Χαμηλός παραμένει ο δείκτης R0 στην Ελλάδα τις πρώτες μέρες της άρσης των μέτρων και ενώ η χώρα επιχειρεί μετά τους περιορισμούς που τέθηκαν για τον κορωνοϊό μία επάνοδο σε μία νέα κανονικότητα με μέτρα ατομικής προστασίας.
Τα πρώτα μέτρα στην χώρα ήρθησαν στις 4 Μαΐου με την απελευθέρωση στις μετακινήσεις εντός των νομών, ενώ άνοιξαν τις πόρτες τους καταστήματα λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, όπως βιβλιοπωλεία, καταστήματα οπτικών και αθλητικού εξοπλισμού, εταιρείας πώλησης φυτών, και κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ.
Χθες Δευτέρα στο δεύτερο στάδιο της άρσης των μέτρων επανεκκίνησε το λιανικό εμπόριο, εκτός από τα εμπορικά καταστήματα, και άνοιξαν τα σχολεία για τους μαθητές της Γ΄Λυκείου.
Με βάση ωστόσο την αρχική ημερομηνία της άρσης των μέτρων, ασφαλή εικόνα για την πορεία της επιδημίας θα έχουμε σε περίπου 14 μέρες μετά τις 4 Μαΐου δηλαδή από την επόμενη Κυριακή. Τότε, οι λοιμωξιολόγοι θα έχουν μία πιο καθαρή εικόνα των νέων κρουσμάτων και του αριθμού εισαγωγών στις ΜΕΘ ασθενών με Covid-19 ώστε να αποτιμήσουν αν η άρση των περιοριστικών μέτρων είχε αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία των κρουσμάτων.
Πάντως, η καμπύλη των κρουσμάτων στη χώρα φαίνεται να έχει επιπεδωθεί. Ήδη τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν μόλις 10 κρούσματα, ενώ την 6 και μία μέρα νωρίτερα ανακοινώθηκαν 19 κρούσματα.
Τα αποτελέσματα αυτά ωστόσο αφορούν τις τελευταίες μέρες του Απριλίου, όταν στη χώρα δηλαδή ήταν ακόμα σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις και τα καταστήματα ήταν κλειστά.
Διάγραμμα με η διαχρονική εξέλιξη εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων στην Ελλάδα / Πηγή: ΕΟΔΥ
Αυτό σημαίνει ότι ενδεικτική εικόνα για το αν θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων στη χώρα μετά τον συνωστισμό που σημειώθηκε σε πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους στη χώρα, το περασμένο Σαββατοκύριακο, θα έχουμε γύρω στις 24 Μαΐου.
Σημειώνεται, ότι τα αποτελέσματα από τα δύο πρώτα στάδια άρσης των μέτρων, όλο αυτό το διάστημα θα εξετάζονται από την αρμόδια επιτροπή για τον κορωνοϊό στο υπουργείο Υγείας, αλλά και το κυβερνητικό επιτελείο, ώστε να αποφασιστεί αν θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα με περαιτέρω απελευθέρωση των μετακινήσεων και άνοιγμα της αγοράς.
Μία πιθανή άνοδος του δείκτη μεταδοτικότητα στην Ελλάδα άνω του 1 ωστόσο θα θέσει σε συναγερμό τη χώρα καθώς θα σημαίνει νέα εξάπλωση της επιδημίας γεγονός που πιθανόν να οδηγήσει στη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων.
Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος που οι ειδικοί τονίζουν σε κάθε ευκαιρία τη σημασία της κοινωνικής αποστασιοποίησης και αντιδρούν στις εικόνες συνωστισμού σε πλατείες και παραλίες. Χαρακτηριστικές της ανησυχίας μεταξύ των ειδικών είναι οι δηλώσεις της καθηγήτριας Επιδημιολόγιας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθηνάς Λινού η οποία σημείωσε με αφορμή τις εικόνες συνωστισμού στις πλατείες την περασμένη εβδομάδα ότι «επανερχόμαστε στον αρχικό κίνδυνο και στην εκτίμηση ότι αν υπάρχει και ένας που έχει μολυνθεί από τον ιό και δεν τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας μέσα σε ένα μήνα εξαιτίας του ενός μπορεί να έχουμε πάνω από 400 με 500 νέα κρούσματα».
Σε γενικές γραμμές πάντως, φαίνεται ότι η κυκλοφορία του κορωνοϊού στη χώρα είναι περιορισμένη. Αυτό προκύπτει άλλωστε και από τα αποτελέσματα των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τα οποία από τους 2.903 ελέγχους που διενεργήθηκαν σε ευπαθείς ομάδες, μόλις τα δύο βρέθηκαν θετικά.
Τέλος, σύμφωνα και με την ενημέρωση του υφυπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, λίγα ήταν τα κρούσματα που προέκυψαν θετικά από τους ελέγχους στα κέντρα Υγείας της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, όπου από τα 333 τεστ τα 11 ήταν θετικά στην πρώτη περίπτωση και από τα 220 τεστ στη δεύτερη περίπτωση βγήκαν θετικά τα 10.
Πηγή: iefimerida.gr