Πριν από τον Κούγια δεν υπήρχε ο όρος τηλεδικηγόρος. Αλλά ο Κούγιας κατάφερε να αποκτήσει το στάτους ενός κορυφαίου ποινικολόγου και να γίνει ένας πολύ πλούσιος άνθρωπος, όπως ο ίδιος τονίζει, όχι μόνο με τις νομικές του ικανότητες, αλλά διαχειριζόμενος και τη δημόσια εικόνα του, όπως στα πάνελ, προς άγραν φήμης και πελατών.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Με τα χρόνια κατέκτησε την τέχνη να ιντριγκάρει τα media, έχτισε το ισχυρό προσωπικό του brand και συνδύαζε περίπλοκες ποινικές υποθέσεις προμοτάροντας ταυτόχρονα τη δημόσια εικόνα του. Δεν είναι πια μόνο ένας επιτυχημένος νομικός, είναι ένας δικηγόρος celebrity.
Κάθε φορά που τον καλούν τα κανάλια, το κάνουν για να πάρουν την επιστημονική του άποψη στον τομέα του, τη Νομική. Ετσι, βγήκε και χθες το πρωί στον ΑΝΤ1, στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη και της Μαρίας Αναστασοπούλου. Ομως ο Κούγιας μίλησε ως ειδικός στην… αντρίκεια συμπεριφορά, καταφέρνοντας να ακουστεί λιγότερο ως επιστήμονας και περισσότερο σαν influencer συνήγορος υπεράσπισης του Λύτρα. Αν και δεν έχει αναλάβει συνήγορος, όπως είπε.
Το βασικό που είδε ο έμπειρος ποινικολόγος από την υπόθεση είναι ότι ο Λύτρας διαθέτει… αντρίκεια χαρακτηριστικά. «Εχει ανδρικά χαρακτηριστικά ο Αποστόλης, δεν είναι ένα τυχαίο παιδί». Υποστηρίζοντας ότι ο, κατά Κούγια, «ανδρισμός» έγκειται στο ότι «παραδέχτηκε την πράξη του. Γιατί θα μπορούσε να αποφύγει να παραδεχτεί την πράξη του και να επιμένει στην αρχική του θέση».
Η αλήθεια είναι ότι ο Λύτρας καθόλου δεν παραδέχτηκε την πράξη του. Είχε τη συγκρότηση να γρονθοκοπά για ώρα τη γυναίκα του ενώ αυτή του φώναζε «βοήθεια» πνιγμένη στα αίματα. Αλλά την ειλικρίνεια και τη μεταμέλεια να το παραδεχτεί έγκαιρα δεν τη διέθετε. To έπραξε μόνο αφότου εντοπίστηκε η κακοποίηση από τον γιατρό και τον συνέλαβε η Αστυνομία, όχι όταν επισκέφθηκαν μαζί ως ζευγάρι το νοσοκομείο.
Ο Κούγιας είπε ότι, άγνωστο γιατί, απέκτησε γνώση της δικογραφίας και της προδικαστικής έκθεσης. Προφανώς και θα έχει δει το ενημερωτικό σημείωμα της ΕΛ.ΑΣ. ότι «ο δικηγόρος μετέφερε τη σύζυγό του στο Νοσοκομείο Ευρωκλινική Αθηνών ύστερα από πτώση της στα σκαλοπάτια, όπως ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς». Καμία… αντρίκεια ή μη παραδοχή δεν υπήρξε από τον Λύτρα πριν κάνει την επίσημη δήλωσή του και όταν πια η υπόθεση είχε πάρει πια τον δρόμο της.
Υπερασπιστής ανθρώπων που διέπραξαν αποτρόπαια εγκλήματα
Στην καριέρα του ο Κούγιας έχει υπερασπιστεί ανθρώπους που διέπραξαν αποτρόπαια εγκλήματα. Αυτή είναι η δουλειά του, δεν είναι κατακριτέο ούτε σημαίνει ότι ενέκρινε τις πράξεις τους. Αλλωστε το έργο του ποινικολόγου δεν είναι η δικαιοσύνη, αυτή είναι δουλειά των δικαστών, είναι να υπερασπιστεί τον πελάτη του αποτελεσματικά όταν βρεθεί σε μπελάδες.
Ο Κούγιας δεν είναι δικηγόρος υπεράσπισης του Λύτρα. Μίλησε, όμως, όπως θα έβλεπε δηλαδή την υπόθεση σαν συνήγορος. Μόνο που ένας δικηγόρος οφείλει να μην μπερδεύεται ποτέ μεταξύ της υπεράσπισης των πράξεων ενός ατόμου και της υπεράσπισης των νομικών δικαιωμάτων ενός ατόμου. Αυτή η διάκριση κάνει τη διαφορά.
Ο Κούγιας έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι ο Λύτρας επέδειξε αντρίκεια συμπεριφορά και χαρακτήρισε τις μπουνιές του «κακή στιγμή». Επιχείρησε και να σκιαγραφήσει τον βίαιο κι επικίνδυνο Λύτρα ως εν μέρει δικαιολογημένο, επιζητώντας οίκτο για τον θύτη, αφού «ερωτεύτηκε τη συνεργάτιδά του (και σημερινή γυναίκα του) και διέλυσε την οικογένειά του», έχει αντιμετωπίσει προβλήματα με την υγεία του και «όλη η περιουσία του είναι πλέον στο όνομα της συζύγου του», περνώντας έτσι υποδόρια και μια αντιπάθεια στους τηλεθεατές για την… αντροχωρίστρα σύζυγο που δεν εκτιμά το «καλό παιδί».
Ο Κούγιας, που κλήθηκε στο πάνελ να μιλήσει ως επιστήμονας, δεν εξήγησε ως ποινικολόγος σε ποιο νομικό βιβλίο έχει διδαχθεί τον όρο «ανδρικά χαρακτηριστικά» και σε ποιο πανεπιστήμιο του κόσμου διδάσκεται κάτι τέτοιο. Αυτός ο πρωτότυπος ορισμός περί «ανδρικής συμπεριφοράς» υπάρχει μόνο στο μυαλό του Κούγια. Πάντως, επιστημονικός δεν είναι σίγουρα. Ακόμα και στην παλιά γλώσσα της πιάτσας ο ορισμός για το «φοράω παντελόνια» δεν σήμαινε ποτέ «πρώτα σπάω στο ξύλο γυναίκες και όταν με κάνουν τσακωτό το παραδέχομαι μήπως γλιτώσω τη φυλακή».
Ο Κούγιας είπε και ξαναείπε ότι «ήταν υποχρεωτικό να αφεθεί ελεύθερος» ο Λύτρας, εξηγώντας το δικό του σκεπτικό, όχι με ιδιαίτερα πειστικό τρόπο κι επιχειρήματα, είναι η αλήθεια. Ομως μαζί του, όπως και με τους δικαστικούς λειτουργούς της υπόθεσης, διαφωνεί ο Αρειος Πάγος, γι’ αυτό και διέταξε έρευνα για τους λόγους που δεν διατάχθηκε προφυλάκιση. Και στη ζυγαριά μεταξύ επιχειρημάτων Κούγια και Αρείου Πάγου δεν επικρατεί σίγουρα ο ποινικολόγος.
«Είναι 100% κακοποιητής αλλά είναι διαφορετικό ότι διέπραξε κακούργημα και διαφορετικό ότι διέπραξε πλημμέλημα» είπε εκτός των άλλων ο Κούγιας. Τόσο ο Παπαδάκης όσο και η Αναστασοπούλου αντιδρούσαν συχνά και έντονα στα λεγόμενά του. Δικαιολογημένα. Προς το τέλος του διαλόγου είπε προσβλητικά προς μια καλή επαγγελματία δημοσιογράφο «δεν έχετε το ειδικό βάρος να ειρωνευτείτε εμένα», αν και δεν υπήρξε ειρωνεία από την Αναστασοπούλου.
Λίγα δευτερόλεπτα μετά ο Κούγιας είπε «να ζητήσω συγγνώμη, τιμώ τις γυναίκες», αλλά την επόμενη στιγμή αποκάλεσε ξανά υποτιμητικά την Αναστασοπούλου «μικρό κοριτσάκι». Για μια ακόμα φορά ο ποινικολόγος Κούγιας έχασε από το στόμα και την ιδιοσυγκρασία του. Αν επεδίωκε να υπερασπιστεί εμμέσως τον Λύτρα, το σίγουρο είναι ότι έκανε τη θέση του θύτη ακόμα πιο δύσκολη.
Βιογραφικό
Ελληνας ποινικολόγος
Γεννήθηκε το 1951 στην Πετρούπολη. Σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε. Αρχισε να εργάζεται ως δικηγόρος το 1974. Εχει ασκήσει ποινική δικηγορία σε πολλές πολύκροτες υποθέσεις, μεταξύ των οποίων η δίκη των σατανιστών της Παλλήνης κ.ά. Τον Δεκέμβριο του 2008 ανέλαβε την υπεράσπιση του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος δολοφόνησε τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Στις 12 Μαΐου 2005, κατόπιν απόφασης του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο Αλέξης Κούγιας τέθηκε σε προσωρινή αργία 6 μηνών έπειτα από ξυλοδαρμό σε βάρος του Γρηγόρη Βαλλιανάτου, λόγω προηγούμενης δήλωσής του.
ΠΗΓΗ: newsbreak.gr