμο και ο ίδιος ο Tew επισκέφτηκε για μια βδομάδα την Αμερική δίνοντας συνεντεύξεις στο ABC News Radio, Fox News Channel, Attack of the Show! και σε διάφορα τοπικά μέσα. Η ιδέα του Tew χαρακτηρίστηκε από τα μέσα ως “απλή και υπέροχη”, “ευφυής”, “μοναδικός τρόπος διαφήμισης με μια δόση χιούμορ”.

Δεν ήταν όλα “ρόδινα”…
Με τέτοια απήχηση, δεν θα μπορούσαν να λήψουν και τα άσχημα γεγονότα. Στις 7 Ιανουαρίου 2006, τρεις ημέρες πριν τη λήξη της δημοπρασίας των 1.000 pixel, ο Tew έλαβε ένα e-mail από έναν οργανισμό με το όνομα “The Dark Group”. Του είπαν ότι η αρχική σελίδα του Million Dollar θα γίνει θύμα επίθεσης (με λίγα λόγια θα χακαριστεί) εάν δεν καταβληθούν λύτρα ύψους 5.000 δολλαρίων έως τις 10 Ιανουαρίου. Πιστεύοντας ότι η απειλή είναι φάρσα ο Tew την αγνόησε, αλλά μια εβδομάδα αργότερα έλαβε μια δεύτερη απειλή πάλι μέσω e-mail: “Γεια σας, ο ιστότοπος σας ανήκει πλέον σε εμάς. Για να σταματήσει αυτό ζητάμε 50.000 δολλάρια”. Και πάλι, ο Tew αγνόησε την απειλή και ο ιστότοπος κατέρρευσε. “Δεν έχω απαντήσει σε κανέναν από αυτούς καθώς δεν θέλω να τους δώσω την ικανοποίηση και σίγουρα δεν σκοπεύω να τους πληρώσω χρήματα. Αυτό που συμβαίνει στον ιστότοπό μου είναι τρομοκρατία. Εάν τα πληρώσω, νέες επιθέσεις θα ξεκινήσουν”, δήλωσε ο Tew. Ο ιστότοπος δεν ήταν προσβάσιμος στους επισκέπτες για μια εβδομάδα έως ότου ο διακομιστής του κεντρικού υπολογιστή αναβάθμισε το σύστημα ασφαλείας και φιλτράρισε την κυκλοφορία μέσω του λογισμικού anti-DDoS. Η Μονάδα Εγκλήματος Hi-Tech του Wiltshire Constabulary και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών κλήθηκαν να ερευνήσουν τον εκβιασμό και την επίθεση και πίστευαν ότι προήλθε από τη Ρωσία.
Από τον Αύγουστο του 2015, μόνο η αρχική σελίδα είναι διαθέσιμη και μπορείτε να την επισκεφτείτε εδώ:
http://www.milliondollarhomepage.com
Το ίντερνετ είναι ένας εύκολος τρόπος να βγάλεις χρήματα, αρκεί να έχεις έξυπνες ιδέες. Για μια τέτοια έξυπνη ιδέα θα μιλήσουμε στο επόμενο άρθρο, μια ιδέα που τρέχει αυτή τη στιγμή που μιλάμε και έχει κερδίσει πάνω από 30.000.000 δολλάρια στον ένα μήνα λειτουργίας της.
Προσγειωνόμαστε στο παρόν, θα τα πούμε σύντομα. Στέι σέιφ.
Ν.Ν.