«Γιατί οι εργάτες δεν απήργησαν σήμερα; Γιατί θέλουν το νομοσχέδιο», λέει ο Άδωνις
Προκλητικός εμφανίστηκε στο βήμα της Βουλής ο Άδωνις Γεωργιάδης στην παρέμβασή του επί του εργασιακού νομοσχεδίου. «Η απεργία απέτυχε» έκρινε ο υπουργός Εργασίας, σχολιάζοντας πως «η κατάσταση στο Σύνταγμα είναι αξιοθρήνητη» καθώς «η συμμετοχή του κόσμου είναι μηδενική γιατί το νομοσχέδιο έχει τη συναίνεση των εργαζομένων».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε πως «είναι ένα φιλεργατικό νομοσχέδιο» και απαντώντας στα σφοδρά «πυρά» της αντιπολίτευσης δήλωσε πως με τις ρυθμίσεις του νομοθετήματος δεν καταργείται το 8ώρο και η εξαήμερη εργασία. Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως η απεργία γίνεται από την ΑΔΕΔΥ και όχι από τη ΓΣΕΕ και κάλεσε τα κόμματα που ενστερνίζομαι την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας να το υπερψηφίσουν γιατί πρόκειται για ευρωπαϊκή οδηγία.
Τα «αίματα άναψαν», εντός της Ολομέλειας, όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε πως η σημερινή αποτυχία της απεργίας ακυρώνει το ΚΚΕ, αφού η επανάσταση του προλεταριάτου αναβλήθηκε, καθώς οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα στηρίζουν το νομοσχέδιο. «Καλές είναι οι θεωρίες αλλά υπάρχει πραγματική ζωή, δείξτε μου σήμερα, ένα εργοστάσιο που δεν δούλεψε. Όλα δουλέψανε. Για ποιο λόγο όλα τα εργοστάσια δούλεψαν; Γιατί οι εργάτες δεν απήργησαν; Γιατί θέλουν το νομοσχέδιο καθώς θα πληρώνονται καλύτερα. Αν εσείς κύριοι της Αριστεράς είστε ευχαριστημένοι από τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση, μου περισσεύει» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.
Στις έντονες διαμαρτυρίες των βουλευτών του ΚΚΕ ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε πως «έχουμε ελευθερία λόγου, είμαστε καθεστώς αστικό και δεν μπορείτε να μας απαγορεύετε να μιλάμε». Και συνέχισε λέγοντας πως «η πτέρυγα του ΚΚΕ είπε ότι δεν πέτυχε η απεργία λόγω δικαστικών αποφάσεων και εκφοβισμού. Αν πράγματι το πιστεύετε έχετε καταργήσει όλη σας την ιστορία, αν βασίζεστε σε δικαστικές αποφάσεις», καταλήγοντας πως «ένα κόμμα που ευαγγελίζεται επανάσταση προλεταριάτου δεν μπορεί να λέει ότι υποκύπτουν τα μέλη τους σε δικαστικές αποφάσεις».
Η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης
Απαντώντας στις προκλήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη προς την Αριστερά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος μίλησε για αλληλεγγύη των εργαζόμενων του Δημοσίου, καλώντας τον υπουργό Εργασίας να είναι πιο προσεκτικός όταν αναφέρεται στις απεργίες, υπενθυμίζοντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις των σιδηροδρομικών που αν τους άκουγε η κυβέρνηση δεν θα είχαμε, όπως είπε, 58 νεκρούς στα Τέμπη.
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παφίλης μίλησε για «πουλημένη ΓΣΕΕ» και για ένα υπουργό «πανικόβλητο» τονίζοντας στα σχόλια Γεωργιάδη περί αποτυχημένης απεργίας πως «νέκρωσε το λιμάνι σήμερα».
Ο Δημήτρης Μάντζος στηλίτευσε το γεγονός πως ο υπουργός Εργασίας λοιδορεί το συνδικαλιστικό κίνημα και διερωτήθηκε «από πότε ένας υπουργός μετρά κεφάλια στις απεργίες;».
Παίρνοντας τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι εκπροσωπεί τους επαγγελματίες συνδικαλιστές που δεν έχουν δουλέψει ποτέ τους και ότι με το νομοσχέδιο κατοχυρώνεται και το δικαίωμα στην εργασία και το δικαίωμα στην απεργία.
Σημειώνεται πως ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έχουν καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου, η οποία θα διεξαχθεί αύριο.
«Πρόκειται για το χειρότερο νομοσχέδιο της μεταπολίτευσης για τα εργασιακά», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος, λέγοντας ότι πρέπει να αποσυρθεί, γιατί οι διατάξεις του «καταργούν εργασιακά δικαιώματα χρόνων, νομιμοποιούν τη μαύρη εργασία και κλείνουν το μάτι σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο καταργεί θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και δημιουργεί συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους. «Το νομοσχέδιο επιχειρεί να ενσταλάξει στις συνειδήσεις των εργαζομένων, ότι το 8ωρο είναι παρωχημένο και ξεπερασμένο και ότι φταίνε εκείνοι που δεν τα βγάζουν πέρα» σημείωσε.
Ο Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ, έκανε λόγο για ένας ολέθριο νομοσχέδιο για τα εργασιακά δικαιώματα που πρέπει να αποσυρθεί, ενώ χαρακτήρισε απάτη την τροπολογία για το ξεπάγωμα των τριετιών. Επίσης, μίλησε για νέα επίθεση της κυβέρνησης στο δικαίωμα της απεργίας.
Από την Ελληνική Λύση, η Μαρία Αθανασίου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταστρατηγεί το δικαίωμα ανάπαυσης των εργαζομένων τις Κυριακές, ενώ η Ασπασία Κουρουπάκη από τη Νίκη, μίλησε για νομοσχέδιο «όαση για τους εργοδότες και έρημο δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους». O ειδικός αγορητής της Αλέξανδρος Καζαμίας από την Πλεύση Ελευθερίας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «τοξικό και κοινωνικά ταξικό».