Τα νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα στη χώρα είναι 1.526, συνολικά ανέρχονται σε 166.067 από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.
Πρόκειται για αριθμό που είχε να εμφανιστεί από τον Νοέμβριο, κάτι που δείχνει τη μεγάλη διασπορά, ειδικά στην Αττική.
Οι νεκροί αυξήθηκαν σε 6017, με 20 νέους καταγεγραμμένους θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 277.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Σήμερα ανακοινώνουμε 1.526 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 166.067, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6061 (3.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 52913 (61.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
277 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 200 (72.2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1176 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 20 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 6017 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3534 (58.7%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Κορονοϊός: Αυτοί είναι οι τρεις δείκτες για την Αττική που τρομάζουν τους ειδικούς
Μετά την άμεση σύγκληση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου υγείας για τον κορονοϊό η οποία αποφασίστηκε στη μεσημεριανή σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου, είναι ξεκάθαρη η ανάγκη για λήψη επιπλέον μέτρων στην Αττική.
Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε δηλώσεις του είπε ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε να συγκληθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει την λήψη μέτρων στην Αττική.
Οι ειδικοί πάντως δεν κρύβουν πλέον την ανησυχία τους η οποία εστιάζεται σε τρία στοιχεία των τελευταίων ημερών που τους έχουν θορυβήσει. Την αύξηση των εισαγωγών περιστατικών COVID 19 στα νοσοκομεία, την αύξηση των ασθενών που χρειάζονται κρεβάτι στη ΜΕΘ και στην συνεχόμενη σημαντική πλέον αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική την τελευταία εβδομάδα.
“Όπου το έχουμε δει διεθνώς αυτό να συμβαίνει σχεδόν μπορούμε να προβλέψουμε τη συνέχεια” έλεγε το πρωί μέλος της Επιτροπής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προσθέτοντας “γνώμονάς μου σε οποιαδήποτε εισήγησή μου θα είναι ο όρκος του Ιπποκράτη. Αυτό που θέλουμε πρωτίστως ως επιστήμονες είναι να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών”.
Δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τίποτε λιγότερο από αυτό το οποίο προστάζει η ανάγκη είχε δηλώσει το πρωί ο Β. Κικίλιας σε τηλεοπτική του συνέντευξη και είχε ουσιαστικά προϊδεάσει για την εισήγηση του προς την επιτροπή τονίζοντας:
“Θα πρέπει ενδεχομένως αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια, η εισήγησή μου αν θέλετε στην επιτροπή θα είναι ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο. Δηλαδή ένα lockdown τέτοιο ενδεχομένως όπως του προηγούμενου Μαρτίου που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα και σύντομα να αποκλιμακώσει και να μαζέψει την κατάσταση”.