Ιιδιαίτερα «τσουχτερό» θα είναι φέτος το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας καθώς λαγάνα, χαλβάς, ταραμάς και άλλα εδέσματα που δεν λείπουν από το τραπέζι της Σαρακοστής βρίσκονται ήδη στα ύψη ακολουθώντας τη γενικότερη τάση των ανεξέλεγκτων ανατιμήσεων που δεν καταπνίγονται με «καλάθια» και «pass».
Αν και κανείς θα περίμενε οι καταναλωτές να ψωνίζουν ήδη στην πραγματικότητα για την ώρα περιορίζονται στο να κάνουν έρευνα αγοράς για το φετινό σαρακοστιανό τραπέζι, που συνήθως περιλαμβάνει λαγάνα, χαλβά, ταραμοσαλάτα κ.α.
Το ακριβό ενεργειακό κόστος και οι αυξήσεις τιμών στις πρώτες ύλες έχει οδηγήσει προς τα πάνω τις τιμές στα τρόφιμα τον τελευταίο χρόνο, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα σαρακοστιανά εδέσματα.
Συνεπώς, πικρός θα μας φανεί φέτος ο χαλβάς με ταχίνι (τύπου μακεδονικός). Συγκεκριμένα, η τιμή του χαλβά ξεκινάει από τα 6,5 ευρώ και φτάνει ως τα 15 ανάλογα με τις γεύσεις και τους ξηρούς καρπούς που θα επιλέξουμε.
Όμως και τα υπόλοιπα σαρακοστιανά τραβούν την ανηφόρα με τους καταναλωτές να πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Σημειώνεται επίσης πως σε ό,τι αφορά στο «Σαρακοστιανό καλάθι» ο Νίκος παπαθανάσης διευκρίνισε ότι δεν θα ενταχθούν νωπά είδη παρά μόνο κατεψυγμένα θαλασσινά.
Το «χρηματιστήριο» των Σαρακοστιανών
Οι καταναλωτές μπορούν να βρουν στα νωπά το συμιακό γαριδάκι από 5 έως 8 ευρώ, το χταπόδι από 15 έως 19 ευρώ, το καλαμάρι από 15 έως 20 ευρώ και οι σουπιές από 10 έως 14 ευρώ.
Στα κατεψυγμένα, γαρίδες από 12 έως 15 ευρώ, χταπόδι από 13 έως 18 ευρώ, καλαμάρι από 7 έως 15 ευρώ και στα θράψαλα από 5 μέχρι 8 ευρώ.
Ο λευκός ταραμάς κυμαίνεται από 17 έως 19 ευρώ, ο κόκκινος ταραμάς από 6,5 ευρώ, τα τουρσιά από 2,5 έως 3,5 ευρώ και οι ελιές από 2 έως 5,5 ευρώ, ντομάτες 99 λεπτά το κιλό και κρεμμύδια από 95 λεπτά το κιλό.