Μία φωτογραφία από τη φωτιά στον Έβρο, που συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη, αποτυπώνει την τεράστια καταστροφή που αφήνει πίσω της η πύρινη λαίλαπα. Την ίδια ώρα, που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για τις φωτιές έψαχνε να κρυφτεί πίσω από δικαιολογίες. Και ισχυριζόταν ότι τελικά η κατάσταση μπορεί να είναι οριακά καλύτερη από αυτή που φαίνεται.
«Όταν θα κάνουμε την πλήρη αποτύπωση ελπίζουμε να υπάρχουν αρκετά άκαυτα κομμάτια μέσα σε αυτή την περίμετρο», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης για τη μεγάλη φωτιά στον Έβρο.
Οι δικαιολογίες Μητσοτάκη για τις φωτιές
Από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει τις ανεπάρκειες του επιτελικού κράτους στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών επικαλέστηκε τις ακραίες συνθήκες. «Οι απαντήσεις μας θα πρέπει να είναι δοκιμασμένες στη ζυγαριά του ρεαλιστικού, του υπεύθυνου και του εφαρμόσιμου» είπε ενώ στις αρχή της αντιπυρικής περιόδου η κυβέρνηση κομπορρημονούσε ότι η χώρα είναι καλύτερα προετοιμασμένη από κάθε άλλη χρονιά.
«Η κλιματική κρίση είναι εδώ απειλητική και επικίνδυνη για όλους. Η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους» σημείωσε, προσθέτοντας πως «οι κλιματικές απειλές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου, αυτό βεβαίως δε σημαίνει πως δεν πρέπει εμείς να προσαρμοζόμαστε σε πρωτόγνωρα φαινόμενα», επικαλούμενος τις φονικές πυρκαγιές της Χαβάης.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η φετινή προετοιμασία ήταν καλύτερη, ωστόσο, όπως υποστήριξε, ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε απέναντι σε πρωτόγνωρα φαινόμενα. «Υπήρξαν εβδομάδες με 500 πυρκαγιές, επίπεδα ακραία συναγερμού βαθμίδας 5 είχαμε 7 φορές, το 2021 οι ανάλογες περιπτώσεις ήταν 4, πέρσι δεν είχαμε καμία, για να αντιληφθούμε το ακραίο, με το οποίο βρεθήκαμε αντιμέτωποι».
«Διαμορφώνονται συνθήκες που κάνουν τη μάχη όλο και πιο άνιση», πρόσθεσε.
Έβγαλε μάλιστα πόρισμα ότι «οι περισσότερες πυρκαγιές μπαίνουν από ανθρώπινο χέρι. Είτε από δόλο είτε από αμέλεια. Ο εμπρησμός είναι αντικοινωνική πράξη που απειλούν την ευημερία και την ασφάλεια της πατρίδας».
Για τη μεγάλη φωτιά στον Έβρο ο Μητσοτάκης σημείωσε πως «είναι περίπου βέβαιο ότι η αιτία της πυρκαγιάς στον Έβρο είναι ανθρωπογενής και βέβαιο ότι η φωτιά άναψε σε διαδρόμους από τους οποίους περνούν μεταναστευτικές ροές. Δεν είναι άλλοθι αλλά η πραγματικότητα. Δεν ξέρουμε αν είναι από δόλο ή αμέλεια. Αυτή είναι η δουλειά των Αρχών» και πρόσθεσε: «Φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητων σερίφηδων δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά από την κυβέρνηση».
Ανακάλυψε δε, κατόπιν εορτής, ότι «υπάρχουν όρια» για να διαπιστώσει: «Υπάρχουν φωτιές που δεν αντιμετωπίζονται από αντιπυρικές ζώνες. Το ίδιο είδαμε και στη φωτιά του Έβρου. Είχαμε πυρονέφος της νύχτας. Ένα φαινόμενο που εντοπίστηκε στις φωτιές Καλιφόρνιας με 18 νεκρούς. Το φαινόμενο που συνέβη στον Έβρο θα μελετάται για πολλά χρόνια. Κατέκαψε μια τεράστια περιοχή σε ελάχιστες ώρες». Αλλά η φωτιά συνεχίζει να καίει συμπληρώνοντας δύο εβδομάδες.