Σπάνε τα θερμόμετρα, σπάνε και τα καιρικά ρεκόρ… Ο καύσωνας που βρίσκεται σε εξέλιξη μπορεί να μην μείνει στην Ιστορία για τις θερμοκρασίες που θα σημειωθούν, όμως θα μείνει ως ο πιο πρώιμο καύσωνας των τελευταίων 130 χρόνων!
Μπορεί τον Ιούνιο να είχαμε και τις προηγούμενες χρονιές καύσωνες, όμως ποτέ τόσο νωρίς.
Η Τετάρτη και η Πέμπτη θα είναι οι δύο πιο ζεστές ημέρες – προς το παρόν τουλάχιστον – για τον Ιούνιο, με πολλές περιοχές κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά (Βοιωτία, ανατολική Αττική, Αργολίδα, Φθιώτιδα κτλ) και σε Κρήτη – Ρόδο να σπάνε το φράγμα των 43, ακόμα 44 βαθμών Κελσίων , ενώ η Παρασκευή θα είναι μία μέρα όπου ο καιρός θα δείξει τα δύο του πρόσωπα, τα οποία θα είναι… επικίνδυνα.
Από τη μία καύσωνας σε Κρήτη και Ρόδο με 40άρια και από την άλλη επικίνδυνα μπουρίνια στα βόρεια, κυρίως στη Θράκη.
Το Σάββατο πάντως με τα μελτέμια να επιστρέφουν θα είναι μία μέρα ευχάριστη, με τις θερμοκρασίες να εναρμονίζονται με την εποχή.
Αναλυτικά οι προγνώσεις των μετεωρολόγων για τις επόμενες ημέρες:
Παναγιώτης Γιαννόπουλος: Τετάρτη – Πέμπτη η κορύφωση του καύσωνα
Το διήμερο Τετάρτη και Πέμπτη κορυφώνεται ο πρώτος για φέτος καύσωνας, σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο.
Το θερμόμετρο θα φθάσει στα ηπειρωτικά, σε περιοχές μακριά από τη θάλασσα, τους 41 με 42 βαθμούς και τοπικά σε ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόννησο τους 43 βαθμούς.
Αρκετή η ζέστη και στα νησιά και περισσότερο στο ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και το εσωτερικό της Κρήτης.
Την Παρασκευή η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, κεντρικά και τα βόρεια, θα παραμείνει όμως υψηλά στα νότια στους 38 με 39 βαθμούς και τοπικά στο εσωτερικό της Κρήτης στους 40 βαθμούς.
Ενα ψυχρό μέτωπο που κατέρχεται από τα Βαλκάνια θα δώσει όχι μόνο στις γειτονικές χώρες καταιγίδες αλλά το απόγευμα προς βράδυ και στα βόρεια της χώρας, κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, δίνοντας τη λήξη του καύσωνα.
Στην Αθήνα σήμερα, στο κέντρο της πόλης, το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 40 – 41 βαθμούς, ενώ την Πέμπτη ακόμα τους 42 βαθμούς κατά τόπους. Την Παρασκευή ο υδράργυρος θα πέσει στους 38 – 39 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία σήμερα θα φθάσει τους 38 βαθμούς σήμερα το μεσημέρι, όπως και αύριο Πέμπτη.
Κλέαρχος Μαρουσάκης: Επικίνδυνα μπουρίνια
Προειδοποίηση για το τι έρχεται μετά τον καύσωνα απηύθυνε σήμερα ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, λέγοντας πως είναι πολύ πιθανό την Παρασκευή να έχουμε ισχυρά μπουρίνια στα βόρεια της χώρας.
Η πρόγνωση της Χριστίνας Ρήγου: Ζέστη και τα βράδια
Η ατμόσφαιρα θα είναι αποπνικτική λόγω της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης και οι δείκτες δυσφορίας, ως προς την αίσθηση της ζέστης στον ανθρώπινο οργανισμό, θα είναι αυξημένοι, καθώς η θερμοκρασία ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν προβλέπεται να πέσει και θα κυμαίνεται κοντά στους 26 – 30 βαθμούς.
Σε πολύ υψηλά επίπεδα θα φτάσει η θερμοκρασία και το μεσημέρι, θερμοκρασίες ασυνήθιστες για το πρώτο μισό του Ιουνίου. Θα πλησιάσει το θερμόμετρο τους 39 βαθμούς στα δυτικά και τοπικά 40 στα βόρεια ηπειρωτικά, 40 – 42 στα ανατολικά και νότια. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπονται στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο. Κοντά στους 36 – 38 οι μέγιστες στο Αιγαίο αλλά έντονη θα είναι η ζέστη νότια, με 40 βαθμούς στη Ρόδο και 40 – 42 στην Κρήτη.
Οι άνεμοι δυτικοί στο Ιόνιο 2 – 4, στο νότιο Αιγαίο έως 5 μποφόρ. Νότιοι στις υπόλοιπες θαλάσσιες περιοχές σε ήπιες εντάσεις μέχρι 4 μποφόρ.
Αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αττική, με αραιές νεφώσεις, κατά τόπους πιο πυκνές από το μεσημέρι και στη συνέχεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 – 41 βαθμούς, νότιοι οι άνεμοι 2 – 4 μποφόρ.
Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με λίγες αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα. Η θερμοκρασία από 24 – 38 βαθμούς, νοτιοανατολικοί οι άνεμοι μέχρι 4, τοπικά και 5 μποφόρ.
Με 34άρια ξύπνησε η Νάξος
Πολύ υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το πρωί της Τετάρτης 12/06, ιδιαίτερα στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, όπου ο υδράργυρος τοπικά ξεπερνά τους 34 °C. Παράλληλα, 63 από τους 502 ενεργούς σταθμούς (την παρούσα χρονική στιγμή) καταγράφουν ήδη θερμοκρασίες άνω των 30 °C.