Ο χαμός συνεχίζεται με την πυροπροστασία κτιρίων μέσα ή κοντά σε δασικές εκτάσεις. Μεγάλη προσοχή στην κοπή και στο κλάδεμα δέντρων.
Να μαζέψει το μπάχαλο που έχει προκαλέσει με την πυροπροστασία και τα ακίνητα επιχειρεί η κυβέρνηση. Το ζήτημα αφορά τις επεμβάσεις πυροπροστασίας σε σπίτια που βρίσκονται πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων, την ώρα που οι πολίτες προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν ποια είναι η νέα ευθύνη που αναλαμβάνουν και πως πρέπει να κινηθούν.
Πλέον το υπουργείο Περιβάλλοντος κάνει πίσω, τουλάχιστον στα λόγια, καθώς ο νόμος υπάρχει και δεν έχει αλλάξει.
Μια νέα προφορική έκδοση των απαιτήσεων του νόμου έδωσε από χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό που προέχει το φετινό καλοκαίρι είναι το καθάρισμα της καύσιμης ύλης και τα κλαδέματα.Unmute
Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων με κτίσμα που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων θα πρέπει να προσλάβουν ειδικό για να εκπονήσει την Τεχνική Έκθεση και το Έντυπο Αξιολόγησης της Επικινδυνότητας, με μία επιβάρυνση που υπολογίζεται περί τα 500 ευρώ. Όπως φαίνεται ίσως δεν υπάρχει υποχρέωση για τεχνική έκθεση για σπίτια που βρίσκονται σε απόσταση 300 μέτρων από πάρκα και άλση, όπως αρχικά προβλεπόταν.
Νέες διευκρινίσεις αναφορικά με την εφαρμογή των μέτρων του κανονισμού πυροπροστασίας έδωσε σήμερα μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης.
«Το 2024 υπάρχει μόνο η υποχρεωτική εφαρμογή μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας. Δηλαδή ποια; Αυτά που αφορούν τον καθαρισμό του οικοπέδου μας, τον περιορισμό και την απομάκρυνση εύφλεκτων υλών και την κατάθεση μίας τεχνικής μελέτης από έναν ειδικό επιστήμονα – έχει πάρα πολλές ειδικότητες που μπορεί να τις κάνει- η οποία τι αναφέρει; αναφέρει το περίγραμμα του κτηρίου μας, το περίγραμμα του ακινήτου, τη βλάστηση που έχει μέσα, καθώς επίσης και κάποια μέτρα τα οποία πρέπει να λαμβάνονται από τον ιδιοκτήτη προκειμένου να γίνει το ακίνητό του ανθεκτικό σε περίπτωση φωτιάς.
Το 2025 και το 2026 έχουμε μέτρα παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας για κτίρια που χαρακτηρίζονται υψηλής και ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας, ενώ το 2026 για κτίρια που χαρακτηρίζονται χαμηλής και μέσης. Ποιες είναι αυτές οι παρεμβάσεις το 2025 και το 2026; Άμα κάνεις μία ριζική ανακαίνιση στο ακίνητο σου και ο προϋπολογισμός ξεπερνάει το 15% ή είναι πάνω από 20.000, πρέπει να βάλεις κάποια υλικά τα οποία είναι πυράντοχα. Αφού την κάνεις που την κάνεις την ανακαίνιση, τουλάχιστον φρόντισε αυτά τα υλικά τα οποία θα κάνεις να είναι ανθεκτικά στη φωτιά».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ερωτηθείς σχετικά απάντησε «[…] κοιτάξτε, εσείς που είστε στην Αγία Παρασκευή, προφανώς και βρίσκεστε σε πολυκατοικία η οποία είναι απέναντι από το βουνό δεν έχετε υποχρέωση να κάνετε τίποτα. Το ίδιο συμβαίνει και για όσους βρίσκονται πλησίον αλσών, όπως στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο κτήμα Συγγρού, στα διάφορα κτήματα ή άλση τα οποία βρίσκονται εντός των αστικών περιοχών, δεν υπάρχει καμία υποχρέωση να υποβάλλετε κάτι[…] αυτό είναι στην αρμοδιότητα του Συνδέσμου για την παρακολούθηση του δάσους. Δεν έχετε να κάνετε εκτός από τον καθαρισμό αν έχετε μονοκατοικία η οποία μονοκατοικία έχει κάποια φύτευση, θα πρέπει ουσιαστικά να καθαρίσετε την περιμετρική σας φύτευση».
Για εκείνους που έχουν σπίτι μέσα σε μια δασική έκταση που δεν είναι κοντά σε μία αστική περιοχή και πού πρέπει να απευθυνθεί το κοινό για τη μελέτη πυροπροστασίας ο κ. Μπακογιάννης τόνισε «υπάρχουν κάποιες κατηγορίες για τις οποίες καθορίζεται η επικινδυνότητα των ακινήτων, των γηπέδων, των οικοπέδων, ανάλογα με το πού βρίσκεσαι. Αυτές οι κατηγορίες έχουν να κάνουν με κάποια κάποια χαρακτηριστικά. Έξι κριτήρια είναι: τα μορφολογικά χαρακτηριστικά, οι κλιματολογικές συνθήκες, η κλίση που έχει το ακίνητο σας, η βλάστηση και η φυτική καύσιμη ύλη και οι υποδομές και τα δίκτυα. Δηλαδή αν υπάρχει στο οικόπεδο σας μέσα κολυμβητική δεξαμενή ή αν υπάρχει κάποια δεξαμενή[…] Γι’ αυτό το λόγο έχουμε βάλει κάποιες ενδεικτικές προϋποθέσεις. Αν το ακίνητό σου βρίσκεται σε ευθεία απόσταση 300 μέτρων από δασική περιοχή και ξαναλέω όχι όταν πρόκειται για εντός σχεδίου περιοχές, τότε είσαι σε αυτή την περίπτωση που πρέπει να καλέσεις έναν ειδικό επιστήμονα, ο οποίος δεν είναι κατ’ ανάγκην μηχανικός – είναι πάρα πολλοί σε ειδικότητες τις οποίες μπορείς να καλέσεις και το κάναμε αυτό για λόγους περιορισμού του κόστους- ο οποίος θα σου κατατάξει το ακίνητο σου με βάση την επικινδυνότητα αν είναι χαμηλή, μεσαία, υψηλή ή ιδιαίτερα υψηλή. Οπότε ανάλογα με την κατάταξη αυτού του οικοπέδου θα σου προτείνει και τα προβλεπόμενα μέτρα».
Επιπλέον επισήμανε ότι «εντός σχεδίου, όταν είμαστε και έχουμε κοντά μας δάσος, άλσος ή οτιδήποτε, πρέπει να κάνεις καθαρισμό του οικοπέδου[…] Εάν βρίσκεσαι λοιπόν απέναντι στην Αγία Παρασκευή και έχεις πολυκατοικία, δεν έχεις καμία υποχρέωση να κάνεις κάτι. Ο Δήμος οφείλει να πάρει κάποια μέτρα τα οποία σχετίζονται με το βουνό».
«Ήδη εχθές υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που μεταφέρει την ημερομηνία της υποχρεωτικής υποβολής της έκθεσης του ειδικού επιστήμονα στις 21 Ιουνίου[…] Το αν δεν υπήρχε σχετική πληροφόρηση εδώ μπορώ να καταλάβω ένα έλλειμμα στην επικοινωνία αυτής της πληροφόρησης. Επίσης, το γεγονός ότι υπάρχει πληθώρα ειδικών επιστημόνων οι οποίοι είναι γεωλόγοι, γεωτέχνες, γεωπόνοι, μηχανικοί, πάρα πολλές ειδικότητες αυτό έγινε και για να έχει πολύ χαμηλότερο κόστος αλλά και για να μπορέσει να βρεθεί ακόμα και σε μία απομακρυσμένη περιοχή ένας γεωπόνος σίγουρα υπάρχει ακόμα και σε κάθε αγροτική περιοχή[…]» είπε ακόμα μεταξύ άλλων ο γγ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος.
Προσοχή στο κλάδεμα και στο κόψιμο δέντρων
Τεράστια σύγχυση προκαλεί στο σύνολο σχεδόν του πληθυσμού η ελλιπής ενημέρωση για τις νόμιμες διαδικασίες που πρέπει κάποιος να ακολουθήσει προκειμένου να προβεί στο κλάδεμα ή την κοπή ενός ή περισσότερων δέντρων.
Για κάθε περίπτωση ισχύουν διαφορετικοί κανονισμοί και υποχρεώσεις.
Εκτάσεις εντός σχεδίου πόλεως
Για το κλάδεμα δέντρων εντός ορίου ιδιοκτησίας σε περιοχή που δεν έχει χαρακτηριστεί ως δασική δεν χρειάζεται η έκδοση συγκεκριμένης άδειας.
Για το κλάδεμα δέντρων εκτός ορίου ιδιοκτησίας (γειτονικό οικόπεδο) χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη του.
Για το κλάδεμα δέντρων εκτός ορίου ιδιοκτησίας (πεζοδρόμιο, κοινόχρηστο χώρο) θα πρέπει να υποβληθεί σχετικό αίτημα στη Διεύθυνση Πρασίνου του οικείου Δήμου και πρέπει να εκδοθεί «έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας»
Για το κλάδεμα δέντρων εκτός ορίου ιδιοκτησίας (πάρκο, άλσος) που βρίσκεται υπό την ευθύνη της Δασικής υπηρεσίας θα πρέπει να απευθυνθεί ο ιδιώτης στον οικείο Δήμο, ο οποίος με τη σειρά του απευθύνεται στην αρμόδια Δασική υπηρεσία (Δασαρχείο).
Για την κοπή δέντρων εντός ορίου ιδιοκτησίας σε περιοχή που δεν έχει χαρακτηριστεί ως δασική θα πρέπει ο ιδιώτης να εκδώσει έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την πολεοδομία.
Για την κοπή δέντρων σε κοινόχρηστο χώρο πόλης ή οικισμού απαιτείται η έκδοση Έγκρισης Εργασιών Μικρής Κλίμακας από την οικεία Υπηρεσία Δόμησης, μετά από αίτηση της αρμόδιας υπηρεσίας του οικείου Δήμου και σχετική Απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Δήμου (Επιτροπή ποιότητας ζωής ή δημοτικού συμβουλίου), προσκομίζοντας τα ειδικά δικαιολογητικά.
Εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλεως ή σε δασική έκταση
Για το κλάδεμα και την κοπή δέντρων εντός οικοπέδου σε εκτός σχεδίου ή δασική έκταση, απαιτείται η σχετική άδεια, η οποία εκδίδεται από το οικείο Δασαρχείο.
Σχετικά με τον υποχρεωτικό καθαρισμό οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων
Με απόφαση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη εγκρίθηκε η υπ’ αρ. 20/2023 πυροσβεστική διάταξη του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος περί καθορισμού προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας:
οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,
οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,
εκτάσεων που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των περ. “(α)” και “(β)” και
εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα,
Με τη μέριμνα των Δήμων, οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές υποχρεούνται να προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους και τη συντήρηση αυτού καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.
Από το πεδίο εφαρμογής εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι των ως άνω χώρων.
Με την πυροσβεστική διάταξη δε θίγονται, μεταξύ άλλων, οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας περί προστασίας δασών και των δασικών εκτάσεων, δασοπροστασίας, προστασίας του περιβάλλοντος, αγροτικής, αρχαιολογικής, περιβαλλοντικής, πολεοδομικής ή άλλης ειδικότερης νομοθεσίας, καθώς και τις λοιπές υποχρεώσεις των Δήμων αναφορικά με υποχρεώσεις στα περιβαλλοντικά, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Διαδικασία καθαρισμού
Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:
Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτίσματα (τουλάχιστον 3μ.) δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς.
Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
Κλάδεμα της κόμης των δέντρων από το έδαφος εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση το ύψος της στηθιαίας διαμέτρου (περίπου 1,50μ.) και το 50% της κόμης τους.
Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
Συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.
Εφιστάται η προσοχή στους υπόχρεους πολίτες όπως λάβουν γνώση των προβλεπόμενων διαδικασιών, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν κυρώσεις μέσω προστίμου.
A) σε δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους (που δεν προστατεύονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας π.χ. πεζοδρόμια)
Αρχικά κατατίθεται το αίτημά στο πρωτόκολλο του Δήμου.
Όταν το αίτημα κοπής δένδρου σχετίζεται με την κατάσταση του δένδρου (φυτοϋγεία, ανάπτυξη κλπ), χρεώνεται στην Δ/νση Περιβάλλοντος και ακολουθεί επιτόπια εξέταση από τους γεωπόνους του Τμήματος Πρασίνου. Στις περιπτώσεις όπου το αίτημα κοπής δένδρου σχετίζεται με ζημιές στις υποδομές, προβλήματα στην ασφάλεια κυκλοφορίας οχημάτων, κλπ, χρεώνεται επιπλέον και στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών.
Στη συνέχεια η Δ/νση Περιβάλλοντος κάνει εισήγηση για τα αιτήματα κοπής των δένδρων προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος, η οποία ορίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου.
H Επιτροπή Περιβάλλοντος εξετάζει τα αιτήματα, λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της Δ/νσης Περιβάλλοντος και τις τυχόν αντίστοιχες εισηγήσεις της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, και ακολούθως εισηγείται προς το Δημοτικό Συμβούλιο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, αφού λάβει υπόψη του τα ανωτέρω, αποφασίζει σχετικά με την κάθε αίτηση.
Αν εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο η κοπή, τότε η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών ετοιμάζει τον φάκελο για κάθε αίτηση χωριστά, τον οποίο αποστέλλει στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, για να εκδοθεί η άδεια εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας.
Μετά την εκδοσή της, η άδεια εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας αποστέλλεται στον αιτούντα, προκειμένου να προβεί στην κοπή του δένδρου.
Αν απορριφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο η αίτησή του για κοπή, τότε η Δ/νση Περιβάλλοντος ενημερώνει με επιστολή τον αιτούντα σχετικά.
Β) εντός ιδιωτικών χώρων
Για την κοπή των δένδρων που βρίσκονται εντός ιδιωτικών χώρων, η διαδικασία είναι διαφορετική. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να απευθύνονται στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης για πληροφορίες και για την έκδοση άδειας εργασιών μικρής κλίμακας.
dnews.gr