ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΑΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑ
Ημέρα 37η. Στην Γάζα συντελείται γενοκτονία. Η ανθρωπότητα συναυτουργεί ανεχόμενη το συλλογικό έγκλημα. Και οι λαοί καλούνται να διαχειριστούν ένα ακόμη συλλογικό τραύμα.
Βαθιά μέσα στην πόλη της Γαζας, «επιχειρεί» τις τελευταίες ημέρες ο Ισραηλινός στρατός υπερασπιζόμενος την Ειρήνη. Μια ειρήνη à la carte, που έχει κοστίσει μόνο τις τελευταίες 37 μέρες 4.324 δολοφονημένα παιδιά. Παιδιά.
Οι δολοφονημένοι Παλαιστίνιοι υπερβαίνουν συνολικά τους 10.500. Από αυτούς 164 σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη ενώ 2.100 έχουν τραυματιστεί από τις 7 Οκτωβρίου. Περίπου 1.000 άνθρωποι δολοφονούνται ή τραυματίζονται κάθε μέρα. Ο μισός και πλέον πληθυσμός της Γάζας, που είναι 2.3 εκατομμύρια, είναι εσωτερικοί πρόσφυγες.
Η Γάζα μετατρέπεται σε νεκροταφείο για τα παιδιά» Η δήλωση ανήκει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Τουλάχιστον 4.324 παιδιά έχουν σκοτωθεί. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τον τελευταίο μήνα διπλάσια παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας από τον συνολικό αριθμό των Παλαιστινίων παιδιών που έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα μαζί από το 1967, σύμφωνα με την οργάνωση Defense for Children International-Palestine. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα από 100 παιδιά σκοτώνονται κάθε μέρα κατά μέσο όρο. Τα παιδιά αποτελούν το 47% του πληθυσμού της Γάζας. Περίπου 1.350 από αυτά αγνοούνται. Θαμμένα στα ερείπια. Περισσότερα από 240 σχολεία σε όλη τη Γάζα έχουν βομβαρδιστεί.
Ο μικρότερος καταυλισμός προσφύγων στην Κεντρική Γάζα, μια περιοχή 3 τετραγωνικών χιλιομέτρων με 30.000 κατοίκους κανονικά, έχει δεχθεί 100.000 εκτοπισμένους ανθρώπους που αγωνίζονται να επιβιώσουν ενώ βομβαρδίζονται, χωρίς νερό και φαγητό. Τα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ, κατευθύνομενα προς την πόλη της Γάζας, χτυπήθηκαν από ισραηλινά τανκς και αρνήθηκαν να συνεχίσουν το δρόμο τους.
Σήμερα εκατοντάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι περίμεναν να ανοίξει ξανά το πέρασμα της Ράφα, προς Αίγυπτο, για τους κατόχους ξένων διαβατηρίων και τα εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών τους. Και ίσως για οχήματα με ασθενείς.
Το πέρασμα μεταξύ της Γάζας και της χερσονήσου του Σινά της Αιγύπτου είναι η μόνη είσοδος στη λωρίδα που δεν ελέγχεται άμεσα από το Ισραήλ. Όμως το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές πως χωρίς την άδειά του, οι στόχοι θα βομβαρδίζονται. H έξοδος από την Ράφα είναι αδύνατη για όσους εκκενώνουν με τα πόδια από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ δεν φαίνεται πιθανό να μπορέσουν να περάσουν ασθενοφόρα από τις ίδιες περιοχές.
Και οι πόλεμοι έχουν κανόνες. Εκτός αν τους κάνει το Ισραήλ.
Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα έχει καταρρεύσει. Ο ισραηλινός στρατός κατοχής χθες και σήμερα, έχει περικυκλώσει με τανκς όλα τα εναπομείναντα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα και βομβαρδίζει περιοχές δίπλα σε νοσοκομεία.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα δήλωσε σήμερα (12-11-23) στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) πως ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα κατέστρεψε ολοσχερώς το καρδιολογικό τμήμα του Al-Shifa, του μεγαλύτερου στη Λωρίδα της Γάζας που σφυροκοπείται και πολιορκείται από το Ισραήλ. «Τα (ισραηλινά) άρματα μάχης πολιορκούν πλήρως το νοσοκομείου Al-Shifa» είπε, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός χαρακτηρίζει «ψευδείς» τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα στρατεύματά του το «περικυκλώνουν και χτυπούν».
Ο Mads Gilbert, γιατρός από τη Νορβηγία που προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του στο νοσοκομείο, λέει ότι η στόχευση νοσοκομείων είναι μέρος του δόγματος του ισραηλινού στρατού.
about:blank
«Πυροβολούν σε οτιδήποτε θεωρούν Παλαιστίνιο: Υποδομές, σχολεία, εκκλησίες, τζαμιά, νοσοκομεία, ασθενοφόρα, πολίτες. Οπότε, φυσικά, αυτό που βλέπουμε τώρα είναι η πιο ακραία έκφραση μιας ρατσιστικής πολιτικής όπου δεν σέβεται τις ανθρώπινες αξίες», είπε ο Gilbert στο Al Jazeera.
«Οι σκηνές από την Al-Shifa σήμερα ήταν φρικιαστικές… θα ήταν αποδεκτό από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ αν αυτά ήταν νοσοκομεία που φρόντιζαν λευκούς στην Ευρώπη; Ποτέ των ποτών. Αυτή είναι ρατσιστική πολιτική, είναι εντελώς αηδιαστική και νομίζω ότι πρέπει να το θεωρήσουμε ως τη μεγαλύτερη ηθική κατάρρευση της δυτικής πολιτικής στη γενιά μου».
about:blank
- Η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση Physician for Human Rights-Israel ανέφερε πως δύο πρόωρα μωρά πέθαναν και άλλα 37 βρέφη κινδυνεύουν μετά την αναγκαστική διακοπή της εντατικής φροντίδας νεογνών ελλείψει ηλεκτρικού ρεύματος στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας, που τελεί υπό πολιορκία.
- Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF), γιατροί των οποίων εξακολουθούν να εργάζονται στο νοσοκομείο, αναφέρουν πως «στη διάρκεια των 24 τελευταίων ωρών (…) το Al-Shifa επλήγη κατ΄επανάληψη, κυρίως το μαιευτήριο».
- Ο γιατρός Μάρουα Αμπού Σάαντα, επικεφαλής της χειρουργικής υπηρεσίας του Al-Shifa, τον οποίο επικαλείται η ΜΚΟ Medical aid for Palestinians (MAP), προσθέτει πως «κανείς δεν μπορεί να βγει από το νοσοκομείο. Οι άνθρωποι που προσπάθησαν να βγουν τέθηκαν στο στόχαστρο πυρών. Ορισμένοι σκοτώθηκαν, άλλοι τραυματίστηκαν».
- 20 από τα 36 νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας είναι «εκτός λειτουργίας», σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.
- Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, εξέφρασε τις πρώτες πρωινές ώρες έντονη ανησυχία καθώς οι υπηρεσίες του «έχασαν την επαφή» με το προσωπικό του Al-Shifa στην πόλη της Γάζας, το μεγαλύτερο ολόκληρου του παλαιστινιακού θυλάκου, που έχει γίνει στόχος «επανειλημμένων επιθέσεων».
- Εκρήξεις και ανταλλαγές σφοδρών πυρών στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της περιοχής με εμβαδό κάπου 360 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου κυβερνά η Χαμάς από το 2007, συνεχίζονταν τη νύχτα.
- Διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν με ολοένα πιο έντονο τρόπο ανησυχία για την τύχη των νοσοκομείων. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières, MSF) έκανε λόγο για «ακατάπαυστους βομβαρδισμούς» εναντίον νοσοκομείων στην πόλη της Γάζας, ιδίως στο Al-Shifa το οποίο «επλήγη επανειλημμένα, συμπεριλαμβανομένου του μαιευτηρίου» του.
- Δυο νεογνά που είχαν γεννηθεί πρόωρα «πέθαναν διότι οι θερμοκοιτίδες τους δεν λειτουργούσαν πλέον, καθώς έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα», τόνισε ο Δρ. Μοχάμεντ Ουμπάιντ, χειρουργός των MSF, σε μήνυμά του που μεταφορτώθηκε από τη ΜΚΟ στο X (το πρώην Twitter).
- Στο τμήμα του βρίσκονταν περίπου 40 βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα, ανάμεσά τους 17 που χρειάζονται εντατική θεραπεία.
- Στον μικρό θύλακο, που σφυροκοπείται ακατάπαυστα για πάνω από έναν μήνα, 1,6 εκατ. από τα 2,4 εκατ. των κατοίκων έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και η ανθρωπιστική κατάσταση χαρακτηρίζεται ολοένα περισσότερο καταστροφική.
- Η ολοκληρωτική πολιορκία που επέβαλε το Ισραήλ την 9η Οκτωβρίου στερεί από τον πληθυσμό του παλαιστινιακού θυλάκου το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα τρόφιμα και τα φάρμακα.
Στον κόσμο
Στο Λονδίνο 300.000 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Σάββατο απαιτώντας «κατάπαυση του πυρός τώρα». Ομοίως 20.000 άνθρωποι στις Βρυξέλλες, 16.000 στο Παρίσι, περίπου 500 στην Τύνιδα.
Χθες βράδυ, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ για να απαιτήσουν την επιστροφή των ομήρων κι εγκατέστησαν ένα μακρύ τραπέζι δείπνου με πάνω από 200 άδειες καρέκλες.
Στο Ριάντ, δεκάδες άραβες και μουσουλμάνοι ηγέτες που έλαβαν μέρος σε έκτακτη σύνοδο καταδίκασαν τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στις διεθνείς αντιδράσεις στον πόλεμο, απορρίπτοντας την επιχειρηματολογία του Ισραήλ περί «νόμιμης άμυνας» μετά την επίθεση της Χαμάς.
Περισσότεροι από 1.000 υπάλληλοι από όλα τα τμήματα και τις υπερπόντιες αποστολές της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) υπογράφουν επιστολή υπέρ της κατάπαυσης του πυρός. Έχουν προστεθεί σε έναν αυξανόμενο αριθμό κυβερνητικών υπαλλήλων που εκφράζουν τη διαφωνία τους με την αμερικανική υποστήριξη στη στρατιωτική επίθεση, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων οι οποίοι αποχώρησαν την Τετάρτη από το Κογκρέσο.
Η δράση τους ήρθε μετά την ψηφοφορία στο Κογκρέσο για την αποδοκιμασία της Ρασίντα Τλαΐμπ (Rashida Tlaib), της μοναδικής Παλαιστίνιας Αμερικανίδας που εκλέγεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία, υπερασπιζόμενη τις εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός είπε στους συναδέλφους της: «Δε δέχομαι ότι οι κραυγές των Παλαιστινίων ακούγονται διαφορετικές σε όλους εσάς από τις κραυγές άλλων ανθρώπων».
Για την ιστορία
Μόλις πριν 76 χρόνια πριν, 2.500 Εβραίοι έφτασαν πρόσφυγες με το πλοίο Theodor Herzl. Το πανό γράφει: «Οι Γερμανοί κατέστρεψαν τις οικογένειες και τα σπίτια μας. Μην καταστρέψετε τις ελπίδες μας». Πολλοί από τους Εβραίους πρόσφυγες που συνέρρεαν στην Παλαιστίνη, ήδη από το 1920 που οι Βρετανοί ανέλαβαν την διοίκησή της, γίνονταν δεκτοί και έτσι ενώ το 1878 οι Παλαιστίνιοι αποτελούσαν το 86% των κατοίκων, με τους Χριστιανούς να αποτελούν το 9% και τους Εβραίους μόλις το 3%, η αναλογία των πληθυσμών στην περιοχή άρχισε να αλλάζει δραματικά. Το 1944, μετά δηλαδή από 24 χρόνια Βρετανικής κατοχής της Παλαιστίνης, οι Εβραίοι, με συστηματικό μονόπλευρο Εβραϊκό εποικισμό από το 3% έγιναν, δια της βίας, 30%. Οι Εβραίοι άρπαξαν, με την καθοριστική βοήθεια αρχικά των Άγγλων και αργότερα και των Αμερικανών, τα εδάφη στα οποία ζητούσαν να φιλοξενηθούν ως πρόσφυγες. Η κλοπή, εντατικοποιήθηκε με το Nakba, που άρχισε το 1948 ΜΕ σλόγκαν: «A land without a people, for a people without a land». Ένα σλόγκαν που κλείνει μέσα του όλη την ιστορία του Παλαιστινιακού λαού. Αόρατος και εκδιωγμένος από τα εδάφη του με τη σύμφωνη βολική σιωπή όλου του κόσμου.
Καραβάνια προσφύγων
Περίπου 15.000 άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι από την Τετάρτη διασχίζοντας τον Salah al-Din, τον κύριο αυτοκινητόδρομο που εκτείνεται κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας, Σε αυτούς περιλαμβάνονται παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρίες και οι περισσότεροι περπάτησαν με ελάχιστα υπάρχοντα, ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.
Μαρτυρίες αναφέρουν ότι έπρεπε να περάσουν ισραηλινά σημεία ελέγχου, όπου αρκετοί συλλαμβάνονταν.
Η γενοκτονία στην Παλαιστίνη ολοκληρώνεται, τώρα που διαβάζεις το κείμενο αυτό. Κάθε μέρα από τις 7 του Οκτώβρη που ξεκίνησε. Τα δολοφονημένα του παιδιά, νούμερα που ανεβαίνουν γράφουν την ιστορία της. Εσύ πόσα δολοφονημένα παιδιά αντέχεις σήμερα;
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MOHAMMED SABER
ΠΗΓΗ: 2020mag.gr