Δεδοµένος θεωρείται ο επανασχεδιασµός του φετινού προγράµµατος του ΤΑΙΠΕΔ, λόγω της πανδηµίας του κορονοϊού, που έχει βυθίσει τις αγορές και έχει οδηγήσει την οικονοµία σε ένα νέο κλίµα εσωστρέφειας.
Με τις εξελίξεις να τρέχουν και χωρίς κανείς να γνωρίζει πότε θα τελειώσει ο συναγερµός, αλλά ούτε πώς θα είναι η επόµενη ηµέρα, αρµόδια κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν να κάνουν οποιαδήποτε πρόβλεψη και δηλώνουν πως το κάθε project εξετάζεται ξεχωριστά. Ένα πράγµα, όµως, είναι σίγουρο: Ο φιλόδοξος στόχος για έσοδα 2,4 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις το 2020 δύσκολα θα επιτευχθεί.
Όπως εξηγούν παράγοντες που παρακολουθούν το πρόγραµµα αποκρατικοποιήσεων, το πρόβληµα που δηµιουργείται είναι διπλό:
Αφενός, επιχειρήσεις και επενδυτές, εν µέσω της κρίσης του κορονοϊού και της οικονοµικής ύφεσης που αναμένεται να ακολουθήσει, συγκρατούν ή ακόµα και αναθεωρούν πλήρως τα επενδυτικά τους σχέδια.
Αφετέρου, για να προχωρήσουν πολλές αποκρατικοποιήσεις, απαιτούνται πολλές φορές διάφορες διαδικασίες “ωρίµανσης” από την πλευρά του ελληνικού Δηµοσίου, το οποίο όµως υπολειτουργεί και, όπως είναι φυσικό, ασχολείται αυτή την περίοδο µόνο µε την αντιµετώπιση της πανδηµίας.
Η έκπληξη
Ένα θετικό σηµάδι ήταν η αναπάντεχα µεγάλη συµµετοχή στον πρώτο γύρο της διαγωνιστικής διαδικασίας για το 65% της ΔΕΠΑ Εµπορίας. Μη δεσµευτικό ενδιαφέρον εκδήλωσαν 9 επενδυτικά σχήµατα και συνολικά 11 εταιρείες.
Βέβαια, η πανδηµία δεν αφήνει τη διαδικασία να κυλήσει οµαλά και, έτσι, το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε προθεσµία µέχρι τις 24 Απριλίου για την έγγραφη αποστολή των νοµιµοποιητικών εγγράφων. Κάτι το οποίο σηµαίνει πως δύσκολα θα έχουµε δεσµευτικές προσφορές πριν από το καλοκαίρι.
Και αν µε τη ΔΕΠΑ Εµπορίας υπήρξε µια εξέλιξη, τα υπόλοιπα µέτωπα παραµένουν ανοιχτά. Εξάλλου, το ΤΑΙΠΕΔ, µε την Πράξη Νοµοθετικού Περιεχοµένου µε τα µέτρα για τον κορονοϊό, έχει −όπως και οι υπόλοιποι φορείς του Δηµοσίου− τη δυνατότητα να αναβάλλει, να παρατείνει ή και να αναστέλλει οποιαδήποτε διαγωνιστική διαδικασία.
Πιθανή είναι ακόµα µια παράταση για την Εγνατία Οδό, καθώς, δεδοµένων όλων των δυσκολιών, δύσκολα θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των παλαιών γεφυρών και η αδειοδότηση των σηράγγων του αυτοκινητοδρόµου µέχρι τις 26 Ιουνίου, οπότε θεωρητικά κατατίθενται οι δεσµευτικές προσφορές. Πίσω φαίνεται ότι πάει και η αξιοποίηση µέσω πώλησης ή και παραχώρησης των 10 περιφερειακών λιµένων που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ. Στόχος της κυβέρνησης παραµένει, πάντως, τουλάχιστον η πρώτη οµάδα των λιµένων, και ειδικά το λιµάνι της Αλεξανδρούπολης, να προχωρήσει εντός του 2020.
Σύμβουλος για τα λιμάνια
Στο μεταξύ το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά τις προετοιμασίες για την πώληση των πλειοψηφικών μετοχών των Οργανισμών Λιμένων Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου αναζητώντας για αυτό τον σκοπό οικονομικό σύμβουλο με εμπειρία στις εξαγορές και συγχωνεύσεις.
Στόχος της κυβέρνησης είναι οι διαγωνισμοί για τουλάχιστον τα τρία λιμάνια (Αλεξανδρούπολη, Ηγουμενίτσα και Ηράκλειο) να ξεκινήσουν εντός του 2020 και να ακολουθήσει ο Βόλος. Βέβαια, δεν αποκλείεται ο στόχος αυτός να μετατεθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Το στοίχηµα του “Ελ. Βενιζέλος”
Το µεγάλο στοίχηµα της φετινής χρονιάς παραμένει η πώληση του 30% της εταιρείας “Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.” (ΔΑΑ), που διαχειρίζεται το “Ελ. Βενιζέλος”, καθώς από εκεί αναμένεται να προέλθουν σχεδόν τα µισά από τα έσοδα των 2,4 δισ. που έχουν προϋπολογιστεί για φέτος. Το ενδιαφέρον για τη συγκεκριµένη αποκρατικοποίηση είναι µεγάλο, καθώς τη συµµετοχή τους έχουν εξασφαλίσει εννέα επενδυτικά σχήµατα, στα οποία περιλαµβάνονται µερικά από τα µεγαλύτερα επενδυτικά funds υποδοµών του κόσµου. Η υποβολή των δεσµευτικών προσφορών είχε προγραµµατιστεί για τον επόµενο µήνα, αλλά, όπως φαίνεται, µετατίθεται για τα τέλη Ιουνίου, εφόσον έχουν ξεπεραστεί τα προβλήµατα του κορονοϊού.
Στη συγκεκριµένη περίπτωση, όπως αναφέρουν αναλυτές, υπάρχει και ο κίνδυνος να επηρεαστεί το προσφερόµενο τίµηµα από την τεράστια κρίση που έχει φέρει η πανδηµία στις αεροπορικές εταιρείες. Το ζήτηµα, όπως εξηγούν, δεν είναι µόνο οι βραχυπρόθεσµες επιπτώσεις, που είναι δεδοµένες µε την απαγόρευση των διεθνών πτήσεων, αλλά η κατάσταση που θα δηµιουργηθεί µετά στο πεδίο των αεροπορικών µεταφορών. Ήδη πολλές αεροπορικές στην Ευρώπη ετοιµάζονται ακόµα και για κρατικές διασώσεις και, υπό αυτό το πλαίσιο, οποιαδήποτε πρόβλεψη για τη µελλοντική πορεία των αφίξεων και, άρα, και των εσόδων του ΔΑΑ είναι παρακινδυνευµένη.
Η εκκρεµότητα του Ελληνικού
Εκτός, όµως, από τα projects, σε εκκρεµότητα παραµένει και η πιο εµβληµατική αποκρατικοποίηση, αυτή της αξιοποίησης του χώρου του πρώην αεροδροµίου του Ελληνικού. Ήδη δόθηκε το “πράσινο φως” για τις κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων στον χώρο του παλιού αεροδροµίου. Αυτό σηµαίνει πως υπό προϋποθέσεις µπορούν να µπουν µπουλντόζες και να ξεκινήσει η επένδυση.
Ωστόσο, για να ολοκληρωθεί η µεταβίβαση της Ελληνικόν Α.Ε. στη Lamda Development και να καταβληθεί η πρώτη δόση του τιµήµατος, θα πρέπει να ολοκληρωθεί και ο διαγωνισµός για την άδεια καζίνο που διενεργεί η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Μόνο που οι προσφυγές της Hard Rock κατά της διαδικασίας προκαλούν επιπλέον καθυστερήσεις. Η νέα προσφυγή στο ΣτΕ ορίστηκε να δικαστεί σε έναν µήνα και, σύµφωνα µε τον κ. Γεωργιάδη, µόλις βγει και η απόφαση του Συµβουλίου της Επικρατείας θα ξεκινήσει το έργο.
ΠΗΓΗ: capital.gr